Передплата 2024 «Добрий господар»

«Усе, що є в моєму домі, – ваше»

Війна розділила українські сім’ї...

Від 24 лютого, коли рф розпочала широкомасштабну війну проти України, вже понад півтора мільйона українців виїхали до Польщі.

Аллу та Оксану з дітьми запросила у свою хату на хуторі пані Катажина. Пер­ше, що сказала гостям: “Усе, що є в мо­єму домі, – ваше”. Від такої гостинності сльози навертались на очі. А потім була величезна шарлотка, яку хтось спеці­ально спік і приніс, дізнавшись, що у село приїхали українці.

Когось розселяють по селах, когось – по міських гуртожитках. Усюди вдо­сталь води та харчів, щоб на перших порах прогодуватися. Нема у що вдяг­нутися – поляки зносять одяг. Хто по­требує візочків чи ліжечок для немов­лят – намагаються і цим забезпечити. У магазинах продавці, почувши україн­ську мову, дарують від себе щось смач­неньке.

Поки хлопчики та дівчатка займають­ся дитячими справами (у багатьох міс­цях уже організовують навчання), їхні мами допомагають волонтерам сорту­вали ліки та провізію, зібрані для потреб українців, які боронять рідну землю. Ці речі щодня доправляють до кордону. А далі вони роз’їжджаються у Київ, Харків, Житомир, Луцьк, Рівне…

Дух допомоги у поляків просто не­ймовірний! Для українців зробили без­коштовний проїзд у транспорті, з дня на день запрацює дубльоване україн­ською кіно у кінозалах. Усюди у поль­ських містах майорять синьо-жовті стяги, багато соціальної реклами: «Ми – з вами». Поляки просять увесь світ бути єдиним, зупинити війну в Украї­ні, вигнати війська путіна назад до сво­їх кордонів і цим захистити мир у цілій Європі.

Читайте також: І PESEL одержати, і дітей до школи влаштувати

Схожі новини