Передплата 2024 ВЗ

«Ви побачите фільм про Україну, але я закликаю вас подумати про Європу»

На Берлінському кінофестивалі відбулася європейська прем'єра української драми «Клондайк»

У межах 72-го Берлінського кінофестивалю, який триває у Німеччині, відбулася європейська прем'єра фільму «Клондайк» про події війни на Сході України та катастрофу рейсу MH17. Стрічка-призер «Санденсу», створена за підтримки Держкіно, представлена у конкурсній секції Берлінале – «Панорамі». Всього у програмі фестивалю заплановано шість показів «Клондайку».

Прем'єрний показ у фестивальному Zoo Palast відбувся 14 лютого і став першою офлайн презентацією стрічки. На фестивалі «Клондайк» представила команда фільму – режисерка Марина Ер Горбач, виконавиця головної ролі Оксана Черкашина, продюсери Мехмет Баґадир Ер та Святослав Булаковський, а також актори Олег Щербина (інтерв’ю з Олегом Щербиною читайте у тижневику «ВЗ» за 24 лютого. – Г.Я.) та Артур Арамян, кастинг-директорка фільму Тетяна Симон та художниця по костюмах Вікторія Філіпова.

«Зображуючи 2014 рік, "Клондайк" перегукується із сучасними подіями на україно-російському кордоні. Фільм є надзвичайно важливим та актуальним для Європи» – прокоментувала стрічку виконавча директорка «Бієнале» Марієтте Рісенбеек. Голова секції «Панорама» Міхаель Штутц у своїй промові назвав «Клондайк» «шедевром і потужним кінематографічним висловлюванням».

Режисерка фільму "Клондайк" Марина Ер Горбач.
Режисерка фільму "Клондайк" Марина Ер Горбач.

«Ви побачите фільм про Україну, але я закликаю вас подумати про Європу», – сказала на зустрічі із глядачами на кінофестивалі режисерка картини Марина Ер Горбач.

Вас може зацікавити: Американська мрія російської аферистки

«Фільм закінчився. Війна триває»

Після показу під фестивальним майданчиком Zoo Palast глядачів зустрічали активісти з плакатами «The film is over. The war is going on» («Фільм закінчився. Війна триває»).

Берлінський кінофестиваль не відпустив «Клондайк» без нагород: стрічку відзначено премією екуменічного журі секції «Панорама». Цю нагороду присуджують фільмам режисерів, які проявили справжній художній талант і змогли привернути увагу глядачів до людських цінностей. Свого часу в основному конкурсі у Берліні її отримували класики європейського та світового кіно Асгар Фархаді, Ільдіко Еньєді, Кен Лоуч, Майкл Вінтерботтом.

«Панорама» – конкурсна програма Берлінале, яка фокусується на найбільш актуальному міжнародному кіно.

«Клондайк» – новий фільм режисерки Марини Ер Горбач, створений за підтримки Держкіно у копродукції з Туреччиною. Світова прем'єра стрічки відбулася у програмі World Dramatic Competition міжнародного кінофестивалю «Санденс», де була відзначена премією за найкращу режисуру. «Клондайк» став першим в історії ігровим фільмом у програмі головного фестивалю незалежного кіно у США.

Творча група стрічки на "Берлінале".
Творча група стрічки на "Берлінале".

Марина Ер Горбач – українська режисерка, сценаристка, продюсерка та членкиня Європейської кіноакадемії. Випускниця Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого, а також Школи режисерської майстерності Анджея Вайди. «Клондайк» – четверта повнометражна робота Марини («Омар і ми», «Люби мене», «Гарчання чорних псів»), вона також є авторкою сценарію.

Оператором та співпродюсером «Клондайку» виступив Святослав Булаковський, засновник української кінокомпанії Kedr Film. Ко-продюсер стрічки – Мехмет Баґадир Ер та його продюсерська компанія Protim V.P.

Інші перемоги «Клондайку»

У 2020 році кінопроєкт «Клондайку» переміг на міжнародному конкурсі сценаріїв 12 Puntо медіахолдингу TRT, який гарантував телевізійну трансляцію фільму в ефірі найбільшого турецького мовника. Також фільм отримав приз індустріальної секції Antalya Film Forum. У листопаді «Клондайк» було представлено у секції Work in Progress cocoWIP 2021 кінофестивалю у Котбусі (Німеччина). У травні 2021 стрічка стала одним із двох проєктів, які підтримало Міністерство культури та туризму Республіки Туреччина в категорії міжнародної копродукції. В Україні проєкт фільму став одним із переможців Одинадцятого конкурсного відбору Держкіно та отримав державне фінансування у розмірі 20 мільйонів 768 тисяч гривень.

Український прокат стрічки заплановано на 2022 рік.

Читайте також: «Ще на першій зустрічі зрозумів: ми колись одружимося»

Схожі новини