Передплата 2024 ВЗ

Все, що потрібно знати під час автоподорожі в горах

Подорож в горах — це захоплива, ненудна і дуже пізнавальна мандрівка, особливо, якщо ви їдете на власному авто.

Проте вона буде такою тільки, якщо ретельно підготуватися. Бо гори майже завжди непередбачувані: мінлива погода, особливості гірських доріг та інші обставини можуть стати не дуже приємною несподіванкою.

Сервіс прокату автомобілів 7cars підготував поради щодо автоподорожі у горах. Плануєте мандрівку в гори на машині? Перевірте, чи добре ви підготувалися за переліком, що наведений нижче. І нехай ваша подорож буде досконалою.

Перевірка автомобіля

З діагностики свого сталевого коня варто завжди починати свою подорож: неважливо чи це буде кількаденний тур в найближче місто, чи довготривала мандрівка. Якщо ви вже досвідчений автотурист, то напевне знаєте, що перевірка автомобіля на “профпридатність” на СТО — це набагато дешевше та швидше, ніж його поломка в незручний момент.

Просто уявіть, що ви застрягли в віддаленому карпатському селі тільки через те, що вчасно не замінили якусь дрібну деталь…

Збираємо речі

Коли ви плануєте поїздку на авто, то можете потрапити в оману щодо обсягу багажу, який можете взяти з собою. Бо його ж не треба нести на собі, а отже можна взяти багато чого “про всяк випадок”. Проте ми не рекомендуємо брати зайві речі, лише необхідні. Ось, що може вам стати у пригоді, коли ви подорожуєте в горах:

  • Лопата — найнеобхідніша річ для туриста: нею можна обкопати вогнище, вирити яму для сміття та врешті решт відкопати вашу машину, якщо потрапите у грязьові нетрі. Беріть стандартну туристичну лопату з багнетом — вона спеціально розроблена для такої мети, як довготривала подорож за межами міста.
  • Сокира — ще одна незамінна річ для будь-якого мандрівника. До того ж вам може трапитися повалене дерево на шляху, особливо, якщо ви заїдете вглиб лісу.
  • Ліхтарик, мультитул, туристичний ніж — думаємо, не варто детально пояснювати, навіщо вони потрібні у горах.
  • Мотузка, скотч та поліетиленова плівка — якщо ви плануєте похід у гори з наметами, мотузка або скотч можуть стати в нагоді, а плівкою можна вкрити саму машину в разі негоди або захистити салон (особливо світлий) від лісових “неприємностей”: соку ягід, комах, жучків тощо.
  • Повноцінна запаска — якщо у місті достатньо мати в багажнику докатку, то у гори краще брати запаску: хто знає, скільки прийдеться проїхати до найближчого СТО. До того ж гірські дороги дуже часто розмиваються під час дощу, вкриті каменями тощо, тож у разі форс-мажору доїхати на докатці може бути дуже проблематично.
  • Аптечка — крім стандартної автомобільної аптечки, слід завжди мати з собою ліки “на всі випадки життя” та набір для надання першої допомоги. Він може врятувати життя вам чи вашим близьким до приїзду швидкої допомоги, особливо, якщо ви знаходитеся у важкодоступній гірській місцевості.
  • Автомобільний холодильник або термосумка — незамінні речі для довготривалої подорожі або туристичного походу. Не будуть зайвими у вашому автомобілі також набір посуду та запас питної води.

Важливі дрібниці

Якщо ви “бувалий” турист, напевне у вас не виникатиме питань, що брати з собою в гори. Проте є велика різниця між пішим походом, коли все необхідне треба нести на спині, та автомобільною подорожжю, коли ви можете залишити частину речей в машині. Тож не зайвими стануть корисні “дрібниці” для подорожі. Наприклад:

  • Портативна газова плита та газові балони до неї.
  • Складний мангал.
  • Надувний матрац.
  • Речі для розваг: настільні ігри, фрісбі, м’яч — вони не займуть багато місця та помістяться навіть у невеликий багажник.
  • Світлодіодні ліхтарі.
  • Дощовики або плащ-намет.
  • Паперова карта місцевості — високогірні райони Карпат не надто “приятелюють” зі швидкісним інтернетом та Гугл Картами.

Про що не варто забувати перед початком подорожі

Перед виїздом обов'язково перевірте рівень рідини у двигуні, коробці, радіаторі тощо. Огляньте гальмівний шланг на предмет тріщин та протікання. Перевірте справність освітлення та комплектацію багажника на випадок поломки. У вас завжди мають бути з собою домкрат, набір гайкових ключів, вогнегасник. Не зайвими у горах стануть буксирований трос, запасна каністра з бензином, антифриз та запас омиваючої рідини.

Радимо також придбати антимоскітну сітку для захисту радіатора або спеціальну рідину, що добре бореться з мошкарою за склі та кузові.

А найголовніше: завжди беріть із собою у подорож гарний настрій! Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам краще зорієнтуватися перед мандрівкою у горах та зібрати тільки необхідні речі для вдалої подорожі.

Пам'ятайте про правила безпеки та принципи водійської ввічливості та взаємовиручки. І тоді автомобільна мандрівка горами напевне стане найцікавішим досвідом ваших подорожей.

Схожі новини