Передплата 2024 «Добра кухня»

Ой, снігу, снігу білого насипала зима…

Якою колись була температура у місті Лева та чого очікувати в майбутньому

Початок зими у Львові вперше за довгі роки супроводжується снігом та морозами. Соціальні мережі киплять від фото з пейзажами, а містяни радіють, що дощі все-таки змінилися на омріяні заметілі. Та чи завжди сніг у Львові був несподіванкою й чого чекати від зими-2022?

Львів не завжди був дощовим містом. Згідно з даними Львівського регіонального центру з гідрометеорології, ще минулого століття для Львівської області були характерні сильні снігопади та морози.

- Львівський регіональний центр з гідрометеорології зберігає дані з 1946 по 2021 роки. Якщо заглянути в архіви, можна побачити, що минулі десятиліття характеризувались холодними та сніжними зимами, - пояснює начальниця відділу метеорологічних прогнозів Олена Смалюх. – Досить холодною була зима 1953-54 років. Середньосезонна температура становила -8,1 градуса за Цельсієм. Такі ж показники характерні для зимового періоду 1962-63 років.

За словами пані Олени, ХХ століття було також багатим на опади. Сніговий покрив сягав рекордних показників. Наприклад, найбільша кількість снігу за три місяці випала в 1975-76 роках й перетнула відмітку 251,1 мм.

Перші помітні зміни в кліматі Львова можна простежити за перемінами температури: середньомісячної, середньосезонної та середньорічної, переконує Олена Петрівна.

- Якщо в градусному плані розглядати картину, то сезони теплішають, а температури піднімаються. Таку тенденцію можна спостерігати з 2000 року, але неозброєним оком її помітно з 2010 року. До прикладу візьмемо 1984-85 роки. Середньосезонна зимова температура становила -7,5 градусів за Цельсієм. У 1995-96 роках показник знизився до -6,4 градуса за Цельсієм, а в 2002-2003 аж до -6,1. Аномальним був зимовий період 2019-20 років, під час якого спостерігалась найтепліша зима. Середньосезонна температура коливалась у межах 2,5 градуси за Цельсієм.

Проте навіть якщо температура йде вгору, то кількість опадів більш-менш стабільна. Не зважаючи на кліматичні зміни на Львівщині, опади залишаються в тих межах, в яких і були колись.

Так, узимку 2020-21 сніговий покрив перетнув позначку в 220,2 мм. Це майже не поступається 1964-65 рокам, коли кількість опадів сягнула 238,5 мм. Надзвичайно вологим був і грудень 2017 року з показником 105,5 мм. Така ж кількість опадів спостерігалась і під час лютого 2021 року.

Пані Олена зазначає, що цьогоріч опади теж очікуються в межах норми, а отже чекати аномальних снігів не варто.

- За прогнозами Українського гідрометеорологічного центру, грудень буде теплішим від норми. Робити прогнози на цілу зиму у Львові важче, тому що найбільш точний прогноз можна отримати не раніше, аніж за 5 днів. Зараз у природі відбуваються різноманітні процеси, від яких можна очікувати всього, каже Олена Смалюх.

За словами президентки Міжнародного молодіжного руху School Recycling World Юлії Мархель, основною причиною кліматичних змін є парниковий ефект. Використання викопного палива, неефективне використання енергії, діяльність ТЕЦ, транспорту та сільського господарства призводять до утворення надмірної кількості газів, що утримують сонячне тепло в нижніх шарах атмосфери, не даючи йому повертатися до космосу. Також вплив кожної людини: діджиталізація, цифрові відходи, використання транспорту, надмірне споживання електроенергії та навіть звичайне повідомлення в соціальних мережах сприяють викидам в атмосферу CO2.

Це призводить до глобального потепління, що викликає підвищення рівня світового океану, засухи, повені та урагани надзвичайної сили. В Україні зміна клімату провокує надзвичайні погодні явища. Наприклад, град, шквали, смерчі на територіях їм не властивих.

Також присутні перепади тиску, що спричиняють коливання температур. Середня річна температура в країні підвищилася на 1,2 °С за тридцять останніх років. Починаючи із 1991 року кожне наступне десятиріччя було теплішим попереднього: 1991-2000 – на 0,5 °С, 2001-2010 – на 1,2 °С, 2011-2019 – на 1,7 °С".

Мар’яна Баглай, студентка факультету журналістики Львівського Національного університету імені Івана Франка

Читайте також: В Україні погіршиться погода

Схожі новини