Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Бережанах почали відновлювати ратушу

З годинникової вежі звучатимуть акорди знаменитої стрілецької пісні

У Бережанах розпочали реставрувати історичну пам'ятку національного значення — старовинну ратушу. У її стінах колись розміщувалася гімназія, в якій навчалися відомі галицькі письменники, культурні діячі Маркіян Шашкевич, Богдан Лепкий.

Збудована за Австро-Угорщини, бережанська ратуша була занедбана у радянські часи. Унікальну систему водовідведення, яку спроєктували колись західноєвропейські майстри, по суті, зруйнували через недогляд — її замулило. Внаслідок підтоплення (ратуша знаходиться у видолинку, нижче рівня місцевого озера) перезволожений фундамент просів, у стінах утворилися великі наскрізні тріщини. Як встановили експерти, у деяких місцях стіни відхилися на 27 сантиметрів…

Унікальну пам'ятку руйнував час, байдужі люди і ... голуби. Фото автора
Унікальну пам'ятку руйнував час, байдужі люди і ... голуби. Фото автора

— Фундамент ратуші буде відчищено, осушено, зміцнено бетоном. Встановимо сучасну гідроізоляцію, зробимо дренаж, щоб дощівка не потрапляла під стіни, — розповів кореспонденту «Високого Замку» директор Бережанського державного історико-архітектурного заповідника Василь Зорик. — Годинникову вежу вкриють міддю, зі стін ратуші знімуть стару штукатурку-«шубу», яка дуже шкодить цегляній кладці…

Є також ідея змінити «голос» чотирьох годинників на ратуші. Керівництво заповідника розглядає можливість озвучити ці куранти акордами відомої стрілецької пісні «Як з Бережан до кадри…».

Ремонтують ратушу у межах державної програми «Велика реставрація». Передбачено упродовж трьох років виділити на оновлення цієї пам'ятки 26 млн грн. Наразі планують освоїти майже 10 млн грн. Їх використають для заміни даху, ремонту фасаду, вікон і дверей, старовинного флігеля, порталів та в'їзних арок.

За словами Василя Зорика, під час реставрації ратуші роботу чотирьох музеїв, які розміщені в ній, не припинятимуть.

Бережанці сподіваються, що у наступному році в їхньому місті розпочнуть активну реставрацію іншої унікальної пам'ятки — замку Синявських.

Читайте також: Наново перекрили церкву, в якій хрестили Роксолану

Схожі новини