Передплатити Підтримати

Знати ворога в обличчя: чим небезпечний тютюновий дим

Курити шкідливо. Ця думка здається настільки очевидною, що ніхто вже не вникає в деталі і не розбирається, а чим саме небезпечне куріння? Завдяки зростаючому числу досліджень у нас нарешті з'явилася відповідь­


Чим небезпечний дим

У сигаретному диму за різними даними налічується від 4000 до 7000 шкідливих хімічних речовин. Серед них — аміак, акролеїн, ціаністий водень, миш'як, оксиди азоту, діоксид сірки та інші токсичні елементи. У достатній кількості і при тривалому впливі вони провокують розвиток хвороб, пов'язаних з курінням.

Суміш твердих частинок без води і нікотину в сигаретному диму — це смоли. Ще 45 років тому британський психіатр Майкл Рассел висунув гіпотезу, що зменшення їхнього рівня в сигаретах до мінімуму допоможе знизити ризик розвитку онкологічних та інших захворювань легень. Саме Майклу Расселу приписують фразу: «Курець курить через нікотин, а помирає через смоли». Сучасний аналіз 26 досліджень показав, що скорочення кількості смол дійсно знижує ризик розвитку мінімум чотирьох хвороб, асоційованих з курінням: раку легень, хронічної обструктивної хвороби легень, інфаркту та інсульту.

Як зменшити шкоду від сигаретного диму

Шкідливі хімічні речовини і частки вивільняються в процесі горіння. Крім того, при згорянні утворюється монооксид вуглецю. Саме з ним в тютюновому диму пов'язують ризик розвитку захворювань серця і судин у курців.

Логічно припустити, що зменшити шкоду для здоров'я курців, які не можуть або не хочуть позбавлятися звички, допомогли б альтернативні способи доставки нікотину. Такої логіки дотримуються в США, Великобританії, Японії, Нової Зеландії, країнах Європейського союзу та інших розвинених країнах. Там поступово впроваджують нові підходи до регулювання тютюнового ринку і роблять найбільш шкідливі продукти — традиційні сигарети — найменш доступними. А для інноваційних продуктів зі зниженим ризиком запроваджують особливі правила регулювання, щоб мотивувати курців переходити на них.

Зменшити шкоду від куріння допомагають технології. Так, науково обґрунтовані та сертифіковані системи для нагрівання тютюну, такі як IQOS, не спалюють тютюн, і склад аерозолю, який утворюється в результаті використання, сильно відрізняється від сигаретного диму. Температура горіння в звичайній сигареті досягає 600−800 градусів, тоді як аерозоль — це результат випаровування при низьких температурах, в середньому близько 300 градусів. Це дозволяє скоротити кількість шкідливих речовин на 90−95%.

Порівняльне дослідження впливу сигаретного диму і аерозолю IQOS на якість 18 основних компонентів повітря в приміщенні показало, що при курінні сигарет концентрація шкідливих речовин перевищує гігієнічні нормативи. А при використанні системи для нагрівання тютюну показники були близькі до фонових значень і залишалися в межах норми.

Звичайно, інноваційні розробки повинні проходити серйозні перевірки. Той же IQOS, наприклад, був ретельно перевірений американським Управлінням по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів. Регулятор прийшов до висновку, що повне перемикання курця на IQOS здатне значно знизити вплив шкідливих хімічних речовин на організм, а просування цієї системи як «продукту з модифікованим ризиком» — тобто кращої альтернативи сигаретам — може позитивно вплинути на громадське здоров'я в цілому.

При грамотній державній підтримці та належному рівні контролю за якістю, перевірені бездимні продукти могли б дати можливість тим, хто не може побороти нікотинову залежність, знизити ризики розвитку захворювань, пов'язаних з курінням. У багатьох країнах світу інноваційні системи для нагрівання тютюну, в яких відмінний від традиційних сигарет профіль ризику, вже розглядаються як доступні інструменти для зниження несприятливого впливу тютюнового диму на здоров'я курців та оточуючих.