Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Порцелянові квіти

Порцелянові квіти як форма мистецтва

Володимир Каневський народився в Харкові, де працював архітектором, поки не емігрував до США у 80-х роках. Пан Володимир творить дивовижні квіти, що вражають своєю реалістичністю, та декоративний посуд у своїй студії в Нью-Джерсі, в передмісті Нью-Йорка.

За відсутності зв’язків і без досвіду, він шукав роботу, яка могла би прине­сти йому гроші. Так Володимир почав робити порцелянові квіти. Їх було легше продати, ніж скульптури, які планував створювати. Роботи Каневського става­ли все більше популярними. Відомі ди­зайнери та багаті колекціонери почали купувати його порцелянові квіти.

Згодом роботи пана Володимира по­трапили в Європу, і деякі з них з’явилися навіть у королівських колекціях. Коли йому було майже п’ятдесят, він зробив кілька робіт на замовлення для Dior.

Тепер він вважає свої порцелянові квіти формою мистецтва. Під час сво­їх виставок по всьому світу Володимир Каневський поєднує порцелянові квіти зі скульптурами.

Ботаніка — одна з пристрастей Во­лодимира, саме тому він вирішив ство­рювати саме квіти. Часто додає крихітні дефекти до своїх квітів, наприклад, ви­гнуті стебла, плямки або укуси комах, щоб вони виглядали реалістичнішими. Листя і стебла Володимир виготовляє з пофарбованої міді, бо якби вони були порцеляновими, то надто легко би ла­малися.

«Я люблю квіти, тому що вони мають логічну структуру. Це як архітектура. Внутрішня будова квітки — як у хорошої будівлі», — каже пан Каневський.