Передплата 2024 «Добрий господар»

Обід на дровах

У Старичах відбувся другий кулінарний батл між військовими та цивільними

Удруге у кулінарному поєдинку на польовій кухні на військовому полігоні у Старичах, що на Львівщині, зійшлися військові кухарі та ресторатори. Цього разу змагалося 6 команд. Приєдналися колеги з реберні «Під арсеналом», «Першої львівської грильової ресторації м’яса та справедливості», новояворівської «Дефіляди», CLOUD no.7 Panorama.

Готували обід упродовж двох годин під акомпане­мент військового оркестру: суп із фрикадельками, рис із овочами, крученики з чорнос­ливом, салат «Грецький». Для цього командам кухарів видали однакові набори продуктів, що відповідають військовим нор­мам, згідно з каталогом, яким користуються військові.

Чаклували на польовій кухні у наметі. Температуру підтриму­вали за допомогою дров. Якщо для військових це звичні умови, то для цивільних, які зазвичай го­тують на найсучаснішому облад­нанні, умови були складними.

Кухар з ресторану Ігор Борщук відчув ностальгію, бо служив на кухні при Генштабі, а останні десять років готує у рес­торані лише вишукані страви.

— Ми звикли готувати для ве­ликої кількості людей, адже у нас відбуваються бенкети чи не щотижня, — зауважив кухар.

Представник команди рес­тораторів Михайло Вербовий розповів:

— Готуватимемо крученики зі свинячої полядвиці, запаніро­вані і обсмажені, тушковані у то­матній пасті з пасируванням. У ресторані теж готуємо рулети­ки, але з лососем.

Військові кухарі почували­ся, як кажуть, у своїй тарілці, го­тували чітко за регламентом, впевнено, без зволікань.

Людмила Павлисько має 14-річний досвід роботи на вій­ськовій кухні:

— Усе готуємо як зазвичай, жодних складнощів не виникає. Навіть жартуємо, що, можливо, тепер львівські колеги-рестора­тори у своїх закладах зроблять нам знижку.

Перемогла у кухонному бат­лі кухарська команда De Luxe Party Restaraunt. Другу сходин­ку, з розривом в один бал посі­ла дружина армійців — команда 184-го Навчального центру. На третьому місці — команда «Рес­торації м"яса та справедливос­ті». Перемогу святкували всі разом. Куштували страви діти військовослужбовців (на фото).

— Ми оцінювали чимало кри­теріїв: зовнішній вигляд ко­манд, дотримання санітарних норм під час приготування їжі та безпеку умов праці, дотри­мання визначеного часу на при­готування, стан робочого міс­ця кухаря і порядок на столах, — зауважив під час виголошен­ня офіційних результатів кон­курсу Ігор Поляруш з Холдин­гу емоцій «!FEST».

— Кулінарні батли дають мож­ливість військовим кухарям відчу­ти себе спроможними виконати завдання на рівні шефів популяр­них ресторанів, переконатися, що військовий кухар — майстер своєї справи і готує не гірше за цивільних колег, які працюють у престижних рестораціях. Для ци­вільних кухарів це можливість від­чути дух змагання, набути досві­ду приготування страв у польових умовах, без сучасного високо­технологічного обладнання, — за­значив командир навчального батальйону матеріально-тех­нічного забезпечення 184-го Навчального центру підпол­ковник Сергій Вовк. — Окрім того, ми хотіли, аби діти поба­чили, де служать їхні батьки, вій­ськові мали нагоду побути зі свої­ми рідними.

Наступний кухонний батл вій­ськових і цивільних мають намір провести 14 жовтня, до Дня за­хисника України.

Крученики зі свинини

500 г свинини, 2 цибулини, 1 морквина, 2 ст. ложки сме­тани, 1 пучок кропу, 1 пучок петрушки, олія, панірувальні сухарі, перець, сіль.

Свинину промити, обсушити, нарізати шматочками, як на від­бивні.

Кожен шматочок м’яса на­терти перцем і сіллю.

На пательні з розігрітою олі­єю обсмажити подрібнену ріп­часту цибулю до золотистого кольору.

Зелень подрібнити, зміша­ти, а потім викласти зверху на відбивну, далі — сир і трохи об­смаженої цибулі. З м’яса сфор­мувати рулетики і зав’язати нит­кою.

Кожен крученик обваляти в панірувальних сухарях і об­смажити на пательні з олією до рум’яної скоринки.

Приготувати соус для кру­чеників. Моркву і цибулю дріб­но нарізати і обсмажити, потім додати сметану і до смаку по­солити. Обсмажені крученики викласти в пательню з соусом, накрити кришкою і тушкувати пів години.

Схожі новини