Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

“Я оніміла, зазнавши такої втрати”

1 червня минув рік, як у засвіти відійшов легендарний композитор Мирослав Скорик

На честь видатного композитора Львівська національна філармонія, яка з вересня минулого року носить його ім’я, підготувала низку подій, присвячених пам’яті композитора. У проєкті взяла участь і його дружина — проректор з наукової роботи Національної музичної академії України імені Петра Чайковського, доктор мистецтвознавства, професор Адріана Скорик.

За рік, що минув від цієї сумної дати, пані Адріана не спілкувалася з пресою, не давала жодних коментарів та інтерв’ю. Лише напередодні річниці по чоловікові Адріана Скорик дала перше інтерв’ю журналістці «Високого Замку».

Адріана Скорик
Адріана Скорик

— Кілька місяців тому філармонія отримала звання «імені Мирослава Скорика». Було це для вас несподіванкою і чи просило у вас підтримки керівництво філармонії у питанні присвоєння їй імені видатного композитора?

— Звісно. Просили підтримки, і я залюбки відгукнулася на цю співпрацю, допомогла керівництву філармонії здійснити задум. Це справедливо. Львів — первинний етап його творчості. Попри те, що понад 50 років Мирослав Скорик прожив у Києві, Львів залишався для нього тією лабораторією, з якої починав і яка була для нього осердям в усіх його експериментах. Попри те, що багато років жили у Києві, ми не стали киянами, швидше, львів’янами в екзилі… А Львівська філармонія завжди була в особливому полі діяльності Мирослава Михайловича. Він любив туди приходити, у нього там ще за життя був свій кабінет. Це був єдиний у такому форматі робочий кабінет композитора у нашому місті. Саме у стінах філармонії народилося і утвердилося багато його проєктів. Вдячна керівництву національної філармонії на чолі з Володимиром Сивохіпом, які це, мабуть, зрозуміли і виступили з такою ініціативою. Це було для мене особливо цінно у цей надскладний час, коли чоловік відійшов в інший світ. Я говорити на цю тему не могла, і голосу у мене не було. Просто оніміла, зазнавши такої втрати. Мені і сьогодні нелегко говорити…

— У рамках вшанування пам’яті буде започатковано конкурс молодих виконавців. Чи буде від дружини Мирослава Скорика іменна нагорода?

— Така пропозиція була б цілком прийнятна. Але, на жаль, організатори конкурсу цього мені не запропонували. Тож не можу зараз втручатися у процеси, які вже затверджені.

Схожі новини