Передплата 2024 «Добрий господар»

«Люди просять у Матінки Божої заступництва»

Ікону написали як копію відомої у християнському світі Ченстоховської Богородиці

Сила віри творить дива! У цьому впевнені парафіяни храму Святого Іоанна Хрестителя в Івано-Франківську. Тут зберігається чудотворна ікона Матері Божої Ласкавої Станиславівської. Точніше, її копія, яка вже прославилася далеко за межами краю дивами, що стаються після молитви перед нею. На Божу милість за її посередництвом уповають старі та діти.

Чудотворний образ Матері Божої Ласкавої Станиславівської відомий з XVIII століття. Його як копію відомої у християнському світі Ченстоховської Бого­родиці написав 70-літній побожний іконопи­сець Даниїл. І начебто першим біля неї зці­лився. Кажуть, мав тяжку хворобу очей, якої після молитви позбувся… Після того образ почав плакати — стали виднітися сльози на обличчі Матінки Божої. Вивчала диво комі­сія, яку зібрали з церковних та світських лю­дей. Вона підтвердила, що краплі на обличчі Богородиці — явище нерукотворне.

У перші роки було записано багато фактів зцілень за посередництвом цього образа. А ікона отримала ще назву Ласкава — за вели­ке милосердя, виявлене до хворих людей. Храм у Станиславові (нині — Івано-Фран­ківськ), де зберігалася святиня, уже не міг вмістити стільки паломників, що прибували вклонитися до чудотворного образа Матері Божої Ласкавої. Тож невдовзі збудували зна­чно просторіший. Отримав назву Ласкавої Діви Марії і став відпустовим місцем — там раз на рік віруючим відпускалися гріхи.

Місцеве духовенство звернулося до Папи Римського з проханням про коронацію святині. Документи завізували 20 єпископів на чолі з митрополитом Андреєм Шептиць­ким. Книга, у яку складалися підписи, зокре­ма зцілених, містила 9 тисяч записів!

І перед Другою світовою війною образ Матері Божої Ласкавої Станиславівської ко­ронували.

А потім у місто прийшла радянська вла­да. Разом з поляками й вірменами, які поки­дали край, за кордон потрапила й чудотвор­на ікона. Якийсь час мандрувала Польщею, а потім осіла у Гданську, де перебуває й нині.

В Івано-Франківську про образ… майже забули. Аж поки славну історію святині зано­во не відкрив місцевий священник отець Во­лодимир Вінтонів.

— Якось я був у церковних справах у Гдан­ську, — згадує він. — І представився як отець зі Станиславова. Тоді один з духівників жар­тома сказав: «Якщо ви приїхали за Матінкою Ласкавою, то ми її не віддамо, бо вона нам потрібна». Я поїхав додому, але та розмова у серці залишила свій слід. Для мене тоді по­чався довгий період пошуків: історичних, ар­хівних, іконописних… Коли відомості було віднайдено, ми вирішили для свого храму написати копію святині.

Саме до неї нині йдуть прочани. Насто­ятель храму Іоанна Хрестителя Володимир Вінтонів розповідає про безліч випадків, коли ікона зцілювала людей від недуг.

— Приходять до Матінки Божої, просять заступництва при переломах, перед склад­ними операціями, — розповідає священник. — Хтось благає про зміцнення сім’ї, вряту­вати від самотності, допомогти завагітніти, знайти роботу…