Передплата 2024 «Добрий господар»

Хата кругла, наче… м’яч

Вона сама себе освітить і господарям заощадить тепло!

Неподалік Рівного, у селі Радиславка, з’явився незвичний будинок. Сусіди довго придивлялися, що ж саме господарі зводять. Бо над поверхнею землі не заливали фундамент і не мурували несучих стін. Аж раптом перед очима «виріс» круглий дім!

Витрати при будівництві менші на третину

Задумав звести оригіналь­не житло для своєї сім’ї Андрій Слюсаренко. Він — математик за освітою (закінчив Національний університет водного господар­ства та природокористування). Тож перш ніж взятися за роботу, прорахував безліч варіантів. І зупинився з дружиною на проєкті «геокупол».

— Основна ідея — створити легкодоступне й незалежне по­мешкання. Щоб було малоза­тратно при будівництві, а потім не дошкуляли тарифи на світло, газ чи воду, — розповідає Андрій. — Конструкція нагадує футбольний м’яч, створений із трикутників. Вона вирізняється надзвичайною великою міцністю та довговічніс­тю, витримує серйозні наванта­ження.

Молодий чоловік запевняє: переваг такої форми споруди ба­гато. Найперша — економічна ви­года.

— Куля має мінімальну площу поверхні при тому ж об’ємі при­міщення. Фактично увесь наш будинок — це суцільний дах. Отож не потрібно думати про фасад. За рахунок зрізаних кутів економ­ляться будівельні матеріали. Та й опалювати таку хату значно де­шевше: вона добре обдувається вітром, має значно менші теплов­трати, ніж споруди зі звичайними стінами, — пояснює ентузіаст.

За приблизними підрахунка­ми, тільки витрати на будівництво знижуються на третину. Відтак удалося зекономити значну суму.

«Стіна"-вітраж

— Важливо, що конструкція будинку «гнучка» — її можна зробити будь-якого розміру, — наголошує Андрій. — Радіус нашого дому — шість метрів, площа — близько ста квадра­тів. Для сім’ї цілком достат­ньо. Головна його особливість — дворівнева кухня-студія, яка не має звичайної стелі, бо над головою — купол із віконечка­ми.

В іншій частині на другий поверх ведуть сходи. А там — «стіна"-вітраж і обідній столик. Як у ресторані просто неба! Можна сидіти, смакувати стра­вами й насолоджуватися крає­видами за вікном.

Зараз сім’я облаштовує «під­земний» поверх, де будуть усі господарські приміщення, по­гріб та навіть лазня. На даху, при вході, змонтують сонячні батареї — аби мати свою електроенергію. Також родина хоче розпланувати дизайн подвір’я.

Схожі новини