Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«У 30-40% випадків причиною непліддя є ендометріоз»

Лікар-гінеколог розповів, як запобігти найпоширенішим захворюванням, що пов’язані з фізіологічними особливостями жіночого організму, як діагностувати та лікувати їх

Скільки сил та енергії віддають жінки своїм близьким — чоловіку, дітям, батькам. А от про себе часто забувають, перестають прислухатися до сигналів свого організму… Лікарі наголошують: щоб у сім’ї панувала гармонія, жінка повинна дбати про себе, і передусім — про своє інтимне здоров’я.

Завідувач відділення гіне­кології та патології вагітності Клінічної лікарні швидкої ме­дичної допомоги Борис Крив­ко на онлайн-прийомі, опублі­кованому на Фейсбук-сторінці медичного закладу, розповів про діагностику та лікування найпо­ширеніших гінекологічних захво­рювань, а також відповів на запи­тання слухачок.

Кісти яєчників

«У мене — кіста лівого яєч­ника, 6 мм. Вона може само­стійно „розсмоктатися“?».

— Почнемо з того, що кісти бу­вають різними:

99функціональними, які не по­трібно оперувати;

99дермоїдними, які з’являються з ембріональних за­чатків, і через це можуть містити фрагменти волосся, кісток і зубів (такі обов’язково оперуються — консервативне лікування у таких випадках не проводиться);

99ендометріоїдними, які з’являються як результат прогре­сування ендометріозу (дуже час­то у таких випадках, крім гормо­нального лікування, проводиться також оперативне втручання).

Цистаденоми (кісти яєчників. Авт.) діляться на нормальні, по­граничні (доброякісні, які мають тенденцію до переродження. Авт.) і злоякісні.

Питання лікування завжди ви­рішується з лікуючим лікарем. Якщо лікар призначив гормо­нальне лікування, через три мі­сяці проводиться контрольне об­стеження. Якщо кіста не зникла і не зменшилася у розмірі, ста­виться питання про оперативне втручання. Так само оперативне втручання проводиться, якщо є чітке підвищення рівня онкомар­керів (тобто відомо, що кіста — злоякісна. — Авт.).

«Мені — 32 роки. Діагноз — „полікістоз яєчників“. Гінеко­лог пропонує гормональне лі­кування або народити».

— Синдром полікістозу яєчни­ків може стати причиною неплід­дя, тож якщо жінка за таких умов вагітніє — це прекрасно. Якщо при полікістозі вагітність не на­стає, то ставиться питання, що робити далі. Існує гормональне лікування, стимуляція яєчників або оперативне втручання. Все вирішується індивідуально у кож­ному конкретному випадку.

Ендометріоз

— Чим загрожує ендометрі­оз, якщо його не лікувати?

— Ендометріоз — це захворю­вання, при якому ендометрію, який вистилає внутрішню поверх­ню порожнини матки, розроста­ється поза межі матки і вражає яєчник, маткові труби, кишеч­ник. Жінкам дітородного віку за­грожує непліддям — у 30−40% не­плідностей причиною є наявність ендометріозу. Лікування дуже специфічне — гормональне плюс оперативне. Ендометріоз лікуєть­ся довго й важко.

«Хворіла на ендометріоз. Після лікування завагітніла і на­родила дитину. Після завер­шення лактації ендометріоз може повернутися?».

— Так, може. Але те, що ви зава­гітніли, хворіючи на ендометріоз, це — дуже хороша ознака. Якщо плануєте ще дітей, раджу не від­тягувати з наступною вагітністю.

Ерозія шийки матки

— Які існують методи ліку­вання ерозії шийки матки?

— Перед тим, як лікува­ти ерозію шийки матки, необ­хідно провести певні обсте­ження. Просто так лікувати ерозію шийки матки не маємо право. Обстеження проводять­ся згідно з протоколом — біоп-сія шийки матки, ПАП-тест, ді­агностичне вишкрібання цер­вікального каналу. Тільки після цього обираємо метод лікуван­ня з урахуванням віку жінки, її ді­тородної функції. Методи є різні. Можна провести кріодеструкцію (у народі її називають «заморо­жуванням») або висікання пато­логічних ділянок шийки матки, але все це вирішується індивіду­ально, залежно від лабораторних заключень.

«Декілька років тому мені проводили „заморожування“ шийки матки. Чи може це бути причиною мого непліддя?».

— Ні, не може. Зверніться до акушер-гінекологів — вони вста­новлять причину вашої неплід­ності.

Біль унизу живота як симптом

«Постійно турбує ниючий біль внизу живота. Зробила УЗД — все добре. Що це може бути?».

— Як тільки почне турбувати цей біль, відразу зверніться до гінеколога. У жінок дітородного віку біль може виникати у період овуляції.

«Чому болить низ живота? Годую дитину грудьми. Мале­чі — три місяці».

— У післяпологовий період у жінок виробляється гормон окси­тоцин, який викликає скорочення тіла матки. Під час грудного виго­довування матка скорочується, і це може провокувати біль уни­зу живота, схожий на перейми. З часом ця проблема вирішується самостійно.

— Біль може бути передві­сником викидня?

— Так, як переймоподібні болі та кров’янисті виділення. Щоб зберегти вагітність, за появи цих симптомів слід негайно зверну­тися по медичну допомогу.

Covid-19 і вагітність

— Чи загрожує коронавірус вагітним?

— Так, загрожує і дуже серйоз­но, адже вірус впливає і на леге­ні, і на кровоносну систему. Важ­ка форма Covid-19 призводить до важких наслідків. Цього року у нас було чотири жінки з важкою формою коронавірусної хвороби, і одна з них померла.

Цитомегаловірусна інфекція

— Чим небезпечний цитоме­галовірус для здоров’я жінки?

— Цитомегаловірус є однією з причин невиношування вагітнос­тей. Якщо молода сімейна пара планує дітей, необхідно про­йти всі обстеження на TORCH-інфекції. За гострої цитомега­ловірусної інфекції обов’язково проводиться лікування, оскільки під час вагітності можуть виник­нути дуже серйозні проблеми.

Профілактика гінекологічних захворювань на всіх етапах життя жінки

— Чи справді дефіцит віта­міну D впливає на ризик ви­никнення фіброміоми матки?

— Думаю, що не впливає. Профілактики фіброміом не існує. Кожна п’ята жінка у віці 45 років має фіброміому мат­ки, яка підлягає оперативному втручанню (розмір новоутво­рення перевищує 6 см. Авт.).

— Як часто дорослій жінці потрібно здавати цитологіч­ні мазки?

— За потреби. Якщо немає скарг — один раз на рік.

— З якого віку необхідно проводити гінекологічний огляд у дівчаток — до почат­ку менструального циклу чи після?

— Якщо виникають пробле­ми, якщо дитину чи дівчинку-підлітка щось турбує, потрібно відразу звертатися до дитячо­го гінеколога.

— Чи варто вакцинува­ти дівчаток-підлітків з ме­тою запобігання раку шийки матки?

— На жаль, така вакцинація в Україні проводиться не так часто, як у європейських кра­їнах. Я вважаю, що це варто робити, але до того, як дівчин­ка почала жити статевим жит­тям.

Читайте також

09.04.2024

Війна — важкий психологічний фактор для організму жінки

Жіноче здоров’я у час війни — тема актуальна й дуже непроста. Адже українське жіноцтво третього тисячоліття нарівні з чоловіками боронить свободу та незалежність своєї держави. Навіть якщо жінка не тримає у руках зброї — у кожної з нас своє завдання: робота, волонтерство, виховання дітей, очікування своїх рідних з війни. І щоденні переживання, стреси, безсонні ночі через повітряні тривоги та ракетні обстріли, страх за життя дітей навіть у тилових регіонах, не кажучи вже про прифронтові території