Не зробіть собі ведмежої послуги ведмежою цибулею...
Черемша – корисна рослина, але вживати її треба обережно
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/433517/cheremsha-lis.jpg)
На ринках активно торгують першою зеленню — черемшею. Ця рослина з присмаком часнику о цій порі — справжня знахідка, адже збагачує організм корисними речовинами, насамперед вітаміном С. Черемшу збирають ранньою весною. По-іншому вона ще називається «цибуля ведмежа».
На вигляд черемша нагадує конвалію, на смак — часник. Черемша — багаторічна рослина сімейства лілійних, занесена у Червону книгу багатьох регіонів, у тому числі й нашого.
Цінна черемша тим, що містить багато аскорбінової кислоти, тобто вітаміну С, що необхідний організму саме зараз, коли імунітет дещо виснажився. З лікувальною метою збирають її листочки і цибулинки. Черемшу можна сушити, маринувати і навіть засолювати на зиму. Стимулює виділення шлункового соку і жовчі, посилює перистальтику кишківника, вбиває гостриків, розширює кровоносні судини, знижує кров’яний тиск і сповільнює ритм серцевих скорочень, а також сприяє розрідженню густих мокрот при бронхітах. Добре її вживати, коли нема апетиту, а також при порушеннях травлення, катарі шлунка і кишківника, особливо інфекційного походження (наприклад, при проносах). Ця рослина є профілактичним засобом лікування цинги, грипу, дизентерії і тифу. Як кровоочисний засіб її вживають при фурункулах, висипах на шкірі. Також її зовнішньо застосовують як протисвербіжний засіб. Самі цибулинки ідуть для лікування гнійних ран. Навіть для росту волосся втирають цибульки черемші.
Черемша — друг гіпертоніка! Сучасні дослідження показали, що сірковмісні сполуки черемші знижують артеріальний тиск. Це пов’язано з тим, що вони знижують виділення гормону, що відповідає за тонус судин. Черемша діє розслабляюче і, як наслідок, падає тиск.
У німецькій медицині є такий рецепт: свіже листя і квітки цибулі ведмежої подрібнити, залити горілкою у п’ятикратному розмірі і в темному місці настоювати 3 тижні. Процідити і приймати по 20−30 крапель з ложкою води тричі на день. Вважається, що вона діє дуже повільно, зате знижує тиск надовго. Необхідний курс лікування тривалий, близько пів року і більше. Цей засіб вважається хорошими ліками при дисбактеріозі кишечнику і весняному авітамінозі. Його приймають по 25 крапель 3 рази на день. У цих випадках курс лікування становить 20−30 днів. Зовнішньо цю настоянку використовують при ревматизмі для компресів і розтирань.
Але черемша може не лише допомогти у лікуванні багатьох недуг, а й завдати організмові неабиякої шкоди. У салаті можна з’їдати 5−10 грамів цього листя на день. І не більше. Тобто це 3−4 ложки салату. Черемша — жовчогінна, відповідно, на голодний шлунок її не можна їсти, бо подразнює печінку, підшлункову. У кого ці органи хворі — про черемшу треба забути.
За багатьох хвороб відвари з черемші застосовують як вітамінний чай. Одну чайну ложку подрібненої черемші настояти годину в двох склянках холодної кип’яченої води і пити по пів склянки тричі на день до їди.