Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не зробіть собі ведмежої послуги ведмежою цибулею...

Черемша – корисна рослина, але вживати її треба обережно

На ринках активно торгують першою зеленню — черемшею. Ця рослина з присмаком часнику о цій порі — справжня знахідка, адже збагачує організм корисними речовинами, насамперед вітаміном С. Черемшу збирають ранньою весною. По-іншому вона ще називається «цибуля ведмежа».

На вигляд черемша на­гадує конвалію, на смак — часник. Черемша — ба­гаторічна рослина сімейства лі­лійних, занесена у Червону кни­гу багатьох регіонів, у тому числі й нашого.

Цінна черемша тим, що міс­тить багато аскорбінової кисло­ти, тобто вітаміну С, що необхід­ний організму саме зараз, коли імунітет дещо виснажився. З лі­кувальною метою збирають її листочки і цибулинки. Черемшу можна сушити, маринувати і на­віть засолювати на зиму. Стиму­лює виділення шлункового соку і жовчі, посилює перистальти­ку кишківника, вбиває гостриків, розширює кровоносні судини, знижує кров’яний тиск і сповіль­нює ритм серцевих скорочень, а також сприяє розрідженню гус­тих мокрот при бронхітах. До­бре її вживати, коли нема апе­титу, а також при порушеннях травлення, катарі шлунка і киш­ківника, особливо інфекційно­го походження (наприклад, при проносах). Ця рослина є профі­лактичним засобом лікування цинги, грипу, дизентерії і тифу. Як кровоочисний засіб її вжива­ють при фурункулах, висипах на шкірі. Також її зовнішньо засто­совують як протисвербіжний за­сіб. Самі цибулинки ідуть для лі­кування гнійних ран. Навіть для росту волосся втирають цибуль­ки черемші.

Черемша — друг гіпертоніка! Сучасні дослідження показали, що сірковмісні сполуки черемші знижують артеріальний тиск. Це пов’язано з тим, що вони зни­жують виділення гормону, що відповідає за тонус судин. Че­ремша діє розслабляюче і, як наслідок, падає тиск.

У німецькій медицині є такий рецепт: свіже листя і квітки цибу­лі ведмежої подрібнити, залити горілкою у п’ятикратному роз­мірі і в темному місці настоюва­ти 3 тижні. Процідити і прийма­ти по 20−30 крапель з ложкою води тричі на день. Вважаєть­ся, що вона діє дуже повільно, зате знижує тиск надовго. Не­обхідний курс лікування трива­лий, близько пів року і більше. Цей засіб вважається хорошими ліками при дисбактеріозі кишеч­нику і весняному авітамінозі. Його приймають по 25 крапель 3 рази на день. У цих випадках курс лікування становить 20−30 днів. Зовнішньо цю настоянку використовують при ревматиз­мі для компресів і розтирань.

Але черемша може не лише допомогти у лікуванні багатьох недуг, а й завдати організмові неабиякої шкоди. У салаті мож­на з’їдати 5−10 грамів цього лис­тя на день. І не більше. Тобто це 3−4 ложки салату. Черемша — жовчогінна, відповідно, на голо­дний шлунок її не можна їсти, бо подразнює печінку, підшлунко­ву. У кого ці органи хворі — про черемшу треба забути.

За багатьох хвороб відвари з черемші застосовують як ві­тамінний чай. Одну чайну ложку подрібненої черемші настояти годину в двох склянках холод­ної кип’яченої води і пити по пів склянки тричі на день до їди.