Передплата 2024 «Добра кухня»

На хуторі вирощує племінних овець

Цьогоріч народилося 46 ягняток

Антон Мільчевич разом із дружиною Галиною жили у Львові. Та згодом пересе­лилися на хутір Радвани (за 20 кілометрів від обласного центру, неподалік містечка Пустомит), де збудували хату. 2007 року ініціатив­не подружжя завело тут 20 овець, яких господар привіз із рідного Закарпаття.

Невдовзі Антону Анто­новичу довелося пе­рервати мирну працю і піти служити в зону АТО. А після повернення з передової знову зайнявся улюбленою справою, водночас залучаючи до роботи бойових побрати­мів, односельців.

Тепер суттєво зросло стадо, котре утримують у колишньому панському фільварку. Цьогоріч народилося 46 ягняток.

Пан Антон постійно дбає про племінну роботу. Спеціально за­купив французьких баранів по­роди лакон. У Карпатах із ними схрещують самок гірської кар­патської породи, отримуючи ви­тривале потомство.

Водночас вдалося нарос­тити поголів’я завдяки пред­ставникам німецької породи фріз. «Ці овечки надзвичайно молочні і вважаються анало­гом гольштинської породи корів», — розповідає ентузіаст.

У стаді Антона Мільчевича — вівці перспективних порід. Фото з особистого архіву Антона Мільчевича.
У стаді Антона Мільчевича — вівці перспективних порід. Фото з особистого архіву Антона Мільчевича.

Основою зимового раціону вовнастих особин є сіно, заго­товлене на хуторі. Споживають вони і концкорми, моркву, що містить поживні речовини та мі­кроелементи.

Доїння відбувається за до­помогою спеціального апарата. Кожна овечка гуцульської поро­ди щодня дає до 600 мл молока. А добова норма для представ­ників змішаної породи — 1−1,5 л (щоправда, поки що показники менші, адже чимало самок ви­годовують ягнят).

Отриману продукцію гос­подарі переробляють на сир, бринзу, гуслянку. З м’яса вихо­дять смачні ковбаски.

Навесні обов’язковий захід — стрижка. Відтак улітку твари­ни не страждатимуть від пере­грівання (теплового удару), знизиться ризик розвитку пара­зитарних хвороб. Із вовни Міль­чевичі мають намір виготовляти різноманітні вироби. Для цього купили в Карпатах спеціальний верстат.

Зараз Антон активно пра­цює над ще одним напрямком — розвиток зеленого туризму, для якого на хуторі є всі необ­хідні передумови. Стартує про­єкт уже з травня. Окрім усього іншого, планується проводити майстер-класи з гончарства, ко­вальства, сироваріння.

До речі, пан Мільчевич згуртував довкола себе гру­пу фермерів Пустомитівщини, створивши громадську органі­зацію, а згодом і сільськогос­подарський кооператив. Ще ж започаткував перший в Україні агротуристичний кластер «Гор­боГори», у котрому об’єдналися 36 фермерів. Разом легше пра­цювати й вирішувати різнома­нітні питання.

Схожі новини