Передплата 2024 «Добра кухня»

Мавпенятка Чіваса купають двічі на день

На равликовій фермі – новий чотирилапий улюбленець

Фермерський хутірець у Солонці, що неподалік Львова, навесні оживає в очікуванні відвідувачів. Уже з березня радо відчинить двері та зустрічатиме гостей ферма «Західний Равлик» та її гостинні господарі, подружжя Ірина та Іван Юськевичі.

Маленький Чівас більшість часу проводить на плечі своєї господині. Фото автора
Маленький Чівас більшість часу проводить на плечі своєї господині. Фото автора

Три роки тому ми вперше побували на цій фермі по­близу Львова. За цей час вона стала колоритним турис­тичним осередком. Тут уперше на Львівщині почали розводити їстівних равликів. Поки ферма готується будити равликів зі зи­мової сплячки, їдемо знайоми­тися з новим вихованцем — Чіва­сом. Це карликове мавпенятко породи ігрунка біловуха. Чівасу 3,5 місяця, зараз він завбільшки з білочку.

Ідея поселити на фермі мав­почку спала Юськевичам на думку на відпочинку. Цьогоріч родина відпочивала у Домі­ніканській Республіці. Там на пляжі місцеві жителі носили мавпочок, щоб ті спілкувалися з туристами.

«Я завжди брала зі собою на пляж банан чи мандарин, аби пригостити мавпочок, — розпо­відає Ірина. — Коли ми поверну­лися, відразу почала шукати в Ґуґлі, де у нас можна придбати мавпочку».

Чіваса придбали в Одесі. Коли приїхали по мавпеня, то побачили, що насправді воно завбільшки як мишка. Його не можна було відразу забрати, бо пило грудне молоко… На фермі Чівас живе уже місяць. Дещо підріс. Адаптовується. Став за­гальним улюбленцем. Перший тиждень більше сварився, усіх ігнорував. Потім почав шукати контакту. Юськевичі стали для нього рідними. Дуже любить маму (господиню). За можли­вості проводить увесь час, при­мостившись у неї на плечі.

«Ми з ним готуємо їсти, пла­нуємо проводити екскурсії, при­ймати гостей. Будемо вчитися контактувати з людьми. Купає­мося ми щоранку і щовечора», — каже Ірина. Коли мавпеня ви­росте, матиме 300 грамів ваги.

На вулицю тваринка почне виходити з квітня, як тільки до­зволятиме погода. Чівас тепло­любний. Любить мамину шийку, тулиться, треться…

Чівас є великим гурманом, полюбляє ласувати усілякими смаколиками — від сирого ку­рячого філе до різноманітних горішків, журавлини, авокадо, різних фруктів. «Тобто наша мавпочка, хоч і невеличка, об­ходиться досить дорого», — за­уважує господиня. Мавпеня полюбляє банани. А тому ту­ристам, які приїдуть у гості на ферму з бананами, обіцяють знимку з чарівним мавпенят­ком.

Схожі новини