Передплата 2024 «Добра кухня»

У Рівному знайшли могили князів Любомирських

Їхнього нащадка, знаменитого фотографа, вже запросили зі США в Україну

Рівненська історик-архівістка Людмила Леонова знайшла документ, який проливає світло на місце можливого останнього спочинку великої княжої родини Любомирських. Багато хто вважав, що труни з останками членів династії у радянські часи викинули на смітник. Але акт, віднайдений в архіві, свідчить, що їх перепоховали.

За плечима пані Людмили — Московський історико-архівний інститут та понад 40 років пра­ці у Рівненському обласному архіві. Має власний записник, в який за роки роботи з архівними паперами записувала найці­кавіші моменти та номери справ, до яких хотіла би повернутися згодом. Одна з та­ких — перепоховання князів Любомир­ських.

— Давно цікавлюся історією колиш­ніх власників нашого міста, — розповідає Людмила Леонова, яка нині очолює від­діл використання інформації і документів Державного архіву Рівненської облас­ті. — Неодноразово виявляла цікаві доку­менти з життя династії Любомирських. Ці князі володіли Рівним із 1723 року, коли придбали його, по 1939-й. І залишили по собі добрий слід. Започаткували тут гім­назію, яка відкривала учням шлях у сві­тові університети, привезли сюди елек­трику.

Про кожного із семи правителів пані Людмила може розповідати година­ми. Але особливу увагу акцентує на жит­ті останнього власника — Адама. Якийсь час жив у Європі, наважився повернути­ся до Рівного, коли тут панувала радян­ська влада. Оселився поблизу власного маєтку й чекав, як кажуть, кращих часів. Але його заарештували. Невдовзі Адам Любомирський помер у в’язниці (його дружині вдалося виїхати у Францію, де дожила до 2004 року). Де його поховали, невідомо.

— Тривалий час науковці не знали та­кож, де останки предків Адама. Свого часу покоїлися у підземеллі нашого кос­телу. Та коли святиню закрили, винесли звідти й надгробки, — ділиться спогада­ми пані Людмила. — І от одного разу мені до рук потрапило рішення міськвикон­кому за 1961 рік — про перепоховання останків з рівненського костелу. Нещо­давно я вирішила його підняти, аби пе­речитати.

Тримаючи в руках «справу Любомир­ських», Людмила Анатоліївна не могла стримати емоцій. Бо не лише виявила вказівку на місце, де зобов’язали пере­поховати князів, а й прізвища та імена 9 з 11 упокоєних!

— В акті вказано, що перепоховано як кількох власників Рівного, так і їхніх дружин та дітей, які вмирали малими, — каже пані Людмила. — Вразило, як у 60-ті роки хотіли стерти людську пам’ять: аби ніхто не зміг вшанувати князів, їхні домовини під землю опусти­ли разом з надгробками… Ще є люди, які пам’ятають, як виносили труни з костелу. Плачуть. Бо досі думали, що останки викинули на смітник. А вияви­лося, у книзі записів поховань і пере­поховань «Дубенського кладовища» є згадка про ці події 1961 року!

Серед перепохованих є й велика лю­бов національного героя Польщі Тадеу­ша Костюшка. Це Людвика Сосновська, дружина Юзефа Любомирського — тре­тього власника Рівного. За нею Кос­тюшко двічі приїжджав до цього міста. Але далі їхні шляхи розійшлися.

Серед нащадків магнатів Любомир­ських — онук Адама, останнього власни­ка Рівного, Алекс Любомирський. Живе у Нью-Йорку (США) і є знаменитим фо­тографом, перед камерою якого позу­ють такі зірки, як Ума Турман, Вікторія Бекхем, Дженіфер Еністон, Бейонсе, Дженіфер Лопес, Демі Мур, Ніколь Кід­ман і Брітні Спірс. Однією з найповаж­ніших церемоній, яку побачив світ очи­ма Алекса через знімки, було весілля британської королівської сім’ї — принца Гаррі й Меган Маркл.

Його батько народився у Рівному. На жаль, він уже помер. А от із самим Алексом, наскільки мені відомо, уже зв’язалися і запросили його в Україну. Адже лише родина чи громадськість можуть ініціювати проведення пошу­ків і оприлюднення місця перепохо­вання сім’ї Любомирських. А вона має право бути гідно похована й пошано­вана.