Передплата 2024 ВЗ

Що робити, якщо випадає волосся після Covid19 – поради лікаря-трихолога, трансплантолога 

Пандемія COVID-19 змінила життя до невпізнання. А тисячі людей, котрі перехворіли коронавірусом, ще й змушені мати справу із віддаленими наслідками недуги. Серед них - посилене випадіння волосся.

У чому криються причини випадіння волосся у постковідних пацієнтів, чи дійсно коронавірус призводить до втрати волосся та як запобігти випадінню волосся після перенесеного COVID-19, нашим журналістам розповіла Мирослава Новосільськак.м.н., лікар-трихолог, трансплантолог волосся, президент Української асоціації хірургічного відновлення волосся, засновниця мережі Клінік естетичної медицини Мирослави Новосільської.

Чи може COVID-19 спричинити випадіння волосся?

«В останні кілька місяців серед моїх пацієнтів з’являється все більше тих, хто перехворів на COVID-19. Фактично, кожна друга жінка, яка зараз приходить до мене на прийом зі скаргами на те, що волосся випадає клаптями, має в анамнезі діагноз COVID-19. Із тих даних, що вдалося проаналізувати за останні кілька місяців, можу сказати, що найчастіше такі звернення припадають на 3−4 місяць після захворювання. Проблема стосується в основному жінок, які мали хоча б одну вагітність або знаходяться в періоді постменопаузи», — ділиться практичним досвідом лікар трихолог Мирослава Новосільська.

Як зазначає пані Новосільська, часто ця категорія пацієнтів має проблеми із випадінням волосся і до інфікування коронавірусом. Однак недуга, а також важкий та інтенсивний процес лікування, який може її супроводжувати, в рази посилюють проблему. Настільки, що волосся буквально клаптями залишається на гребінцях чи рушниках.

«Якщо волосся випадає клаптями після коронавірусу — необхідно негайно звертатися до лікаря трихолога, щоб вчасно діагностувати проблему та почати її лікування! «.

«Найбільше в таких випадках потерпають жінки, які і до того мали справу з андрогенною та вогнищевою алопецією, але об’єм волосся дозволяв маскувати проблему. Однак коронавірус посилює процес випадіння настільки, що жодні укладки чи зачіски вже не допомагають приховати залисини», — пояснює Мирослава Новосільська.

За словами трихолога, причини такого загострення криються у цілому комплексі «ковідних» чинників.

Найперше, ключову роль відіграє вживання часто ненормованої кількості антибіотиків. Особливо у випадках, коли препарати призначаються самостійно, без консультації з лікарями.

«Мені відомо купа випадків, коли пацієнти, інфіковані коронавірусом, самостійно чи начитавшись порад в інтернеті, формували собі „курс“ лікування, включаючи до нього по 3, а то й більше різновидів антибіотиків. На жаль, такі маніпуляції з організмом не можуть минути безслідно. І, рано чи пізно, наслідки проявляться. Часто — у вигляді клаптів волосся, що сиплеться з голови», — пояснює пані Мирослава.

Крім антибіотиків, основними причинами випадіння лікар-трихолог називає недостатній кровообіг, порушення метаболізму та підвищений вміст тестостерону в постковідних пацієнтів.

Ще одна причина, чому коронавірус призводить до випадіння волосся, криється у загальному виснаженні організму. Зокрема — у різкому зниженні показників вітамінів у біохімічному складі крові. Мирослава Новосільська пояснює, що в таких випадках, наприклад, вітамін Д знижується до 11 Од, виникає дефіцит біотину, і, як наслідок, з’являється значна сухість шкіри обличчя та голови. Відтак, волосся стає сухим і ламким. Воно слабшає і починає випадати.

Ще один серйозний фактор впливу — підвищена температура, яка у деяких COVID-пацієнтів може триматися тижнями.

«Температура є загальним симптомом COVID-19. Через кілька місяців після високої температури багато людей бачать помітне випадіння волосся. Медична назва цього типу випадіння волосся — телогенний ефлювій. Він трапляється, коли більше волосся, ніж зазвичай, одночасно потрапляє у фазу випадіння (телоген) у процесі росту волосся. У таких випадках волосся починає активно випадати. Якщо цей процес не лікувати, він може зупинитися самостійно через 6−9 місяців. Але в кого волосся і так не відзначається об’ємом, не раджу експериментувати. Тут потрібна фахова допомога трихолога», — пояснює Новосільська.

Чи можлива пересадка волосся після перенесеного Covid19?

У таких випадках, окрім переліку аналізів, які ми рекомендували здавати до хірургічної трансплантації волосся, додаємо тест на антитіла (якщо особа не впевнена чи перенесла захворювання). Водночас, в анамнезі захворювання обговорюємо момент побічної дії. Особисто не рекомендуємо робити трансплантацію волосся протягом півроку, поки не відновиться донорська зона або включати ризик випадіння волосся після операції в прогностичні дані та гарантійний сертифікат. До речі, вважаю за необхідне наголосити, що вказаний вище гарантійний сертифікат є невід'ємною частиною процедури хірургічного відновлення волосся та підтвердження якості наданих послуг. Саме тому більшість іноземних страхових компаній обирають клініки, де є сертифікати на гарантію послуги, зокрема мережу клінік естетичної медицини М. Новосільської.