Передплата 2024 «Добра кухня»

Ананас додасть краси та здоров’я

Раніше ананаси були делікатесом, а сьогодні практично будь-яка сім’я може дозволити собі купити їх у найближчому магазині

Ананас завжди цінувався за тонкий аромат і ніжний не­повторний смак.

Ананас дуже низькокалорій­ний, у 100 грамах міститься лише 46 кілокалорій.

Склад ананаса

Ананас — джерело поживних і корисних речовин. 86% його м’якоті складається з води, білків — 0,4%, цукрів — 11,5%, лимонної кислоти — 0,7%, харчових воло­кон — 0,4% і аскорбінової кисло­ти. А також він містить провітамін А, вітаміни В1, В2, В12, С, РР, калій, кальцій, фосфор, натрій, залізо, магній, мідь, цинк, марганець, йод та інші мінеральні речовини і мікроелементи. А понад шістде­сят ароматичних речовин, при­сутніх в ананасі, надають йому неповторного запаху.

Найкориснішою речовиною в ананасі вважається бромелайн — фермент, який нормалізує за­своєння білків. Це, своєю чергою, допомагає роботі шлунка і кишеч­нику, очищає кров і активізує іму­нітет.

Корисні та лікувальні властивості ананаса

Лікувальні властивості ананаса пояснюються також наявністю у ньому мікроелементів і біологічно активних речовин.

Бромелайн, що міститься в ананасі, допомагає нашій шкірі залишатися молодою і красивою, підтримує життєвий тонус. Крім того, ця активна речовина є про­тизапальним засобом, допомагає хворим з варикозним розширен­ням вен, тому що усуває фібрино­ві корки у венах. Крім того, броме­лайн діє подібно до «сажотруса», ефективно очищаючи судини. Особливо корисний свіжий ана­нас для людей, яким за 40. Без­умовно, було б непогано вживати по склянці якісного ананасового соку між прийомами їжі.

Стиглі плоди ананаса вико­ристовують у випадку поганого травлення, сік його помічний у пе­ретравленні білків, тому м’якоть і сік плодів можна використовувати в дієтах для очищення організму. Крім того, сік ананаса признача­ють як допоміжний засіб сердеч­никам, хворим на анемію, а також для лікування нирок і печінки, як загальнозміцнювальний вітамін­ний засіб.

Крім того, відомі позитивні змі­ни після регулярного вживання ананаса у людей, що мають такі проблеми: тахікардію, безсоння, головні болі та запаморочення, набряки і водянку, та навіть імпо­тенцію і патологічний клімакс.

Ананас у косметології

У косметичних засобах ананас використовують дедалі частіше. У кремах або тоніках для обличчя він запобігає утворенню шкірного жиру, а також володіє антибакте­ріальними властивостями.

Жирну шкіру можна щовечора протирати м’якоттю ананаса, і ре­зультат не забариться.

За допомогою ананаса легко видалити мозоль. На ніч потрібно прикласти м’якоть цього фрукта до мозоля, а вранці розпарити шкіру в гарячій воді, і мозоль лег­ко видалиться.

Включений до складу зубних паст, екстракт ананаса забезпе­чує ретельний і ефективний до­гляд за яснами.

Протипоказання

Як і будь-який продукт, ананас має протипоказання до вживан­ня. Плоди цієї рослини підви­щують кислотність шлункового соку. Тому особливо обережно треба вживати ананас людям, які хворіють на гастрит чи виразку шлунка. Ананас не слід вживати в їжу і в разі індивідуального не­сприйняття або алергічних реак­цій.

Плід ананаса містить дуже багато лимонної та аскорбіно­вої кислот, що не завжди добре впливає на зубну емаль: кислоти роз’їдають її. Тому після кожного прийому їжі рот рекомендується прополоскати водою.

Галина Вербицька для газети «Добре здоров’я»

Схожі новини