Коли у кишечнику – не буря, а смерч...
Що таке хвороба Крона і чим вона загрожує?
Болить живіт, турбує діарея? Це може свідчити про харчове отруєння, дисбактеріоз кишечнику чи запалення слизової товстої кишки. Але деколи це вказує на рідкісне і, на жаль, невиліковне захворювання — хворобу Крона. За приблизними підрахунками Всеукраїнської асоціації гастроентерологів, з цим діагнозом у нашій країні живуть близько 14 тисяч людей, частина з них навіть не здогадується, що коїться з ними насправді. Приймають таблетки від кишкових розладів, намагаються відрегулювати харчування, ризикуючи за якийсь час опинитися на операційному столі…
— Хвороба Крона — не те саме, що виразковий коліт
— Хворобою Крона називають неспецифічне гранулематозне запалення шлунково-кишкового тракту. Вилікувати це захворювання неможливо, але, приймаючи відповідні ліки, можна контролювати запальний процес.
Хворобу Крона часто плутають із виразковим колітом. В обох схожі симптоми і при обох призначають схоже лікування, проте це — різні недуги.
У пацієнтів з хворобою Крона запалення може розвинутися у будь-якій ділянці травного тракту — від ротової порожнини до заднього проходу, при цьому хворі ділянки розділяються здоровими. У хворих із виразковим колітом запальний процес охоплює лише товсту кишку і ураження є тотальним, тобто запалюється вся кишка. При хворобі Крона також може уражатися лише товста кишка (особливо часто це спостерігається у дітей віком до 10 років), але запальний процес поширюється на всю товсту кишку, а не тільки на її слизову, як при виразковому коліті.
— Хто може захворіти?
— Будь-яка людина незалежно від віку, але найчастіше захворювання виявляють у молодих людей віком 15−35 років. У 20% хворих перші симптоми з’являються до того, як вони досягнуть повноліття.
— Чому виникає ця недуга?
— Оскільки найактивніше показники захворюваності зростають у країнах Центральної й Східної Європи (зокрема в Україні), а також у країнах Азії, які розвиваються, вчені пояснюють це зміною стилю харчування, покращенням санітарно-гігієнічних умов життя суспільства та економічними трансформаціями. Також на статистику впливає й краща діагностика цього захворювання. В Україні, до слова, реєстр цих хворих не ведеться.
— Причини хвороби Крона
— На розвиток захворювання впливають генетичні, імунологічні та зовнішні чинники, такі як неконтрольований прийом антибіотиків, нездорове харчування з великою кількістю рафінованого цукру і червоного м’яса, штучними консервантами, барвниками та трансжирами. А ще — куріння і стреси. У 5−10% хворих ключову роль у запуску патологічного процесу відіграє спадковість — при мутації гена NOD2/CARD5 ризик захворіти зростає у 20−40 разів.
— Як проявляється недуга?
Найбільш частими симптомами є:
- часті неконтрольовані випорожнення (потребу у дефекації важко стримати, випорожнення при цьому супроводжуються болісними відчуттями);
- втрата ваги, яку не можна пояснити іншими причинами;
- підвищена температура тіла;
- біль у животі (з правого боку біля пупка).
Пацієнти скаржаться на швидку втомлюваність, погане самопочуття та зниження апетиту.
Хвороба може спричинити часткову кишкову непрохідність. У таких випадках до згаданих симптомів приєднуються ще два — нудота і блювота. При пальпації живота можна намацати ущільнення.
У 6−47% хворих виникають зміни з боку інших органів: можуть запалюватися суглоби, кон’юнктива, підшлункова, серцевий м’яз і т.д. Це може трапитися у будь-якій фазі хвороби і навіть ще до того, як у людини з’являться симптоми з боку шлунково-кишкового тракту. У 15% пацієнтів недугу виявляють уже на етапі появи ускладнень — перианальних абсцесів, свищів, обструкції кишечнику тощо. Причиною ускладнень може бути як сама хвороба, так і її лікування. Наприклад, якщо людина тривалий час приймає антибіотики, глюкокортикостероїди, саліцилати, імуносупресори тощо, це загрожує розвитком жирового гепатозу, остеопорозу, жовчнокам’яної або сечокам’яної хвороби, медикаментозного фіброзу легень, стероїдного діабету. У дітей може спостерігатися затримка росту і статевого дозрівання. Через неналежну роботу кишечнику 80% хворих, які перебувають у стаціонарі, і 20%, які лікуються амбулаторно, потерпають від серйозного дефіциту вітамінів, мінералів та білка.
Крім медикаментозного, хворі можуть потребувати також хірургічного лікування. Їм виводять тимчасову (на 3−6 місяців) або постійну стому (з отвору тонкої або товстої кишки, залежно від того, яка була уражена). За статистикою, у перші 10 років хвороби оперативного лікування потребують 60% пацієнтів — через перфорацію кишечнику, кишкову непрохідність і т.д.
У період ремісії пацієнти можуть вести звичний спосіб життя, вчитися та працювати. А от у період загострень зіштовхуються зі серйозною проблемою — діареєю, яка може застати їх зненацька, будь-де і будь-коли. Тож куди б хворий не йшов (у театр, кіно, торговий центр), мусить заздалегідь дізнатися, де розташований туалет і обов’язково прихопити зі собою набір гігієнічних серветок та запасну білизну.
Цікавий факт. У тих людей, які ведуть малорухливий спосіб життя, хворобу Крона діагностують частіше. А от у курців її перебіг завжди є важчим.
— Як харчуватися людям з цим діагнозом?
— Бажано віддавати перевагу вареній їжі і подрібнювати її.
Чи можна їсти овочі та фрукти? У період ремісії — можна і треба, оскільки вони є джерелом вітамінів і мінералів. Виняток — хворі з обструкцією кишечнику.
Чи можна вживати молочні продукти? Так, якщо пацієнт добре переносить лактозу і не має алергії на молочний білок.
Зміни до дієти необхідно вносити у період загострень хвороби або при появі ускладнень з урахуванням індивідуальних особливостей перебігу захворювання. Важливо відмовитися від продуктів з високим вмістом клітковини, оскільки вона подразнює кишечник, їжі, яка важко травиться (смаженої, повторно підігрітої), або тієї, яка провокує підвищене газоутворення (сирі овочі, вироби з борошна грубого помелу, гриби, горіхи). З напоїв слід обмежити споживання кави, газованої води та алкогольних напоїв. Рекомендується додатково приймати пребіотики та пробіотики, які допоможуть відновити нормальну мікрофлору кишечнику.
При написанні статті використані матеріали Товариства підтримки хворих з неспецифічними запальними захворюваннями кишечнику J-elita (Польща).