Передплата 2024 «Добра кухня»

Якщо ви відчули, що серце почало битися «неправильно»...

Згідно з офіційним звітом Всесвітньої організації охорони здоров’я, сьогодні недуги серцево-судинної системи — найчастіша причина смерті у світі

За оцінками експертів, за останні 20 років рівень цих захворювань зріс на 20%. Україна — на першому місці за смертністю від них. Європейські лікарі пояснюють такий стан речей відсутністю звички відвідувати медиків із профілактичною метою, недовірою до них, а також — низьким рівнем доходів населення, який не дає можливості людині витрачати гроші на консультації у висококласних фахівців.

У ситуації, коли «прихопило» сер­це, головне — не розгубитися. Британські кардіологи вважа­ють, що всі жертви серцевого нападу могли б допомогти собі самі. Якщо ви відчули, що серце почало битися «не­правильно» і ви ось-ось втратите сві­домість, у вас є 10 секунд, які повинні стати рятівними. Вам просто необхід­но… почати кашляти — багато разів і дуже сильно. Щоразу, перш ніж каш­лянути, робіть глибокий вдих — кашель має бути глибоким і тривалим, ніби ви хочете викашляти мокроту, яка засі­ла в дихальних шляхах десь дуже гли­боко. Вдихи і кашель повторюйте кож­ні дві секунди без перерви і зупинок, аж до моменту, коли прибуде «швид­ка» або серце не почне битися у звич­ному режимі.

Такий ефект лікарі пояснюють тим, що глибокий вдих дозволяє кисню глибоко проникати в легені, а кашель «стискає» серце і змушує кров цирку­лювати. Цей тиск на серце дає йому можливість ввійти у нормальний ритм. Таким чином жертва серцевого напа­ду отримує додатковий час, аби доче­катися лікарів чи дістатися до лікарні.

А щоб не доводити до серцевих напа­дів, згадаймо про насіння льону. Треба змолоти його на млинку для кави і при­ймати по 1 чайн. ложці декілька разів на день (не всю ложку зразу, а потроху). Попередньо мелений льон змішати з цу­кром (до 3-х стол. ложок насіння додати 1 стол. ложку цукру).

Олена Плиска для «ВЗ»