Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Без маски можна тільки плавати

Що треба знати про відпочинок у Дубаї у часи пандемії коронавірусу

За всіма параметрами Дубай — це «не моє» місто. Моє серце належить старій-добрій Європі, або ж курортам з дивовижною природою та пляжами у підніжжі гір. Кам’яні джунглі зі скла та бетону серед пустелі мене не приваблювали і я ніколи не розглядала для себе варіанту відпочинку в Еміратах. Але 2020 рік вкотре підтвердив відомий вислів: «Ніколи не кажи ніколи».

Дубаї за ціною Єгипту

Всесвітня пандемія коронавірусу не лишила особливого вибору тим, кому серед зими захотілося тепла та моря. Сьогодні українцям доступні Єгипет, Об’єднані Арабські Емірати, Танзанія (о.Занзібар), Мексика та Домініканська республіка. Останні три варіанти — не для мене. Через довгий переліт та високу вартість путівки. У Єгипті я була багато разів, а ОАЕ — щось нове та незвідане. При чому вартість турів до цих двох країн була майже однакова. Цей нюанс також спрацював на користь Дубаї. Бо зазвичай у сезон путівка до Еміратів завжди коштувала у 2−3 рази більше, ніж до Єгипту.

До речі, столиця ОАЕ — Абу-Дабі зараз закрита" для туристів. Усім, хто приїжджає туди, потрібно відбути 14-денний карантин, навіть якщо прибули з сусіднього емірату. Тому знамениту білу мечеть шейха Заїда у цьому році ми не побачимо.

Тест на коронавірус

Перевага Єгипту (а одночасно і недолік), що для в’їзду туристам не потрібно робити тест на коронавірус. З ОАЕ все складніше. Щоб потрапити до країни, потрібно здати ПЛР-тест. Причому двічі. Спочатку в Україні (не пізніше, ніж за 96 годин до прибуття в ОАЕ), а потім ще раз — вже в аеропорту Дубая.

Результат тесту, що був зроблений в Україні, має бути видрукований. Його вам доведеться показувати тричі — спочатку при реєстрації на рейс в аеропорту, потім при вході до літака, а втретє — віддавати працівникам дубайського аеропорту. Не загубіть цей цінний папірець!

Одразу після прильоту в країну, маєте здати повторний тест. Він проводиться за рахунок держави ОАЕ. Черги спочатку лякають. Але організовано все добре і рухається черга швидко. У мене на все пішло 15−20 хвилин. Результати тесту прийдуть вам смс-кою. Для цього ви маєте залишити свій мобільний номер працівникам аеропорту. Також є спеціальний додаток, у якому також відобразиться ваш результат. Його можна легко завантажити за QR-кодом, який вам наклеять на паспорт одразу після здачі тесту.

Далі проходите паспортний контроль, їдете у свій готель і тут починається найцікавіше. За правилами в’їзду до країни, турист не може залишати межі готелю до того моменту, поки не отримає негативний тест на ковід. Найбільшим щасливчикам смс-ка приходить за 4−5 годин, а комусь і через 48. Мій результат був готовий рівно за добу.

Результати тесту
Результати тесту

Весь день, який я провела в номері, я дуже шкодувала, що не обрала готель на першій лінії. Принаймні можна було вже купатися і засмагати і не втрачати весь день на очікування. Тому раджу вам враховувати цей факт, коли плануєте свою поїздку.

Вигляд з вікна готелю...Фото автора
Вигляд з вікна готелю...Фото автора

До речі, за час відпочинку ніхто у мене наявність результату тесту так і не перевіряв. Навіть у найбільш туристичних місцях. Але кажуть, що мені просто пощастило. Поліція щоденно проводить вибіркову перевірку туристів. Тому краще не ризикуйте та дочекайтеся свою смс-ку перед тим, як виходити за межі готелю.

Якщо тест на коронавірус виявиться позитивним?

Звісно, думки про зіпсований відпочинок та втрачені гроші лякають всіх, хто планує відпустку. Мене також лякали, хоч я і перехворіла на ковід. Якщо тест позитивний, то вас знайдуть, де б ви не були, та примусово відправлять на карантин у готель для «ковідних». Проживання та лікування, а також зворотний квиток (ізоляція триватиме довше за вашу відпустку) маєте оплатити самі. Такий жахливий сценарій мені навіть наснився напередодні поїздки. Щоб бути спокійними, оформіть розширене страхування, яке покриває всі ці витрати включно з квитком на літак. Вартість — близько 500 грн на 7 днів за одну людину.

Жорсткі коронавірусні правила

Готелі, ресторани, торговельні центри, громадський транспорт та всі основні туристичні місця у Дубаї відкриті. На час карантину не працюють лише безкоштовні трансфери на пляжі та до молів.

Тут завжди підтримували чистоту, але зараз все миють і дезінфікують фанатично. Навіть тротуари миють з милом.

Щодо носіння масок у публічних місцях діють дуже жорсткі правила. Зобов’язані носити медичну маску або респіратор (рекомендовано без клапана) в усіх без винятку публічних місцях Дубая. Навіть на пляжі. Штраф просто космічний — 800 доларів. Але на щастя, штрафують не одразу. Спочатку роблять попередження і просять негайно одягти маску. Якщо ви відмовляєтеся, або ж у вас немає маски, — платіть штраф. Скажу чесно, засмагати у масці — це жах і я іноді порушувала це правило. І таки нарвалася одного разу на попередження від працівника охорони пляжу. У воді, Богу дякувати, маску дозволено знімати.

Порожні пляжі. Фото автора
Порожні пляжі. Фото автора

Кажуть, що раніше, щоб потрапити на вершину найвищого хмарочоса світу Бурдж Халіфи, треба було простояти у черзі як мінімум годину. Зараз черг немає. Зовсім. Так само і з хореографічним фонтаном. До пандемії в сезон його розгледіти було дуже важко через натовпи туристів. Тепер маєте можливість не лише безперешкодно милуватися водним шоу, а ще й зробити фото з багатьох ракурсів без інших туристів на фоні.

Туристів практично нема...Фото автора
Туристів практично нема...Фото автора

Якщо ви, як і я, інтроверт, то обов’язково скористайтеся цією унікальною можливістю. Впевнена, що вона триватиме недовго.

П.С.: Дубаї — прекрасне місто. З яким так легко подружитися. Тут все просто та логічно влаштоване. Пляжі прекрасні навіть у підніжжя хмарочосів, а не гір. Вода тепла, чиста та така ж бірюзова як на картинках. Тут багато коштів витрачають на будівництво, а ще більше на маркетинг. Адже мало збудувати просто хмарочос. Треба звести найвищий у світі хмарочос! Або найбільший у світі фонтан, або колесо огляду чи штучний острів. І цей список можна продовжувати ще дуже довго. Я би хотіла, щоб мій текст був присвячений не коронавірусу, а всьому прекрасному, що є в Дубаї. Але 2020 рік знову сміється над моїми планами.

Хмарочоси міста. Фото автора
Хмарочоси міста. Фото автора
Нічне місто. Фото автора
Нічне місто. Фото автора

Більше лайфхаків в Інстаграмі

Схожі новини