Передплата 2024 «Добра кухня»

Лисички шпацерують по... Лондону 

У Великій Британії рудих злодійок живе серед людей до пів мільйона 

Давній товариш кілька днів тому подзвонив із Лондона, в якому живе п’ятий рік. Поговорили про життя-буття, його і мої справи. Запитую Івана: що його, колишнього футболіста (вчився колись у школі «Динамо» разом зі знаменитим Шевченком), здивувало у британській столиці? А він… Ні, не про «Челсі», не про тамтешні тумани, не про машини із кермом справа, і не про стародавню й сучасну архітектуру. «Найбільше я шокований тутешнім засиллям… лисиць, — каже мій приятель. — Вони тут трапляються на кожному кроці. Бігають по вулицях, заглядають у під’їзди. Навіть куняють на дахах автівок. Уночі, коли розвожу Лондоном товари, перебігають дорогу частіше, ніж у нас, в Україні, собаки…».

Отож, тема нашої публікації — руді красуні, які облюбували собі один з найпрекрасніших мегаполісів світу — 10-мільйонний Лондон. За підрахунками зоологів, їх тут живе по 18 особин на кожен квадратний кілометр. Більше, ніж у галицьких лісах! На кожних три сотні жителів Лондона припадає по одній лисичці! А у всьому Королівстві їх побутує до пів мільйона!

Основна причини того, що лиси облюбували сучасне місто — толерантне ставлення людей до звірів і величезна — три тисячі! — кількість парків. А ще — 30 тисяч дач, три мільйони приватних садів і дві заповідні зони. Лисиці у Лондоні почуваються наче у раю. Набридне їм лежати у гущавинах Річмонд-парку — побіжать напитися свіжої води у Темзі, заглянуть у житлові квартали, у пошуках чогось смачненького понишпорять у сміттєвих контейнерах. Одного разу лиса бачили на 72-му поверсі хмарочоса. І навіть у кафе будівлі, де розташовано офіс Бі-бі-сі. Не проти ці красунчики прогулятися у метро, у кінотеатрах, музеях, біля резиденції прем’єра чи Її Величності королеви. Британці не лякаються рудохвостих, звикли до них. Єдина незручність — під час шлюбного періоду своїм чавканням ці хижаки не дають спати літнім людям…

Місто-парк Лондон наполовину вкрите зеленню. Тож для тварин тут справжнє роздолля. Вчені нарахували їх 13 тисяч видів. Серед них — гімалайські папуги, боривітри, сови, сипухи, дикі качки, лебеді, соколи, пелікани, чайки. А ще — борсуки, олені, дикі кози, білки, їжаки, скорпіони, річкові тюлені, черепахи, змії-полози, норки. Як мовиться, кожної тварі по парі. І кожна з них іде у ногу із цивілізацією.

Схожі новини