Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Магнітні бурі: найбільші випробування – у третій декаді місяця

Найближче геомагніт­не коливання очікуєть­ся 10 грудня

Грудень — традиційно клопіткий місяць. Ним закінчується рік, тож усі чимало ще треба встигнути зробити із запланованого, щоб гідно зустріти його наступника. А ще це місяць чималої кількості свят та іменин, що пов’язані із традиціями і в пошані у народу, які потребують особливої підготовки. Тому у переважної більшості українців, як кажуть, «турбот — повен рот». І за ними немає часу відволікатись на зайві справи. Бо дуже важливо усе встигнути вчасно. А для цього потрібно бути у формі: здоровим, бадьорим, впевненим у собі, незважаючи на сюрпризи космічної погоди. Про них попереджують астрофізики Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця ФІАН. За їхнім прогнозом у грудні буде кілька магнітних збурень і одна буря рівня G1 (слабка буря).

Найближче геомагніт­не коливання очікуєть­ся 10 грудня. Буде воно незначним, але може спровоку­вати проблеми з тиском і сном. Тому важливо добре висиляти­ся, не реагувати на зовнішні по­дразники і максимально нала­штуватися на позитив, більше гуляти (як варіант — добре про­вітрювати приміщення, особли­во перед сном).

Далі, до 17 грудня, все буде спокійно, без жодних магніт­них ударів. І лише у п'ятницю, 18 грудня, очікується сплеск енергії тривалістю до 22 груд­ня. Його пік припаде на суботу, 19 грудня, і фахівці прогнозують уже повноцінну магнітну бурю. Проте вона не буде надто по­тужною, досягне рівня G1 (слаб­ка буря). Будучи найінтенсивні­шою в цьому місяці, вона може завдати самопочуттю людей, чутливих до метеозмін, а також тим, хто потерпає від серцево-судинних захворювань чи інших патологій здоров’я, найбільше клопотів. Може підскочити рі­вень адреналіну в крові, пору­шитися робота серцево-судин­ної системи, можуть дати знати про себе хронічні захворюван­ня. Тож день варто починати з контрастного душу; тримати під рукою потрібні ліки від тиску і хронічних хвороб; удень не пе­реїдати; увечері провести роз­слаблюювальну самотерапію і вчасно лягти спати.

Ще одне відчутне коли­вання, але не буря, очікується 26 грудня. Під його вплив по­траплять, в основному, літні, метеозалежні і люди з серцево-судинними захворюваннями. Це період підвищеної апатії й неуважності. Вже напередодні лікарі рекомендують прибрати з раціону кофеїн і жирну їжу; більше дихати свіжим повітрям (добре б при цьому — викорис­товувати техніку дихання живо­том); корисно прийняти перед сном контрастний душ.

Закінчуватиметься місяць і рік дещо відчутнішим за попе­реднє збуренням атмосфери Землі, що матиме вплив і на людей. Розпочнеться, за про­гнозами фахівців, воно 28 і три­ватиме до 31 грудня. Пік цього спалаху припаде на вечір 28-го числа. Це період швидкої втом­люваності, підвищеної психічної збудливості та низької концен­трації уваги. Тому всі важливі справи слід завершити завчас­но. Як зазначають астрономи, вплив цього геомагнітного збу­рення може датися взнаки на­віть у новорічну ніч.

Однак, незалежно від того як чий організм реагує на «по­дарунки» космічної погоди, пам’ятаймо, що запорукою найменшого впливу на нього завжди є і буде здоровий спо­сіб життя! Тож бережіть себе і усе буде добре!

Схожі новини