Передплата 2024 «Добрий господар»

5 овочів, які потрібно вживати в холодний період року: вітамінні «скарби» в холодильнику

Найбільше уваги овочам дістається влітку та навесні. Сезонні плоди регулярно з’являються у холодильниках любителів корисних, багатих вітамінами смаколиків. З настанням холодів «фокус» зміщується в бік мандаринів, апельсинів і хурми.

Однак залишати овочі без уваги взимку та восени не варто. Адже саме вони можуть стати головним джерелом вітамінів, яких так не вистачає організмові в холоди.

Щоб овочі не втрачали корисних властивостей, зберігати їх варто у холодильнику — у відділенні з низькою температурою та оптимальним рівнем вологості. Придбати холодильник WHIRLPOOL з зоною для овочів можна за посиланням https://www.moyo.ua/bt/kbt/holodilniky/whirlpool/.

Які саме їстівні плоди доцільно регулярно вживати в осінньо-зимовий період?

Брюссельська капуста

Симпатичні мініатюрні капустинки з солодкуватим смаком — це справжня вітамінна бомба. Як і звичайна білокачанна капуста, вони містять корисний для імунітету вітамін С. У складі плодів є фосфор, кальцій, магній та «регулятор обміну речовин» — калій.

Брюссельська капуста добре смакує у тушкованому, смаженому та запеченому вигляді. Також її можна приготувати на пару без додавання рослинної олії чи будь-якого іншого жиру.

Гарбуз

Цей «гелловінський» овоч відрізняється універсальністю. З нього можна готувати найрізноманітніші страви: від десертів до котлет.

У складі гарбузового смаколика є рідкісні вітаміни Т і К, а також корисні мікронутрієнти:

  • каротин,

  • фосфор,

  • залізо,

  • цинк.

Регулярне вживання овоча сприяє:

  • покращенню травлення,

  • виведенню шлаків,

  • боротьбі з токсинами.

Буряк

Для профілактики сезонного авітамінозу та підвищення опірності організму, варто їсти буряки та пити буряковий сік.

Це цікаво: для покращення смакових властивостей буряковий сік можна змішувати з іншими натуральними соками. Наприклад, томатним, морквяним або гарбузовим.

Можна приготувати з цього овоча, крім традиційного борщу та вінегрету, ще й:

  1. крем-суп,

  2. котлети,

  3. оладки,

  4. запіканку.

Капуста кейл

Її популярність зумовлена неабиякими корисними властивостями. Вченим вдалося довести, що капуста кейл сприяє покращенню настрою та підвищенню рівня оптимізму.

Однієї склянки нарізаної «кучерявої» капусти достатньо, щоб задовольнити добову потребу організму в вітамінах, А і С.

Редька

Найкориснішим різновидом вважається чорна редька, у складі якої багато йоду, натрію та заліза. На другому місці — плоди зеленого кольору. Вони містять мікроелементи, які сприяють зміцненню кісток. На третій позиції — японський дайкон, який потрібно вживати для покращення стану імунної системи.

Всі ці овочі можуть приносити користь виключно за умови відсутності алергії або індивідуальної непереносності їхніх складових. Тож, перед вживанням будь-яких плодів (особливо, якщо мова йде про перше «знайомство» з ними), варто проконсультуватися зі спеціалістами.