Вирощує на чотирьох сотках 100 сортів винограду
Головний секрет – у дбайливому догляді
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/424380/vynohrad.jpg)
— Де ви такий прекрасний виноград берете, мабуть, на столичній Троєщині? — запитують Юрія Онищука покупці.
— Дехто з них думає, що я перекупник, — усміхається мій співрозмовник зі села Щасливого Бориспільського району. — Коли відповідаю, що вирощую на власній присадибі, не вірять.
Отримавши у 2013 році земельну ділянку, пан Юрій висадив полуницю і малину. А через декілька років змінив спеціалізацію — зайнявся виноградом.
Його не назвеш початківцем, бо свого часу здобув спеціальності «майстер-овочівник» та «агроном-плодоовочівник-виноградар», працював бригадиром у тепличному комбінаті радгоспу «Бортничі».
— Я починав із відомого сорту Молдова, — продовжує добродій Юрій. — Саджанці надіслав мій колишній товариш по навчанню, який проживає в Одеській області. Щоправда, застеріг, що навряд чи кетяги дозріють на Київщини. Але ягідник прекрасно зарекомендував себе і в нашому краї. Нині на чотирьох сотках росте 100 сортів винограду! Із них половина вже плодоносить.
Юрій Олексійович віддає перевагу надраннім та раннім сортам. Хоча планує вирощувати також пізні, оскільки внаслідок зміни клімату підвищується температура.
Один із його найулюбленіших сортів — Вальок, що дарує білі ягоди з чудовими смаковими якостями. Нинішнього року потішили гарним урожаєм практично всі різновиди — гроно Велеса заважило рекордні 2600 грамів, Ландишу — 2200 грамів, Аркадії — 1872 грами.
Аматор хоче розширювати виноградну плантацію: додати Аркадії, котра завжди тішить гарним урожаєм, а також розвести сорт Гурман ранній.
За словами господаря, цього сезону через весняні заморозки дозрівання сонячних ягід запізнилося на три тижні. Отож не чекав високого врожаю — але, на щастя, витягнув!
Головний секрет — у дбайливому догляді. Скажімо, на зиму лозу обов’язково вкриває землею (соломою не можна, бо поточать миші). Навесні спочатку обробляє закордонними препаратами «чорну» лозу від кліща, а потім — перед цвітінням і після появи «горошин». На цьому вся «хімія» закінчується.
Має значення і пожива. Насамперед Юрій Олексійович вносить азотні добрива, згодом фосфорні, насамкінець — калійні.
Як правило, виноградарі використовують залізний та мідний купорос. Наш земляк відмовився від такого, вважаючи, що мідний купорос припікає бруньки і не розчиняється у землі.
Юрій Онищук більшість саджанців купує у знаменитого садівника з Полтавщини Анатолія Саврана. Частину вирощує сам у живцях — для себе і на продаж.
Смачні ягоди облюбували птахи, оси, шершні і навіть… зайці. Хоча, здавалося б, вухані на плантації в пана Онищука могли б ласувати капустою, морквою чи столовими буряками. Але, виявляється, солодкий виноградний делікатес їм більше до вподоби. Тож довелося кожне гроно одягати в сітку.
Для Юрія Онищука сонячна лоза — рідне дитя і найкращий відпочинок. Чоловік усе робить сам, ретельно занотовуючи у щоденник кожну технологічну операцію. І сад віддячує йому гарним урожаєм. Щоправда, цю справу прибутковою поки що не назвеш — багато цілющих плодів роздає родичам, друзям. Коли розширить виноградник, тоді, сподівається, зароблятиме більше.
Василь Закревський для газети «Добрий господар»