Передплата 2024 «Добра кухня»

Робототехнік навчив сорок збирати... сміття

Узамін білобокі отримують м’ясо й арахіс

На службу людині шведський інженер-електронік Ганс Форсберг поставив білобоких птахів-сорок, які живуть на його подвір’ї. Ці одомашнені скрекотухи виконують важливу роботу із охорони довкілля.

Якось у перерві між своїми заняття­ми з розробки робототехніки Ганс помітив, як сороки крадуть пара­фінові свічки з його вуличних ліхтарів. Тоді в інженера й народилася ідея заван­тажити довгохвостих корисним занят­тям. Привчив їх збирати довкола свого саду пластикові і металеві корки-кришки від пляшок й кидати їх до спеціального апарата-дозатора. За кожен опущений у лоток корок агрегат, який змайстру­вав Ганс, видає винагороду — шматочок м’яса або кілька горішків арахісу.

Сорокам дуже сподобався такий бар­тер. Активно шукають непотріб і зносять його у «пункт збору». Бо знають, що за­вжди матимуть смачний гостинець.

Ну і ще про кмітливих птахів, цього разу — вітчизняних ворон. Один із жителів Запоріжжя зняв кумедний відеоролик за їхньої участі. Кілька тамтешніх ворон до­думалися, як полегшити собі добування їжі. Знайдені у садах волоські горіхи вони клали на трамвайні рейки. Трамвай сво­їми колесами розколював ці горіхи, і во­ронам залишалося лише спожити по­дрібнене зерня…