Передплата 2024 «Добрий господар»

Армійський кухар із «мішленівською» зіркою

На перше – капусняк, на друге – розсипчаста гречана каша з порційним м’ясом. Салат олів’є, десерт з фруктів та компот. На весь процес – 120 хвилин!

Таке завдання отримали дев’ятеро військових куха­рів — представників з усієї України, які змагалися за зван­ня кращого військового кухаря Сухопутних військ Збройних сил України. Конкурс відбувся на Львівщині, у Навчальному цен­трі Національної академії Сухо­путних військ імені гетьмана Пе­тра Сагайдачного.

А ще у «меню» конкурсу була стрільба з автомата Калашни­кова, виконання вправ із на­дання домедичної допомоги та виконання вправ стрільби зі стрілецької зброї.

— Армійський кухар має встигнути і приготувати побра­тимам смачний обід, і… по­воювати, якщо цього вима­гає ситуація, — наголошує член конкурсної комісії, колишній заступник командира з тилу окремої гірсько-штурмової бригади підполковник Воло­димир Лисковець. — Тому на стрільбищі кухарі не просто на­магалися вразити мішень зі сво­їх автоматів Калашникова, а ви­конують спеціальну вправу: біг на дистанцію 500 метрів із пере­рвами на стрільбу стоячи, з ко­ліна та лежачи. А от з тактичної медицини виконували норматив з евакуації пораненого та накла­дання йому джгута-турнікета на уражену кінцівку.

Центральним моментом кулі­нарного конкурсу стало, звісно ж, приготування їжі. А завдання було — приготувати перше, дру­ге і… компот. В армії готують не так, як комусь заманеться.

— Усе починається з меню- розкладки. Кухар повинен пра­вильно обрати продукти, розра­хувати їх кількість, отримати все зі складу, приготувати із дотри­манням технології приготування страви, сервірувати і подати все приготовлене журі. А ті, своєю чергою, стежитимуть за часови­ми показниками виконання та оцінюватимуть те, як страви по­дані, — розповіли організатори конкурсу.

Найкращим кухарем Сухопут­них військ журі визнало пред­ставницю Львівщини — старшого солдата Зоряну Лаврів. Друге та третє місця розподілили сол­дат Оксана Яневич із Хмель­ницького та молодший сержант Роман Пасько з Полтави.

Зоряні Лаврів вручили пере­хідний кубок від командування Сухопутних військ. Ми скорис­талися нагодою, аби поспілку­ватися з переможницею. Відтак знайомимо з володаркою «міш­ленівської» зірки Сухопутних військ України.

28-річна Зоряна Лаврів три роки працює кухарем у військо­вій частині на Львівщині. Чоло­вік — військовий, разом вихову­ють двох діточок — семирічного Віталика та чотирирічну Діанку.

Познайомилися у Львові під час навчання. Зоряна здобува­лася фах кухаря у Львівському вищому ПТУ ресторанного сер­вісу та туризму. Після закінчен­ня навчання підписала контракт про службу у ЗСУ. Перед тим проходила тримісячне навчан­ня, зокрема з військової підго­товки, — вміння стріляти, нада­вати домедичну допомогу тощо.

У колективі, де працює Зо­ряна, — 6 кухарів, загалом кухо­варять 12 осіб. Щодня тричі на день годують дві тисячі солда­тів. Для цього є величезні котли — від 250 до 500 літрів.

— Готуємо так, як удома, щоб було смачно, і гарно подаємо. Я готувати любила змалку, тому й обрала професію кухаря, — каже старший солдат Зоряна Лаврів.

Участь у конкурсі на зван­ня кращого кухаря Сухопутних військ спонукала Зоряну позма­гатися у ще одній битві. Це бу­дуть змагання військових куха­рів на першість Збройних сил України — вже цієї осені.

Читачам «ВЗ» найкращий ку­хар пропонує рецепти улюбле­них страв солдатів (але не в ар­мійських об’ємах).

Солянка

0,5 кг м’яса — для буль­йону, 5 літрів води, 5 со­лоних огірків, 300 г шинки, 300 г копченої ковбаси, 2 ци­булини, 2 морквини, 10 кар­топлин, сіль — за смаком, 3 ст. ложки олії, 2 ст. ложки то­матної пасти, 1 лимон, 0,5 лі­тра сметани, пучок зелені.

Варити м’ясний бульйон упродовж 45 хвилин.

Копченості (шинку, ковба­су) нарізати кубиками, додати у м’ясний бульйон і варити 15 хвилин.

Картоплю і моркву нарізати кубиками, додати до бульйону і варити ще 15 хвилин.

Солоні огірки нарізати со­ломкою. Налити у пательню пів склянки бульйону і покласти туди солоні огірки, млоїти впро­довж 5 хвилин.

Нарізати цибулю кільцями. Обсмажити її у розігрітій олії до м’якості. Додати томатну пасту. Додати у суп і варити ще 2 хви­лини, помішуючи.

Наприкінці варіння додати сіль, зелень і варити ще 5 хви­лин.

Перед подачею покласти в кожну тарілку скибку лимона і заправити солянку сметаною.

Свинячі ребра з чорносливом

1 кг свинячих ребер, 200 г чорносливу, 100 г цу­кру, 1 склянка води, сіль — за смаком, олія — для смаження.

Чорнослив залити холодною водою і залишити на пів години.

Промити ребра і розділити їх на окремі кісточки. Після цьо­го посолити і обсмажити їх в олії на сильному вогні до утворення рум’яної скоринки.

Опісля перекласти ребра в каструлю і тушкувати до напів­готовності.

Додати до ребер чорнослив, але не перемішувати, щоб чор­нослив не потрапив на дно ка­струлі і не підгорів.

На пательні розтопити цукор. Коли він стане коричневим, до­дати склянку води і помішувати, щоб маса була однорідною.

Залити цукровою сумішшю ребра і тушкувати до готовності.

Схожі новини