Автентичний рецепт хочуть занести до списку ЮНЕСКО
Ситним, смачним і корисним пирогом з гречки і картоплі у тонкому дріжджовому тісті яворівчани смакують і в будень, і у свято. Це справжня візитівка чарівного Яворівського краю. Його ще називають гречаним, або восухом.
Амбітну мету поставили на Львівщині місцева та обласна влада разом із краєзнавцями — про яворівський пиріг мають дізнатися у світі, щоб подавали на офіційних прийомах у Брюсселі разом із дорогими італійськими сирами і справжнім французьким вином. Разом з яворівським пирогом визнання потребує ще одна унікальна річ — яворівська дерев’яна іграшка, створена і розмальована майстрами у яскраві кольори.
Барвиста дерев’яна іграшка, виготовлена і розписана яворівськими майстрами.
Мета — внести пиріг та забавку до реєстру нематеріальної спадщини України. А згодом — подати заявку на визнання у нематеріальній спадщині ЮНЕСКО.
Кореспондент «ВЗ» завітала до гостинної Яворівщини, де господині, дослідниці та краєзнавиці розповіли про традиції приготування регіонального смаколика.
У директорки Новояворівського краєзнавчого музею Лесі Більської, як і в багатьох яворівчан, із яворівським пирогом пов’язані приємні спогади:
— У моїй родині, скільки себе пам’ятаю, мама, бабуся, прабабуся випікали гречаний пиріг. Подавали його по-різному: з яворівським білим борщем на заквасці, з червоним борщем, зі сметаною, зі сиром з ґудзами, з мачанкою… Можна налічити до п"ятнадцяти способів подачі цього пирога. Готували його також у різний спосіб: у піст — із засмажкою з цибулі на олії, в інші дні — із соковитими шкварками.
Дослідниця, краєзнавиця, голова ГО «Гостинець», у яку об’єдналися краєзнавці, дослідники, авторка книжки «Яворівщина. Традиційна кухня» Наталія Косик зазначає, що пиріг, який випікають у краї вже кілька століть, й донині подають на весіллях і хрестинах.
— Є усні перекази про те, що Ян Собєський привіз картоплю на Східну Галичину. Поширювали її у замках, де він зупинявся. В Яворові теж є його мисливський будиночок, який сьогодні називають замком. Але люди в краї звикли до гречки, бо були гречкосіями, і гречка добре родила. Тож і відмовлятися від гречки не було як, а тут новий продукт — картопля, яку відразу однозначно не сприйняли. Її навіть деякий час їли сирою, поки не навчилися готувати, — розповідає пані Наталія. — Тоді господині вигадали унікальну страву — яворівський пиріг. Колись його пекли в печі, а дно лопати чи дека посипали насінням коноплі. Літні люди, яких ми опитували, кажуть: «Пані, ви навіть не уявляєте, який гарний запах йшов. А нижня скоринка була така смачна! Нині люди вже цього не відчувають, бо п"єци порозвалювали».
Існує кілька рецептів пирога, бо кожна господиня випікала по-своєму. Зазвичай господині загортають пиріг у дріжджове тісто, та тепер готують й бездріжджове, на соді. Одні готують відкритий зверху, інші загортають у тісто повністю. Дехто робить круглим, дехто квадратним, а дехто — овальним, який колись на лопату клали і саджали у піч, — ділиться краєзнавиця. — Як тільки-но виймали з печі, перекладали на дерев’яну дощечку, накривали іншою, обгортали лляною полотниною, щоб впарився. Розрізали гарячим, духмяним, до нього подавали сметану або мачанку з грибами (як на Святвечір, по-сучасному її називають жульєном) чи з м’ясною мачанкою. Її готували так, як грибну, але з м’ясом, і подавали зазвичай на весіллях.
Наступного дня пиріг підсмажували на пательні з боків і споживали з кислим молоком, сметаною, білим борщем.
— З телеекранів чи у періодиці господині навчають, як випікати яворівський пиріг. Та головне — страву подати з борщем на житній заквасці або зі сметаною з ґудзами — шматочками сиру у сметані. Можна ще гілочкою кропу прикрасити, — зазначає Наталія Косик. — Тоді це автентичний смаколик Яворівщини.
У навчальному центрі «Мастак» при Старицькій школі діє гурток, на якому діти вчаться давніх традицій, рецептів, зокрема випікати яворівський пиріг.
У родині Людмили Ханас свято бережуть традиції краю, вона залюбки поділилася секретом смаколика:
— Тісто, картопля та гречка — складники недорогі. Але виходить делікатес, яким цілком можна наїстися. Щоб пиріг вдався, треба добре засмажити цибулю. Додати її до картоплі, і тоді вона стає кремоподібною.
Пиріг яворівський (гречаний, восух)
Для тіста: 250 мл молока, 50 г дріжджів, 1 яйце, 1 дрібка солі, 0,5 кг муки. Для начинки: 1,5 кг картоплі, 300 г гречки, 100−150 мл олії (або сала), 2 великі цибулини, сіль та перець — до смаку.
Тісто. Дріжджі розчинити у теплому молоці, додати муку, сіль, яйце, замісити тісто (м'якше, ніж на вареники). Поставити в тепле місце на 15 хв. Мастига (засмажка). Нарізати сало дрібними кубиками, підсмажити до золотистого кольору, додати нарізану цибулю і довести її до готовності (у піст засмажувати на олії). Начинка. Картоплю зварити, відцідити і відразу пом’яти (як на пюре). Промиту гречку, сіль та перець перем’яти з картоплею. Додати засмажку і ще раз перем’яти. Тонко розкачати тісто, посередині викласти гарячу начинку, яку повністю загорнути краями тіста. У змащену олією бритванку викласти сформований пиріг, зверху змастити збитим яйцем і проколоти у кількох місцях виделкою. Випікати 45−60 хв. Гарячий пиріг перевернути на стільницю, накрити лляним рушником, покласти дощечку і зверху щось тяжке, щоб не відставала скоринка. Витримати до 15 хв і подавати зі сметаною і сиром, борщем або мачанкою.
Мачанка з м’ясом
2 л молока, 300 г м’яса, 2 яйця, 4 ст. ложки муки, сіль та перець — до смаку.
Муку розмішати у невеликій кількості молока до однорідної маси. Помішуючи, вливати її до решти молока, що кипить. Додати варене та подрібнене на шматки м’ясо, сіль та перець. Довести на малому вогні до кипіння, весь час помішувати, щоб не утворилися грудочки. Відставити й одразу додати добре збиті яйця. Подавати гарячою з гречаним пирогом.
Мачанка з грибами
3 л води, 50 г сушених грибів, 100 г муки, 1 цибулина, 150 мл сметани, часник, сіль і перець — до смаку.
Сушені гриби замочити, щоб розм’якли. Добре промити і зварити до готовності. Муку присмажити на сухій пательні до золотистого кольору, охолодити, розвести у невеликій кількості води до однорідної маси. Постійно помішуючи, цівкою влити до киплячих грибів. Додати сіль, перець, дрібно нарізаний часник. Заправити сметаною або цибулею, засмаженою на олії.