Передплата 2024 «Добра кухня»

На кисле реагують, уночі не дають спати…

«Зуби не можуть розболітися «просто так». На це завжди є причина», – кажуть стоматологи

Коли починає боліти зуб, людина не здатна нормально функціонувати. Зазвичай зубний біль атакує у найнесподіваніші моменти — пізно ввечері у п’ятницю, на вихідні, у відрядженні чи на відпочинку. У часі жорсткого карантину багато українців відкладали візит до стоматолога, щоб потрапити на прийом до «свого» лікаря (невідкладну допомогу навіть у приватних клініках надавали лише чергові дантисти). Довго витримувати зубний біль неможливо, тож у форс-мажорних ситуаціях виручають ліки з домашньої аптечки — безрецептурні знеболювальні та жарознижувальні препарати. Часто таке самолікування виявляється дієвим, але дає лише тимчасовий ефект. Чи завжди зубний біль пов’язаний із захворюванням і вимагає візиту до лікаря?

Як кажуть лікарі-стомато­логи: «Зуб не може розболіти­ся „просто так“. На це завжди є причина».

Найчастіше так «заявляє» про себе:

гострий глибокий карі­єс (коли емаль і дентин зуба зруйновані та утворилося «ду­пло»);

пульпіт (коли бактерії, проникаючи з каріозної по­рожнини, викликають запа­лення судинно-нервового пуч­ка зуба);

періодонтит (коли у ко­реневій оболонці зуба і приле­глих до неї тканин розвиваєть­ся запальний процес);

травма зуба. Травма може бути також хронічною, коли людина має звичку три­мати у роті сторонні предме­ти, гризти нігті, перекушувати нитки (замість того, щоб обрі­зати їх ножицями) тощо. Вна­слідок тривалого механічного впливу емаль стає тоншою, зуб сколюється, що призводить до його руйнування.

За появи яких специфіч­них симптомів слід негайно звернутися до лікаря?

«Для гострого карієсу ха­рактерним є біль, який виникає у результаті дії термічних або хімічних (кисле, солодке) по­дразників. Після усунення цих подразників біль швидко вщу­хає. Гострий карієс варто ліку­вати відразу, аби захворюван­ня не перейшло у запалення нерва зуба чи пульпіт», — на­голошує терапевт-стомато­лог, ендодонт-мікроскопіст приватної медичної мережі у Києві Олена Свинарьова.

«Пульпіт характеризу­ється підвищеною чутливістю зуба до температури. Біль — тривалий і пульсуючий. Спо­чатку больові епізоди трапля­ються кожні 2−3 години, але з часом цей час скорочуєть­ся, й біль набуває постійного характеру, — пояснює лікар. — Якщо пульпіт не лікувати, це може призвести до поширен­ня інфекції у зв’язковий апа­рат зуба, що викличе періо­донтит».

«Періодонтит досить часто має безсимптомний пе­ребіг, — каже терапевт-стома­толог. -Якщо ж хвороба пере­йшла у стадію загострення, характерними симптомами бу­дуть біль під час накушування, відчуття, що зуб став вищим за інші, нічний біль, який не дає спати. Якщо періодонтит не лікувати, це може призвес­ти до утворення одонтогенних кіст (новоутворень із рідинним вмістом навколо кореня зуба. Авт.), періоститу (запалення окістя), лімфаденіту (запален­ня лімфатичних вузлів, причи­ною якого є інфекція. Авт.), гаймориту та інших малопри­ємних речей».

«При травмі зуба є висо­кий ризик того, що оголиться його нерв, — застерігає Олена Свинарьова. — У такій ситуації людина може мати такі ж симп­томи, які характерні для пуль­піту: з’являться скарги на під­вищену чутливість зуба, яка спричиняється термічними або хімічними подразниками».

Схожі новини