Передплата 2024 «Добра кухня»

«Температура тіла середньостатистичної людини підвищена… 100 днів на рік»

«І це абсолютно не пов’язано з якимось захворюванням, тим більше з Covid-19», – заспокоює сімейний лікар

Підвищення температури тіла — один із основних симптомів Covid-19. Через це багато людей, особливо старшого віку, почали регулярно міряти собі температуру (так само, як міряють кров’яний тиск), адже відомо, що якщо підніметься до +37,5 С, цього можна й не відчути. «Коронавірус уже не той, яким був на початку пандемії», — кажуть медики, які надають допомогу «ковідним» хворим. Захворювання швидко прогресує. Раніше пацієнтів госпіталізували, тільки коли у них розвивалася задишка і утруднювалося дихання. Тепер двобічні пневмонії діагностують у хворих з температурою нижче +38 С, зі скарг в яких — лише загальна слабкість. Сімейний лікар Михайло Данильчук каже: якщо добре почуваєтеся, міряти температуру двічі на день навіть у час пандемії — це зайве. Але от ви поміряли — і у вас +37 С! Що робити? Негайно телефонувати сімейному лікарю?

«Не панікуйте. Насправді тем­пература +37 С у нас буває у середньому 100 днів на рік, і це абсолютно не пов’язано з якимось захворюванням, — заспокоює фахівець. — Зверніть увагу, що таке підвищення температури тіла може бути як однора­зовим, так і в окремих випадках тривати впродовж тижня».

«Загалом нормальною вважається температура +36,6 С. Проте вранці вона може опускатися до +36,0 С і навіть ниж­че. Ввечері ж може, навпаки, бути на пів градуса вищою. І якщо ввечері ваша тем­пература +37,1 С, а вранці ви проки­даєтеся з температурою +36,6 С і таке трапляється раз чи навіть два рази на тиждень — це не свідчить про жодне за­хворювання. Але (!) якщо на тлі підви­щення температури у вас з’явилися дис­комфортні відчуття, дзвінок до лікаря не буде зайвим», — каже Михайло Даниль­чук.

«Найбільшим теплопродуктивним ор­ганом у нашому організмі є м’яз. Чим більше м’яз працює, тим вище може під­німатися температура тіла (загалом до 10%). Саме тому під час інтенсивної фі­зичної праці людина пітніє. Потовиділен­ня — це фізіологічний процес зниження температури. Тож один із найбільш пра­вильних і найбільш простих способів охо­лодити організм — добре пропотіти», — пояснює лікар.

За яких умов треба збивати темпера­туру? «Якщо температура +38 С, але при цьому ви активні і відносно добре почу­ваєтеся — навіщо вам таблетка? Випийте чаю, одягніть теплий светр і добре про­пітнійте. Підвищення температури вказує на те, що організм бореться з недугою. Але стежте за цифрами на термоме­трі і самопочуттям», — нагадує фахівець. А якщо, навпаки, температура підвищи­лася до +37,4 С, однак почуваєтеся жах­ливо — не можете піднятися з ліжка, вас трусить, крутить руки-ноги, болить го­лова? «Не мучтеся — прийміть таблетку парацетамолу чи ібупрофену», — радить Михайло Данильчук.

«Температура — це додатковий мар­кер, — пояснює сімейний лікар. — Якщо довший час тримається на позначці +37,2 С, варто пройти обстеження на наявність хронічної інфекції. Так може проявлятися хронічний фарингіт, ри­ніт, гайморит або навіть стоматологіч­ні проблеми! Звичайний карієс може спровокувати підвищення температу­ри до +37 С і вище, адже це інфекція, і організм вам каже: „Агов! Так не по­винно бути“. Захворювання печінки, нирок, підшлункової та щитовидної залози, гінекологічні захворювання і гормональні зміни у жінок також мо­жуть ховатися за загальною слабкістю і температурою, яка довший час утри ­мується на позначці +37,2 С. Пройдіть обстеження — це не дорого і не займе багато часу».

На запитання, який термометр кра­щий — електронний чи звичайний, ртут­ний, лікар відповідає: «Найбільш зручний у користуванні — електронний безкон­тактний. Але більш точні заміри покаже ртутний. Тож я користуюся (і у роботі, і для особистих потреб) і тим, і іншим».

Схожі новини