Передплата 2024 «Добрий господар»

Український «Оскар» отримав фільм «Мої думки тихі»

Відбулася онлайн-церемонія четвертої національної кінопремії «Золота Дзиґа 2020»

Цього року премію «Золота Дзиґа» через карантин вручали вперше онлайн у 22 номінаціях. Серед них дві нові: «Відкриття року» та «Найкращі візуальні ефекти». Загалом до участі у кінопремії було подано 88 повнометражних та короткометражних стрічок.

На онлайн-церемонії Четвертої Національної кінопремії «Золота Дзиґа» оголошено імена переможців у номінаціях «Найкращий фільм» та «Премія глядацьких симпатій». Найкращою стрічкою року став фільм «Мої Думки Тихі» Антоніо Лукіча, а найбільше голосів у глядацькому онлайн-голосуванні отримала стрічка «Крути 1918» (режисер Олексій Шапарєв).

«Думаю, цей фільм був дуже важливий для багатьох. Для нас, для режисера, для батьків та дітей. Мені здається, він також важливий для кінематографа, оскільки показав, що авторські фільми можуть збирати бокс-офіси та аншлаги впродовж 8 тижнів. Як сказав нещодавно один український продюсер: „Українське кіно — не шлак“. Тому дуже важливо, що ця стрічка з'явилась. Але це, перш за все, заслуга таланту Антоніо Лукіча — сказав продюсер стрічки «Мої Думки Тихі» Дмитро Суханов.

Переможцем у номінації «Найкраща режисерська робота» став Наріман Алієв за свій дебютний повний метр «Додому».

Ім’я переможця в номінації «Відкриття року» було оголошене за тиждень до церемонії — ним став режисер Антоніо Лукіч (ексклюзивне інтерв'ю з Антоніо Лукічем читайте тут).

Премію за внесок у розвиток українського кінематографа отримала видатна українська актриса театру та кіно Ада Роговцева.

«Все життя я крутилася, як дзиґа. І такої великої відпустки в мене ще не було. Як і всі, я дотримуюсь карантину, сиджу вдома у селі. Сподівалась, приїду на нагородження, зустрінемось, відсвяткуємо. Я вітаю усіх, хто отримав нагороду за конкретну роботу. Я отримала її як підсумок. Дякую усім, хто не забуває. А зараз я хочу повернутися до улюбленої справи якомога скоріше — сказала легендарна актриса". (Розмову з Адою Роговцевою з жуоналісткою «ВЗ» можна прочитати тут).

«Золоту Дзиґу» за «Найкращий короткометражний анімаційний фільм» отримала робота «Кохання» (режисер Микита Лиськов), «Найкращим короткометражним ігровим фільмом» стала стрічка «У нашій синагозі» (режисер Іван Орленко). А в номінації «Найкращий документальний фільм» переміг «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго» (режисер Надія Парфан).

Перемогу у номінації «Найкращий сценарій» здобули Антоніо Лукіч та Валерія Кальченко за стрічку «Мої думки тихі», режисер Антоніо Лукіч.

Владлен Одуденко став переможцем у номінації «Найкраща робота художника-постановника» за роботу над стрічкою «Захар Беркут» (режисер Ахтем Сеітаблаєв та Джон Вінн), а у номінації «Найкраща операторська робота» нагороду отримав Вадим Ільков за стрічку «Вулкан» (режисер Роман Бондарчук).

У номінації «Найкраща чоловіча роль другого плану» перемогу здобув Віктор Жданов за роль у фільмі «Вулкан».

Лауреаткою в номінації «Найкраща жіноча роль другого плану» стала Наталя Сумська («Чорний ворон», режисер Тарас Ткаченко).

Перемогу у номінації «Найкраща чоловіча роль» здобув Ахтем Сеітаблаєв за роль в фільмі «Додому» режисера Нарімана Алієва.

«Я хочу подякувати всій команді фільму „Додому“ на чолі з режисером за найголовнішу нагороду, яку я тільки міг отримати. Сподіваюсь, мене чують зараз мої діти і батьки в Криму. Я дуже вас люблю і все, що я роблю — заради вас,» — сказав Ахтем Сеітаблаєв. (Ексклюзивне інтерв'ю з режисером для «ВЗ» читайте тут).

Ірма Вітовська за головну роль в стрічці «Мої Думки Тихі» (режисер Антоніо Лукіч) стала лауреаткою у номінації «Найкраща жіноча роль».

«Хочу подякувати всій команді фільму „Мої думки тихі“. Режисеру Антоніо Лукічу, який обрав мене „мамою“ для фільму. Андрію Лідаговському, для якого я стала цією мамою. Для нас усіх це був надзвичайний час зйомок. Я щаслива, що долучилась до цієї картини. І щаслива з того, що у мене джекпот — вже другий рік я отримую „Золоту Дзиґу“!» — поділилась акторка. (Розмову Ірми Вітовської з кореспондентом «ВЗ» можна прочитати тут).

Під час церемонії глядачі також мали можливість побачити, як готувався до перегляду церемонії один із її цьогорічних номінантів — режисер Наріман Алієв, який зняв про це спеціальний відеоролик. А ще одна номінантка — акторка Христина Дейлик — ексклюзивно для глядачів церемонії у прямому ефірі навіть провела румтур своєї оселі.

У прямому ефірі онлайн-церемонії виступив Святослав Вакарчук. Він виконав акустичну версію пісні «Перевал» гурту «Океан Ельзи», що стала саундтреком до фільму «Захар Беркут» і була номінантом премії в номінації «Найкраща пісня».

Також музичним гостем церемонії нагородження Четвертої Національної кінопремії «Золота Дзиґа» став DZIDZIO.