Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«У постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС радіацією уражено 5-7 органів і систем»

«Дія «чорнобильського» йоду триватиме ще 10-15 років», – каже Тетяна Пошивак, директор Львівського облспеццентру радіаційного захисту населення

Сьогодні вся увага суспільства при­кована до пандемії COVID-19. 34 роки тому світ також постав перед невиди­мою загрозою. Радіації не видно. Не має ані запаху, ані смаку. А ті зло­вісні звуки, схожі на потріскування, які ми чули у фільмах (художніх або документальних), видає лічильник Гейгера. Без цього детектора радіа­ція ніяк не виказує свою присутність. Але може вбити людей або серйозно підірвати їхнє здоров’я, що й сталося 26 квітня 1986 року…

«Унаслідок Чорнобильської ка­тастрофи в Україні цезієм-137 було забруднено 4,8% тери­торії, 12% сільськогосподарських угідь і 3,5 мільйона гектарів лісів, — розпові­дає заслужений лікар України Тетя­на Пошивак.. — Радіоактив­но забрудненими визнано 12 областей, 73 адміністративні райони, 2293 населе­ні пункти. Статус постраждалих унаслі­док катастрофи отримало 6% населен­ня країни».

На посаді керівника свого медичного закладу пані Тетяна працює вже 12 ро­ків. За цей період вдалося запровади­ти практику бригадних виїздів у райони і міста області для проведення медичних оглядів постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, створити кабінет «Хірургії од­ного дня» тощо. Заклад підписав Дого­вір із Національною службою здоров’я, і тепер тут надають послуги з консуль­тативно-діагностичної та амбулатор­но-поліклінічної допомоги. (Угоду з сі­мейним лікарем можуть підписувати не лише постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС, а й члени їхніх сімей). Запрацюва­ла мобільна паліативна бригада, яка на­дає допомогу пацієнтам з онкозахворю­ваннями і після перенесених інсультів. У 2018 році комісія МОЗ України визнала Львівський облспеццентр радіаційного захисту населення найкращим в Україні.

— Скільки загалом таких центрів в Україні?

— Сім. Крім Львова — у Києві, Хар­кові, Чернігові, Рівному, Вінниці та Су­мах. Наш заклад був створений відпо­відно до постанови Кабміну 1998 року. На його базі функціонує Міжвідомча регіональна експертна комісія із вста­новлення причинного зв’язку з дією іо­нізуючого опромінення для восьми за­хідних областей.

— Скільки пацієнтів на диспансер­ному обліку?

— 6603. З них 3676 осіб — ліквідатори аварії на ЧАЕС. Решта — особи, евакуйо­вані з 30-кілометрової зони та переселе­ні із забруднених територій. За минулий рік амбулаторної допомоги (щоденного прийому ліків і нагляду лікарів) потребу­вало 96,4% наших пацієнтів.

— Спеціалісти з Інституту раку США спільно з колегами з Національного центру радіаційної медицини Укра­їни понад 20 років проводять дослі­дження медичних наслідків Чорно­бильської катастрофи. Стверджують, що усі «чорнобильці» — у групі ризику розвитку онкозахворювань.

— У постраждалих від радіації уражено 5−7 органів і систем. У більшості випад­ків захворювання мають атиповий пере­біг. Особи, яким на момент аварії на ЧАЕС ще не виповнилося 18 років (починаючи з першого дня життя), потрапляють у групу підвищеного ризику розвитку раку щи­товидної залози. Це і є головним медич­ним наслідком аварії на ЧАЕС. Після Чор­нобильської аварії минуло 34 роки. Діти і підлітки, які зазнали найбільшого впливу радіаційного йоду, перейшли до категорії дорослих. Зараз слід приділити особли­ву увагу ранній діагностиці раку щито­видної залози серед людей віком 34−52 роки.

— Багато українців дотримують­ся хибної думки, що аварія на ЧАЕС — це «справи давно минулих днів». Але бачимо ситуацію із підпалами у Чор­нобильській зоні відчуження — тільки завдяки щасливому випадку (через те, що впав дощ) вдалося загасити масштабну пожежу.

— За час, що минув після аварії на Чор­нобильській АЕС, радіаційний стан те­риторій, які зазнали радіоактивного за­бруднення, покращився. Цьому сприяли як природні процеси, так і вжиті заходи, зокрема дезактивація. Однак припускаю, що підпали у Чорнобильській зоні можуть негативно вплинути на стан здоров’я на­селення. Якби вогонь дістався сховища ядерних відходів… Не хочу навіть озвучу­вати, що би було.

— Як довго Україна переживатиме наслідки Чорнобиля?

— За науковими прогнозами, дія «чор­нобильського» йоду триватиме ще при­близно 10−15 років. Ось чому під час ре­формування системи охорони здоров’я важливо зберегти «чорнобильські» за­клади охорони здоров’я.

— У людей, постраждалих внаслі­док аварії на ЧАЕС, є багато хронічних захворювань, тож вони потрапляють у групу ризику ускладненого перебі­гу коронавірусної інфекції. Що б ви їм порекомендували?

— Залишайтеся вдома! Самоізоляція — найбільш дієвий спосіб убезпечити себе від інфікування. За перших симптомів респіраторних захворювань обов’язково зателефонуйте своєму сімейному ліка­рю.

Фото з архіву Тетяни Пошивак

Схожі новини