Передплата 2024 «Добре здоров’я»

До Діви Марії Остробрамської моляться в час депресії

А Її ікону вішають вдома при вході, щоб врятуватися від злого ока

У багатьох країнах є реліквії, відомі на увесь світ. Серед таких — ікона Діви Марії Остробрамської, що у Вільнюсі, столиці Литви. До неї особливо поспішають в хвилини душевного неспокою, вклякають, просячи врятувати від депресії та відчаю, допомогти побороти спокуси та зняти фізичний біль.

Богородиця зображена без Дитяти

Цей чудотворний образ зберігається над міськими воротами (Остра брама) Вільнюса у приміщенні, змурованому у стіні. Сюди вервечкою тягнуться люди: місцеві, туристи і паломники з різних країн, особливо Прибалтики. Хтось стає навколішки навіть у коридорчику, адже не завжди вдається доступитися до святині ближче. І просить у Матінки Божої про сокровенне.

Вона уважно слухає кожного, cхиливши голову вбік і приспустивши погляд додолу. Її руки схрещені на грудях. У них… не тримає маленького Сина Божого. Остробрамська ікона Божої Матері відноситься до того рідкісного типу зображення, коли Ісус присутній на іконі незримо. Віримо, Він разом з ненькою вислуховує усі наші скорботи та жалі.

Коли з’явився цей образ і хто його автор — з цього приводу досі точаться суперечки. Наукові дослідження свідчать, що святиня була написана у 16 столітті. Місцеві ж жителі переповідають легенди про значно давніший її вік. Згідно з однією з версій, ікона була подарована великому князю литовському Ольгерду, який жив на зламі 13−14 століть і прийняв християнство.

У Львові звели на її честь костел

Деякий час Остробрамська ікона зберігалася у монастирі кармелітів. Однак, коли будівля постраждала від навали військ Наполеона у 1812 році, святиню перенесли на міські мури, щоб Матінка Божа рятувала місто. Відтоді образ там і знаходиться. Тож і вдома копію ікони вішають над вхідними дверима, аби вберегти оселю від чужих поганих думок та злого ока.

Образ Діви Марії Остробрамської шанують і католики, і православні. Це — найголовніша святиня Литви, коронована папою римським Пієм XI. Свого часу Богородиці змайстрували позолочені шати, які вкривають реліквію повністю, окрім обличчя та долонь. А низ прикрасив срібний півмісяць. На металі вигравірувані слова: «Складаю подяку Тобі, Божа Матір, за те, що вислухала мої мольби, і прошу Тебе, Матір Милосердна, зберігати мене і далі в Пресвятій Своїй любові та опіці». Саме таким образ відомий у всьому світі. Його копії зберігаються у багатьох храмах, у тому числі й України. А у Львові на честь Остробрамської ікони у 1931−1938 роках навіть був побудований костел (нині тут діє греко-католицька церква Покрови Пресвятої Богородиці).

У Вільнюсі біля чудотворного образу часто служаться подячні молебні. Нещодавно під час мандрівки у столицю Литви вклонилася святині і я. Бо подякувати Матінці Божій завжди є за що!

Фото авторки

Схожі новини