Передплата 2024 ВЗ

«Після кожної людини ложечку треба протирати спиртовим розчином»

Але це рішення свого керівництва львівський священник проігнорував

Шокуюче відео, як у Львові, на вул. Трильовського-Антонича, на задньо­му дворі церкви, що належить УГКЦ, священик причащав з однієї ложечки людей, розмістила на своїй сторінці у фейсбуку Наталія Шахрайчук. Це кричуще порушення вимог суворого ка­рантину. Зрештою, здорового глузду.

Попереду — період Великодніх свят. Зрозуміло, багато українців хотіли би відвідувати храми. Але і віруючі, і священники повинні бути свідомими і не наражати людей на смертельну небезпеку.

Кореспондент «ВЗ» звернулася до керівника Департаменту інформації УГКЦ о. Ігоря Яціва, щоб прокоментував це відео.

— Може, священник це робив на вулиці, бо не можна збиратися у церкві більш, ніж десятьом людям… У Патріаршому соборі у Києві йдуть Літургії щодня, транслюють­ся по телебаченню, — каже о. Ігор. — Не­має заборони служити Літургію та давати Причастя. Не можемо давати Причастя оплатками, як римо-католики, бо це не наша традиція. Традиція УГКЦ — з однієї ложечки кожній людині. Єдине застере­ження на час карантину — після кожної людини ложечку треба протирати спирто­вим розчином.

У Г У Нацполіції Львівської області по­відомили, що відреагували на відео щодо порушення священником карантину. Про це «ВЗ» повідомила речниця ГУ На­цполіції Світлана Добровольська. На місце події виїхала група, яка провела роз’яснювальну і попереджувальну ро­боту. Священник сказав, що усе зрозу­мів…

Тим часом у середу, 8 квітня, міський голова Львова Андрій Садовий у ре­жимі відео-онлайну зустрівся з духовен­ством міста.

«На нараді були присутні голова Львівської ОДА Максим Козицький та керівник Нацполіції Львівщини Василь Віконський, — розповів Андрій Садовий. — Очікуємо спільного рішення усіх конфесій щодо чіткого дотримання карантину, щоб виробити протокол Бо­гослужінь на Вербну неділю та на Велик­день. Римо-католики уже визначилися — Богослужіння у храмах будуть в закри­тому режимі з онлайн-трансляцією. Ри­мо-католики не будуть публічно освячу­вати паски, а в онлайн (кожен сам вдома окропить кошик, свяченою водою).

За словами пана Садового, право­славні та греко-католики ще не визначи­лися, як будуть святити баськи та паски. До кінця цього тижня мають вийти на спільне рішення.

Голова Львівської ОДА Максим Ко­зицький пропонує проводити Бого­служіння на Великодні свята у режимі онлайн та обмежити присутність людей у храмах до десяти осіб. «Прошу владик, отців, пасторів звернутись до парафі­ян, щоб брали участь у Богослужіннях онлайн. Якщо немає такої можливості, то проводьте Богослужіння на відкритих територіях і з дотриманням дистанції між людьми. За традицією, у Провідний тиж­день люди приходять на цвинтарі. По­трібно уникати скупчення, аби убезпечи­ти себе та не захворіти на коронавірус», — підсумував голова Львівської ОДА.

Ірина Кушинська, Юлія Ліщенко, Марія Доротич

Схожі новини