Передплата 2024 «Добрий господар»

Чи врятують дикий тюльпан?

На Миколаївщині на місці поля чевонокнижних рослин хочуть збудувати сонячну електростанцію

У Львівській області поблизу сіл Розвадів та Верин Миколаївського району на унікальному місці, де ростуть щонайменше п’ять видів червонокнижних рослин, планують збудувати СЕС (сонячну електростанція). Це означає, що цю ділянку можуть засипати землею і «поховати» під нею, знищити назавжди, зокрема, найбільше в області оселище рябчика шахового (Frittilaria meleagrisі) або дикого тюльпану. Охоронні заходи щодо цієї рослини запроваджені, окрім України, у восьми країнах Європи.

Йдеться про земельну ділянку, яка знаходиться неподалік із вже існуючим заказником в межах Крупської сільської ради та належить до особливо цінних земель, оскільки входить до прибережної захисної смуги ріки Дністер, відповідно є природоохоронною територією.

Активісти ГО «Збережемо нашу планету» звернулися до Департаменту екології Львівської держадміністрації з клопотанням про створення ботанічного заказника місцевого значення «Долина диких тюльпанів» на території Розвадівської ОТГ у Миколаївському районі Львівської області. Організація заказника має стати перехідним етапом до створення тут національного природного парку, який би об’єднав усі довколишні унікальні території та дав поштовх до розвитку цієї території.

Та коли громадські активісти почали збирати усі необхідні документи, випадково довідалися, що рішеннями Розвадівської ОТГ від 27 червня 2019 затверджено проект землеустрою щодо відведення цих земельних ділянок ТОВ «ЯРОМ-5» для будівництва СЕС (сонячної електростанції). Як вбачається із зібраних матеріалів, детального плану території для будівництва цієї сонячної електростанції затверджено не було.

«Окрім рябчика шахового на цій території ростуть інші види квітів з Червоної книги України. А саме: зозульки м’ясочервоні, півники сибірські, пізньоцвіт осінній, осока Девелла, -- розпозповідає провідний юрисконсульт міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Софія Шутяк. -- Створення заказника «Долина диких тюльпанів» відповідає законам України «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про природно-заповідний фонд України» та рішення № 1370 Львівської обласної ради «Про заходи щодо охорони рідкісних та зникаючих видів рослин на території Львівської області».

За її словами, рішення Розвадівської сільської ради прийняті із порушеннями законодавства. Більше того, мова іде про землі в межах прибережної захисної смуги річки Дністер, яка є рікою загальнодержавного значення, а відповідно землі, на яких планується спорудження СЕС не можуть бути у розпорядженні Розвадівської ОТГ. Існування СЕС суперечитиме природоохоронному режиму цієї території.

Екологи пояснюють, що червонокнижна рослина, наприклад, той же рябчик шаховий, має свою вартість. Знищення лише однієї такої рослини буде коштувати тому, хто це зробив, 128 гривень. А скільки тюльпанів буде стерто з лиця землі будівництвом СЕС і хто поверне ці втрати? І чи гроші взагалі зможуть компенсувати цю непоправиму шкоду для довкілля? Питання залишаються відкритими…

«Громада довколишніх сіл підтримує створення заказника. Одиниці не розуміють для чого зберігати якісь там квіточки, -- зауважує місцевий мешканець, голова ГО „Збережемо нашу планету“ Ростислав Романишин. -- Адже в Розвадові майже немає цікавих історичних чи інших пам'яток. Тому „черевички“ (так місцеві називають ці квіти) є певним символом села. Там ще є пам'ятний хрест воїнам УПА, були залишки криївки. Ми дітьми туди ходили навесні, якраз коли цвіли рябчики».

Фото авторки

Схожі новини