Передплата 2024 ВЗ

 ...а на вікні – 700-грамові лимони!

У Камені-Каширському є будинок, біля якого часто зупиняються перехожі та навіть автомобілі.

Увагу кожного привертає лимонне дерево, що красується на вікні в хаті Алли Устінової. Чужі люди просто підходять і фотографують їх через скло.

Деревце плекав чоловік

Цей вазон з’явився в осе­лі Устінових 13 років тому. Тоді чоловік господині, Володимир Петрович, на ринку в Луцьку придбав невеличке щеплене де­ревце. Віддав за нього 35 гри­вень — і був неймовірно щасли­вий від цієї покупки.

— Володя давно хотів лимон­не дерево купити, — згадує пані Алла. — Бо мріяв виростити щось екзотичне. Він закінчував сіль­ськогосподарський інститут, працював головним інженером у радгоспі. А лимонами просто марив. І тут нарешті мрія здій­снилася. Ви би бачили, як чоло­вік за деревом дивився. Як за малою дитиною! Мав стільки всі­ляких вирізок з газет і журналів, все вичитував і випробовував. Паросток, як його купили, був невеличкий, сантиметрів з 10, але мав цвіт. Однак плодів рос­лина не дала, бо квітка завчас­но опала. Так було ще два роки. А на четвертий зав’язався на гі­лочці перший лимончик.

Що вже радості було у госпо­даря! Все чатував, коли ж то він дозріє. Хотілося зірвати і спро­бувати — який же він на смак? Тим часом у домі пахло цитруса­ми і гіацинтами, адже у лимон­ного цвіту дуже яскравий запах. Коли рясно з’являються квіти, вдома висидіти важко, мусово приміщення провітрювати.

Дозріває плід 8−9 місяців

А плід лимона дозріває 8−9 місяців. Якщо його не зривати, може набиратися соку й довше. Хоча, буває, деревце скидає лимони раніше — коли йому щось не подобається, скажі­мо, температура води чи про­тяг у кімнаті.

— Ми самі переконалися, що цьому вазону краще місця не міняти, — розповідає Алла Устінова. — Якось перестави­ли в іншу кімнату — почав лис­тя скидати. Повернули назад.

А ще жінка зізналася, що одного разу вазона вчепилася болячка — деревце вкрилося «бляшками». Чоловік щодня всі його гілочки та листочки спир­том протирав. І таки виходив!

За дбайливий догляд та турботу радує лимонне де­рево своїх господарів плода­ми. На жаль, кілька років тому пані Алла овдовіла. Але гля­не на дерево, багате цвітом та лимонами, і бачить біля ньо­го образ чоловіка. Сумує, що його поряд немає.

Лимон Устінових родить що­року. Буває, на дереві дозріває до десяти плодів одночасно. Найбільший вродив торік — за­важив понад 700 грамів!

Лимон пані Алли у порівнянні з купованими
Лимон пані Алли у порівнянні з купованими
Поради від Алли Устінової:

— Аби дерево мало життєві сили, раз чи двічі на місяць підживлюйте його.

— Воду лийте не на землю, а в блюдце під ним, щоб найперше «пили» корінці, які відповідають за плоди.

— Ніколи не переставляє вазон в інше місце!

— Не пересаджуйте лимонне де­рево у надто великий горщик, щоб корінню не було надто вільно, бо плодів давати не буде.

— Не користуватися поряд засо­бами з вмістом хлору, бо ця отрута може дерево згубити.

Фото авторки

Волинська область

Схожі новини