Передплата 2024 «Добрий господар»

Більше тестів, більше встановлених випадків – менше смертей?

Німецький досвід може бути корисним для України.

У Німеччині щодня проводять 12 тисяч тестувань на коронавірусну інфекцію. Але у нас із тестуванням на Covid-19 до сьогодні було більш, ніж сутужно…

Пояснень цьому є кілька. Одне із них — масове раннє тестування, що дозволяє отримати більш точну картину поширення вірусу і вчасно відреагувати на загрозу, зменшивши таким чином рівень смертності (одна з причин високої летальності, що загрожує зокрема Україні — пізнє звернення пацієнта по медичну допомогу). Як пише The Guardian, кожного дня у Німеччині проводять по 12 тисяч тестувань на SARS-CoV-2 (Україна, як запевняють чиновники від МОЗу, готова проводити до 1200. Готова, але поки не проводить). Крім того, німці вже після перших зафіксованих випадках зараження у їхній країні почали активно тестувати молодих осіб, які не мали жодних симптомів (тобто потенційних носіїв нового коронавірусу) та ізольовувати їх від здорових, особливо людей із групи ризику. Італійці такими завбачливими не виявилися. Натомість італійці більш активно тестують померлих осіб, що опосередковано відображається на статистиці смертності від ускладнень хвороби Covid-19.

В Україні з тестуванням на Covid-19 до сьогодні було сутужно. У регіони експрес-тести і тест-системи тільки з понеділка, 23 березня почала розвозити Нацгвардія. Як повідомили «Українській правді. Життя» у Центрі громадського здоров'я, в Україну надійшла 521 тест-система для ПЛР (полімеразно ланцюгової реакції, яка дозволяє з достовірністю визначити наявність вірусу в організмі). Цього вистачить на проведення 50 тисяч досліджень. Також у понеділок, 23 березня з китайського Гуанчжоу в Україну літаком доставили 250 тисяч швидких тестів. Приватні лабораторії експрес-тестів не проводять уже понад тиждень.

Зателефонувала до оператора однієї з мереж лабораторій на «гарячу лінію». «Наша лабораторія такого аналізу не проводить», — повідомила пані на тому кінці дроту. «Куди ж тоді звертатися?» — запитую. «Наша лабораторія такого аналізу не проводить, — повторює консультантка, вимовляючи по складах кожне слово. — Щодо роботи інших медичних закладів (як приватних, так і державних), такою інформацією не володіємо». Кладе слухавку. А могла би порадити не панікувати і звернутися до сімейного лікаря…

На сайті іншої мережі лабораторій «висить» офіційне оголошення, що дослідження «Коронавірус 2019-nCoV, якісне визначення РНК методом ПЛР» вони більше не виконують: «Приватні лабораторії більше не можуть проводити таку діагностику, лише державні медичні заклади. Ми виконали свій громадський обов'язок та, незважаючи на значні ризики, створили можливості лікарям Львівщини діагностувати вірус COVID-19 у складному початковому періоді, починаючи з 24 лютого і до сьогодні (17 березня. — Авт.). Всі виконані за цей період тести виявилися негативними». У разі виникнення додаткових запитань, радять телефонувати на цілодобову гарячу лінію Львова з питань коронавірусу за номером 1580, а у разі появи симптомів — викликати спеціалізовану бригаду екстреної медичної допомоги.

У МОЗ України пояснили, за яких умов приватні лабораторії можуть проводити тестування на коронавірус. «В Україні відсутні будь-які нормативно-правові заборони на проведення діагностичних досліджень на новий коронавірус для приватних лабораторій. Ті, що мають ліцензії з лабораторної діагностики, мають право на проведення таких тестів. Єдина вимога, яка буде висуватися до таких лабораторій, — лабораторія повинна бути облаштована, мати належний рівень біозахисту і повинна забезпечити звітування», — повідомив на прес-брифінгу в.о. генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України Ігор Кузін. При порушенні цих вимог лабораторіям відкликатимуть ліцензії. Деякі приватні лабораторії вже співпрацюють з МОЗ і Міноборони.

Якщо людина повернулася, наприклад, з Італії, почувається здоровою, але хоче переконатися, що з нею все гаразд, то поки у неї не буде симптомів — ніхто її не перевірятиме, попри те, що багато людей, інфікувавшись вірусом Covid-19, можуть узагалі не мати жодних проявів, але заражати інших. Підставою звернення до сімейного лікаря є поява симптомів, характерних для грипу і ГРВІ (якщо температура висока і є задишка, потрібно викликати «швидку»). Але навіть за таких умов тестування на SARS-CoV-2 такому пацієнту не проведуть. Критерії, за якими людина підлягає тестуванню, потрібно постійно оновлювати, але, схоже, ситуація настільки швидко змінюється, що чиновники не встигають своєчасно реагувати на ці зміни. Спочатку лікарі мали право витрачати тести тільки на тих, у кого є симптоми грипу і хто повернувся з Китаю. Потім — ще й тих, хто повернувся з Південної Кореї, Італії чи Ірану. Географія поступово розширювалася. Але, як заявив в ефірі «Свободи слова» заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко, вірус уже передається всередині країни. Тож тепер виглядає на те, що тестувати треба не тільки тих, хто повернувся з-за кордону, із країн, де зафіксований високий рівень захворюваності, а й усіх хворих із симптомами грипу і ГРВІ. Але тільки їх чи їх родичів та усіх контактних осіб теж? А якщо у них немає жодних проявів? «Тотальний скринінг у цьому випадку не працює, — переконаний Віктор Ляшко. — Робили тотальний скринінг на людях, які поверталися літаками з вогнищ захворювання, наприклад, з Італії та Іспанії. Брали у них матеріал на тестування і жодного випадку на жодному з рейсів не виявили. Водночас коли встановили за ними медико-санітарний нагляд, через 3−5, 6, 7 днів у цих людей виникали симптоми. Потім, коли ми їх обстежували, підтверджували коронавірусну хворобу».

«Зараз у своїй роботі керуємося наказом МОЗу України № 663 „Про оптимізацію заходів щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків COVID-19“. Якщо до нас звертається пацієнт з гострим респіраторним захворюванням (лихоманкою, кашлем або задишкою) і початок хвороби у нього був раптовим, запитуємо, чи впродовж двох тижнів до появи симптомів не відвідував країни/регіону, де зафіксовано спалах Covid-19 або тісно не контактував з хворим, випадок інфікування якого підтверджений лабораторно (навіть якщо результати цього тестування не можна трактувати однозначно), — пояснює сімейний лікар пані Валентина. Фахівець просить не вказувати свого прізвища та місця роботи. — Якщо так, його (згідно зі Стандартами медичної допомоги Covid-19) забирає визначена бригада швидкої медичної допомоги і доправляє у визначений заклад охорони здоров'я. За контактними особами встановлюється медичне спостереження (якщо їх госпіталізували — активне медичне спостереження). Пацієнту проводять симптоматичну терапію (як і при інших ГРВІ), повідомляють про випадок лабораторний центр МОЗ України, тестують швидкими тестами на грип, А і В. Якщо результати — негативні, проводять тестування експрес-тестами на SARS-CoV-2 (за умови, що ці тести є у наявності. — Авт.). Якщо є підозра на грип, матеріали скеровуються до вірусологічної лабораторії обласних/Київського міського лабораторних центрів. При підозрі на Covid-19 — до Національної референс-лабораторії. Зараз тестування методом ПЛР почнуть масово проводити у регіонах, тому нам всім треба готуватися до сплеску захворюваності, і це — добре, бо мусимо знати, з чим маємо справу».

«А якщо людина заразилася вже на території України, напишете їй у медичній картці ГРВІ і відправите додому?» — запитую. Лікарка витримує кількасекундну паузу. «Зрозумійте, ми послуговуємося чітким алгоритмом. Нам ніхто „зверху“ не давав вказівки, що кожен пацієнт з респіраторними симптомами може бути потенційно інфікованим (Covid-19. - Авт.). Таким хворих раджу самоізольовуватися — це у будь-якому випадку не зашкодить. А якщо захворіє хтось із близьких — щоб негайно звертався до сімейного. Це все, що можна зробити у цій ситуації».

Сама лікарка веде прийом у районній поліклініці у масці і рукавичках. Каже, має кілька на заміну — це увесь захист, яким її забезпечила держава.

За даними ООН, в Італії коронавірусом заразилося 20% медперсоналу. 17 лікарів померло. В Україні Covid-19 інфікувалося дві медсестри. Їх стан — середньої важкості. Медики надавали допомогу 56-річній пацієнтці, яка й померла від цієї інфекції. Про це в ефірі Hromadske розповів міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Схожі новини