Передплата 2024 «Добра кухня»

Українці їдуть і летять додому з Варшави, Праги, Перемишля...

Чому не проходять обсервації?

Протягом п’ятниці, 20 березня, у Львів прибуватимуть чотири потяги «Укрзалізниці» з польського Перемишля — і їхатимуть далі на Київ. Поїзди привезуть на батьківщину земляків, які повертаються з Польщі. Про це повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Потяги відбуватимуть з Перемишля о 10.18, 13.10, 15.45 та 18.59 (за місце­вим часом). Українці самотуж­ки мають дістатися Перемиш­ля. Українські консули, почесні консули в Польщі, органи міс­цевої влади мали або допомог­ти їм добратися до Перемишля, або підказати, яким чином це їм зробити до 20 березня.

Посол України у Польщі та­кож повідомив, що є домовле­ність із польською та чеською сторонами про вивезення гро­мадян України з Чехії польським потягом PKP Intercity. З чеською стороною ведуть переговори про те, щоб потяг забрав грома­дян України з Праги. З поляка­ми домовилися також про орга­нізацію 21 березня спеціальних авіарейсів компанії SkyUp з ае­ропорту Варшави до Борисполя — на комерційній основі. Якщо українці зацікавляться таким пе­рельотом, то спецрейсів із Вар­шави до Києва буде організова­но декілька. Найбільш масово українці повертаються додому через прикордонні пункти про­пуску. Нагадаємо, наразі пра­цюють три пункти пропуску на українсько-польському кордоні. Це «Дорогуськ — Ягодин», «Гре­бенне — Рава-Руська», «Корчова — Краковець». Українські консу­ли працюють там і допомагають українцям перетинати кордон.

За словами Андрія Дещи­ці, значних скупчень громадян України на кордоні не спосте­рігається (нагадаємо, в пер­ший день після оголошення про закриття кордонів там був «армагеддон». — Авт.). Дипло­мат стверджує, що зараз мак­симально групи сягають 50−80 осіб. Із польського боку кордо­ну їх забирає український авто­бус, наданий за сприяння При­кордонної служби України, або польські прикордонники дозво­ляють їм перейти кордон піш­ки. Дещиця повідомив, що на­разі роботу пішохідного пункту пропуску «Медика — Шегині» не відновлюватимуть, оскільки три пункти пропуску справляються із навантаженням.

Держприкордонслужба України повідомляє, що рух че­рез український кордон продо­вжує скорочуватися. Так, про­тягом доби 18 березня ДПСУ провела понад 31 тис. пропус­кних операцій, з них близько 20 тисяч оформлення українців на в’їзд. При цьому прикордонники опитують прибульців щодо ста­ну здоров’я, вимірюють темпе­ратуру тіла та вручають пам’ятку про самоізоляцію.

Те, що після цього українці роз’їжджаються по домівках, без жодної обсервації, та невідомо, чи з подальшою самоізоляцією, викликає великі запитання. Щодо вимірювання температури на кордоні, то навіть у тій пам’ятці, що вручають прибульцям, вка­зано, що інкубаційний період ко­ронавірусу триває 14 днів. І що відсутність температури, яку ви­мірюють при в’їзді, не гарантує, що людина не є носієм вірусу…

Чому першу групу українців, яку евакуювали з китайського Уханя, повезли на 14-денну об­сервацію у Нові Санжари (з усі­ма сумнозвісними наслідка­ми, але це вже інша історія)? А усіх тих, що повертаються із Єв­ропи, зокрема з Італії, де, як ві­домо, коронавірус буяє, тільки оглядають на кордоні та вимі­рюють температуру? Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко розповів на брифін­гу, що це не аналогічні ситуації. Мовляв, у провінції Хубей був карантин, при якому не можна було ні заїхати, ні виїхати з кра­їни. «Якщо оголошується каран­тин на певну провінцію чи місто, то вихід можливий лише через обсервацію, — відповів Віктор Ляшко. — Це було чітко пропи­сано в розпорядженні Кабмі­ну. Тобто на територію України можна було потрапити лише че­рез обсервацію. Тому особи, які прилітали в Україну з інших ре­гіонів Китаю, де не було обме­ження на виїзд, піддавалися не обсервації, а лише медико-сані­тарному спостереженню».

Загалом головний санлікар України запевняє українців, що вони можуть повністю довіряти владі: «Влада ввела всі превен­тивні заходи та розробила усі не­обхідні алгоритми. Медпраців­ники знають, як діяти. Довіряйте їм. Тільки спільно можемо ко­мунікувати ефективно. Українці, до кожного повідомлення чи по­сту ставтеся виважено і критич­но. Тому що вірус паніки значно серйозніший, ніж коронавірус. Довіряйте офіційним джерелам інформації і зберігайте спокій. А головне, виконуйте умови ка­рантину — залишайтесь вдома».

Схожі новини