Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українці бояться не вірусу, а «карантину під свист каменів»

На тури в Єгипет почали знижуватись ціни. А у «Хілтоні» у Римі можна зупинитись навіть за 50 євро на добу

Паніка довкола поширення коронавірусу боляче вдарила по туристичному бізнесу. Скасовано десятки авіарейсів і навіть міжнародних потягів. На іспанських Канарських островах закрили цілий готель, оскільки в одного з постояльців виявили коронавірус… Поки одні туристи думають, як скасувати заброньований тур, інші тримають валізи напоготові та полюють на «палаючі» тури. Воно й не дивно, адже чимало готелів та апартаментів в Італії уже почали знижувати ціни. Навіть міжнародна мережа преміум-класу Hilton знизила ціни на проживання у своїх готелях на Апеннінському півострові. Наприклад, добу проживання у Hilton у Римі можна забронювати навіть за 50−65 євро за номер. Хоча зазвичай за таку ціну можна зупинитись хіба у тризірковому готелі.

«Мені періодично приходить роз­силка з „Букінгу“, — каже львів’янка Галина Шамота. — Так ось, в Італії за­раз дуже багато акційних пропози­цій. Наприклад, ми колись зупинялись у готелі Domus Ciliota у самому цен­трі Венеції, недалеко від площі Сан-Марко. За добу платили трохи більше ста євро. Тепер мені надійшла пропо­зиція забронювати його приблизно за 45 євро. Шкода, що зараз прямих рей­сів зі Львова до Венеції немає. З іншо­го боку, якби не збанкрутував Ernest (авіакомпанія, яка виконувала рейси зі Львова до Бергамо, Верони, Неа­поля та Рима), то у нас би вже давно був цей ві­рус, До речі, в Україну теж бояться їхати. Моя двоюрідна сестра живе разом зі сім’єю у Міла­ні вже кілька років. На Великдень мала приї­хати в Україну. Але після того, як по всіх каналах показали диких україн­ців, які мало не напали на санаторій, де на ка­рантині люди, що при­їхали з Китаю, — пере­думала. Каже, не хоче, щоб і її закрили десь на два тижні на карантин».

Олена Дронова ми­нулих вихідних мала летіти в Рим з Ки­єва. Однак поїздку скасувала. Бро­нювання житла на «Букінгу» скасували безкоштовно, натомість за авіаквит­ки повернули лише аеропортовий збір. «Питання не стільки у втрачених ко­штах, скільки у тому, чи варто наража­ти свою сім’ю на небезпеку заразитись заморською болячкою. А якщо після по­вернення нас також відправлять на два тижні на карантин під свист каменів?» — написала вона у туристичній спільноті на Facebook.

«Звичайно, напруження відчува­ється, особливо щодо Італії та Австрії, адже туди зараз ще їдуть на лижі. По­їздки в Італію відміняють, в Австрію пе­реважно ні, оскільки за скасування бро­нювання передбачені штрафи. В інші країни Європи люди їдуть. Наприклад, днями поїхали наші туристи в Амстер­дам, Париж. Єдине, на кілька днів за­кривали Лувр, тож люди не могли його відвідати, — каже керівник туристич­ної компанії „Трайдент“ Ірина Мала. — Ситуація — подвійна. Спочатку люди переживали, анулювали бронювання, а потім ціни почали падати, і люди знову активізувались. Зараз вигідно броню­вати Єгипет з вильотом „на вже“, а Іта­лію — на літо».

«Вплив коронавірусу поки що не надто помітний, оскільки для відпо­чинку в Італії та Іспанії — не сезон, — каже керівник турфірми „Комфорт-тур“ Ярослав Біляч. — Екскурсійна Італія не продається, а якщо їдуть на екскурсії, то оминають ті регіони, де був спалах епі­демії. У нас була лише одна ануляція забро­ньованого туру, але по­пит впав на усі напрям­ки. Люди вичікують. Єгипет уже почав зни­жувати ціни, Туреччина поки що ні. З розмов з нашими клієнтами зро­зумів, що люди бояться не стільки вірусу, скіль­ки того, що можуть по­трапити на карантин у чужій країні, а також того, що місця, які ту­ристи масово відвідують, можуть бути закриті для екскурсій. Але є катего­рія клієнтів, які, навпаки, намагають­ся скористатись з цієї ситуації. Прига­дую, кілька років тому, коли була війна в Єгипті, одні боялись летіти, а інші, навпаки, телефонували і питали: „Ну що, на скільки впали ціни? Летіти вже чи ще почекати?“. І справді, тоді було, що люди летіли на відпочинок мало не за 300 євро за двох».

Утім, із відпочинком на Червоному морі є певні нюанси. Єгипет запрова­див заборону на в’їзд громадянам кра­їн, у яких зафіксовані найбільші спала­хи захворюваності. Не пустять і тих, хто відвідав ці країни менш як за 14 днів до прибуття в Єгипет.

Цифра

22 мільярди доларів

У таку суму оцінюють збитки туристичної галу­зі у світі. Про це заявила голова Всесвітньої ради з подорожей та туризму Глорія Гевара. При цьому найбільше збитків ринок зазнає від втрати китай­ських туристів.

Схожі новини