Передплата 2024 «Добрий господар»

Спав, а ніби марафон пробіг…

Чому вночі виникають судоми нижніх кінцівок і як позбутися цієї напасті?

Судоми ніг, які виникають вночі, не лише неприємні та болючі, а й порушують нормальний сон, що негативно впливає на здоров’я. Чому судоми турбують виключно у темну пору доби? «Через брак фізичної активності протягом дня, — пояснюють експерти порталу Learn Useful Skills („Здобудь корисні навички“). — Іншими поширеними причинами цього явища є споживання недостатньої кількості рідини, а також порушення кровообігу у нижніх кінцівках».

Судоми тривають не більше кількох секунд. Од­нак біль у м’язах, який ви­никає внаслідок їх посіпувань, може затягнутися навіть на кіль­ка днів. Зазвичай від цієї напас­ті потерпають люди, старші за 50 років, однак молодь також нерідко скаржиться на посми­кування м’язів. Найчастіше не­приємні відчуття локалізують­ся у гомілці. Часом — у стопі чи стегні.

Як позбутися судом?

Підвищіть рівень магнію в організмі.

Цей мінерал є природним міорелаксантом, тобто знижує м’язовий тонус. Багато світо­вих експертів у галузі медицини сходяться на думці, що магній є одним з найкращих засобів для зменшення посіпування м’язів нижніх кінцівок. До продуктів, збагачених магнієм, належать, зокрема, темно-зелені листо­ві овочі, насіння гарбуза, фініки, грецький йогурт, банани і чор­ний шоколад.

Крім того, перед сном можна втирати у м’язи розчин магнію.

Що потрібно для його приго­тування?

— ½ скл. магнієвих пластів­ців-концентрату для ванн (півлі­трова банка коштує приблизно 80−90 гривень);

— ½ скл. дистильованої води (можна купити в аптеці).

Як приготувати?

Доведіть воду до кипіння і всипте пластівці. Постійно по­мішуйте, поки не розчиняться. Дайте розчину охолонути. На­лийте у пляшечку із розпилюва­чем.

Як застосовувати?

За годину до сну обприскай­те кожну ногу, 5−10 разів натис­нувши на ковпачок. Втріть роз­чин у шкіру.

Щодня поповнюйте за­паси вітаміну D в організмі.

Їсте здорову їжу і п’єте до­статньо води, та, попри це, скаржитеся на судоми? Вче­ні з’ясували, що це може бути пов’язано з нестачею вітаміну D, який відіграє надзвичайно важ­ливу роль у всмоктуванні каль­цію з їжі. За дефіциту вітаміну D кальцій — важливий електроліт, який допомагає збалансувати рівень рідин в організмі, — засво­юється організмом не у повному об’ємі. Найкращий і найлегший спосіб поповнити запаси вітамі­ну D — вийти на прогулянку у со­нячну погоду. Якщо ж живете у хмарній місцевості, налягайте на гриби і морепродукти. Також мо­жете приймати біологічні добав­ки із вмістом цього вітаміну.

Робіть вправи на розтяж­ку.

Легкі та прості вправи на роз­тяжку м’язів сприятимуть по­кращенню кровотоку у ногах, що, своєю чергою, покращить транспортування кисню і по­живних речовин до тканин кінці­вок. Знайдіть якесь підвищення (наприклад, покладіть на підло­гу 1−2 книги або станьте на по­ріг) і поставте зверху на це під­вищення носок стопи. П’ятку опустіть на підлогу. Повіль­но зміщуйте вагу тіла на підви­щення. Намагайтеся втрима­ти таке положення протягом 2 секунд. Далі — 10 секунд відпо­чиньте. Повторіть 6−8 разів на кожну ступню. Вправа сприяти­ме розтягненню м’язів гомілки, які найчастіше зазнають судом. Намагайтеся підібрати не надто високе підвищення, щоб уник­нути надмірного тиску на гоміл­ки.

Відновіть баланс елек­тролітів.

Лікарі наголошують: ча­сом такі елементарні речі, як, приміром, дотримання питно­го режиму, можуть допомог­ти уникнути судом. Спробуй­те збалансувати електроліти за допомогою простого напою. Змішайте 1 л води з 6 ч. л. цукру та ½ ч. л. неіонізованої мор­ської солі. Увага! Цукор можна замінити чвертю склянки нату­рального меду і зменшити кіль­кість морської солі наполови­ну. Додайте сік одного лимона і двох лаймів. Вживайте такий напій щодня.

Як швидко зняти напад судом?

Ногу, яку звело судомою, ви­простайте і зігніть у щиколотці. Пальці повинні «дивитися» вгору у напрямку коліна. Максималь­но натягніть стопи — так, щоб від­чути сильне напруження. Далі, за можливості, підведіться і нама­гайтеся поволі переступати но­гами. Це покращить кровотік у нижніх кінцівках. Після цього про­масажуйте литкові м’язи круго­вими рухами, щоб розслабити їх.

15 продуктів, які потрібно включити у раціон, якщо вас турбують судоми ніг:

— яблучний оцет;

— банани;

— горіхи;

— кіноа;

— какао;

— кормова патока (побіч­ний продукт переробки цукро­вої тростини; можна придбати у магазинах здорового харчуван­ня/вегетаріанських продуктів);

— насіння гарбуза;

— зелені листові овочі;

— морська сіль;

— лосось/сардини;

— фініки;

— авокадо;

— гриби;

— грецький йогурт;

— помідори.

Схожі новини