Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Діабету ще немає. Але якщо нічого не робити – буде

Лікар попередив, що у вас – предіабет. Як знизити рівень цукру та холестерину у крові лише за три дні, не приймаючи при цьому жодних ліків?

Рівень глюкози у крові — основний орієнтир, який дозволяє діагностувати цукровий діабет або визначити, чи потрапляє людина до групи ризику розвитку цієї недуги.

Рівень цукру у крові вва­жається високим, якщо перевищує позначку 6 ммоль/л (за умови, що аналіз пацієнт здавав натще). Якщо перевищує 11,1 ммоль/л, уже можуть розвиватися небезпечні для життя ускладнення.

Гіперглікемія виникає тоді, коли підшлункова залоза проду­кує малу кількість гормону інсу­ліну або якщо у людини розви­нулася інсулінорезистентність, — інсуліну виробляється достат­ньо, але клітини на нього реагу­ють мляво.

«Функцією інсуліну є поста­чання глюкози з кров’ю до всіх клітин організму, де вона пере­творюється на енергію. У біль­шості випадків збій у синтезі інсуліну або інсулінорезистент­ність виникає у людей, які ра­ніше провадили не здоровий спосіб життя, зокрема не спо­живали здорову їжу та мали низьку фізичну активність», — підкреслюють експерти порталу Health.lareblitar.com.

Ознаки гіперглікемії:

— відчуття втоми;

— підвищений апетит;

— втрата ваги;

— часте відчуття спраги;

— часті позиви до сечовипус­кання.

Якщо рівень цукру у крові пе­ревищує 19,5 ммоль/л, до цих симптомів додаються підвище­на тривожність, зниження кон­центрації уваги і когнітивних здібностей, посилене відчуття спраги, помутніння зору та запа­морочення. Шкіра — суха на до­тик, може почервоніти і пекти. Ці ознаки вказують на критичне підвищення рівня глюкози у кро­ві, що може мати небезпечні для здоров’я і життя наслідки.

Сьогодні захворюваність на цукровий діабет 2-го типу (або, як його ще називають, «набу­тий) продовжує зростати — і не лише серед осіб віком 40+, а й молоді та навіть дітей.

Але що робити, якщо у вас — «лише» предіабет? Показники цукру перевищують норму, про­те не є достатньо високими, аби можна діагностувати діабет. Це означає, якщо ви нічого не ро­битимете, ризик захворіти на діабет кожного року зростатиме на 5−10%. В Україні за крок від діабету перебуває 3% населен­ня (це — за підрахунками МОЗ). За підрахунками ВООЗ — понад 8% чоловіків та майже кожна де­сята жінка!

Єдиний спосіб уникнути хро­нічної недуги, від якої досі не винайшли ліків, — модифікувати спосіб життя. Передусім — пере­глянути своє харчування. Спо­живання їжі, яка містить велику кількість цукру у довгостроко­вій перспективі підвищує ризик розвитку серйозних захворю­вань (не лише діабету, а й раку молочної залози, ішемічної хво­роби серця тощо).

Коли споживаємо цукор, ор­ганізм перетворює його на енергію. Однак коли його заба­гато, починає накопичуватися у крові. Пропонуємо вашій увазі простеньку дієту, з допомогою якої можна нормалізувати по­казники глюкози і холестерину у крові лише за три дні.

День 1

Сніданок: тарілка вівся­ної каші зі жменькою горіхів та ягодами (свіжими або моро­женими). Якщо такий сніданок здається надто скромним, мо­жете приготувати омлет із трьох яєць. Не бійтеся — яйця (головне — не смажити їх на олії чи верш­ковому маслі) холестерин не підвищують!

Перекус: невеличка склян­ка горіхів.

Обід: варена куряча грудин­ка і жменька очищеного насіння гарбуза, мигдалю або вареного горошку (що по кишені та що до смаку).

Вечеря: кілька печеричок з рибою і броколі (бажано запек­ти у духовці).

День 2

Сніданок: такий самий, як і першого дня.

Перекус: невеличка склян­ка горіхів.

Обід: кабачок або цукіні, за­печені з болгарським перцем і скроплені лимонним соком.

Вечеря: горіхи, варені або запечені овочі та скибка ціло­зернового хліба.

День 3

Сніданок: такий самий, як і першого дня.

Перекус: невелика склянка горіхів.

Обід: запечена куряча гру­динка. Птицю бажано скропи­ти оливковою олією і лимонним соком, посипати чебрецем та злегка тушкованою цибулею.

Вечеря: суп із цибулі або паста з грибами або просто — з томатним соусом (в ідеалі — до­машнього приготування) і ба­зиліком. За бажання до спагеті (обов'язково — з твердих сортів пшениці) можна додати трохи нежирного м’яса.

З напоїв — звичайна пит­на вода, а також чай або кава (але без цукру). Горіхи бажано комбінувати — мигдаль, волось­кий, фундук. Але якщо немає фі­нансової змоги, можна обійти­ся грецькими. Багато горіхів не їжте. Вони хоч і корисні, але дуже калорійні.

Вечеряйте щонайпізніше о 18.00−19.00.

Може видатися, що таке меню дуже дороге. Задля екс­перименту радимо порахувати, скільки грошей ви витратили на продукти за останні три дні, а по­тім, після завершення цієї три­денної дієти, підрахувати, скіль­ки витратили, харчуючись як житель Середземномор’я. Якщо ви — любитель магазинних тор­тиків, не проти перебити голод вуличною їжею (наприклад, хот-догами) і не уявляєте бутербро­да без ковбаси, то може вияви­тися, що ви навіть зекономили.

Якщо споживаєте багато солі, що у перспективі обов’язково матиме негативні наслідки для вашої серцево-судинної сис­теми, зверніть увагу на чудову альтернативу — різноманітні на­туральні приправи, як-от бази­лік, які нададуть вашим стравам нотки вишуканості. Завдяки пра­вильно підібраним спеціям на­віть проста їжа, приготовлена вдома, може цілком конкурувати з ресторанними наїдками!

Схожі новини