Передплата 2024 «Добрий господар»

Онуків замкнули – і пішли катувати дідуся з бабусею...

На розбійників, чиє злодіяння призвело до смерті дружини директора держлісгоспу, чекає довічне ув’язнення і конфіскація майна

Організований кримінал піднімає голову в Україні. Характерні для 90-х років групові розбої, про які у нас почали забувати, схоже, знову повертаються. Цього разу інформація про їх вчинення надійшла із райцентру Радехова. 22 січня, у День Соборності, коли надворі вже стемніло, на околиці цього містечка, на вулиці Витківській, озброєна банда із п’яти осіб, ховаючи обличчя під чорними масками, вдерлася у помешкання директора державного лісомисливського підприємства Степана Данькевича (працює у цій установі чверть століття). У хаті, крім 62-річного господаря, його 59-річної дружини Віри, її 87-річної мами і 34-річної доньки Оксани, були двоє внуків, віком один та п’ять років. Наслідки віроломного вторгнення виявилися трагічними…

Дітей і найстаршу жінку бандити замкну­ли в окремій кімнаті, а подружжя госпо­дарів зв’язали і почали жорстоко катува­ти. Б’ючи, допитувалися, де ті зберігають гроші і цінності. Забравши скромні заощадження (за даними «Високого Замку», йдеться про менше тисячі доларів і кілька тисяч гривень), розбійни­ки втекли з місця. Від важких побоїв і пережито­го шоку дружина Степана Данькевича померла у рідній хаті. Сам він від ножових поранень пере­буває у важкому стані, за ним наглядають меди­ки. Внуки — страшенно перелякані…

Після отримання звістки про «НП» на місце прибув потужний десант правоохоронців з райо­ну і області. За словами начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області полковника поліції Василя Вікон­ського, до розкриття цього резонансного зло­чину задіяно найдосвідченіших фахівців. Над пошуком злочинців працюють експерти, опера­тивники, слідчі, співробітники інших служб. Ке­рівництво поліції просить зголоситися всіх гро­мадян, яким що-небудь відомо про цей злочин, хто, можливо, був випадковим свідком розбою.

Слідче управління поліції Львівщини за цим фактом відкрило кримінальне провадження. Учасників розбою чекає покарання у вигляді по­збавлення волі на строк від 8 до 15 років або до­вічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Кілька років тому «Високий Замок» розпові­дав про схожий груповий напад на родину сіль­ського голови у Рогатинському районі Івано-Франківщини. «Почерк» бандитів був той самий: нічний напад, зв’язування господарів, їх кату­вання, грабіж і зникнення. Як і у радехівському випадку, не витерпівши знущань, дружина гос­подаря померла.

Розбійників із Прикарпаття після тривалих розшуків затримали — «гастролювали» по бага­тьох районах. Справа честі львівських правоохо­ронців — відправити до суду і бузувірів, які вчини­ли злочин у Радехові.

Коли ми писали ці рядки, прес-секретар Г У Нацполіції у Львівській області Світлана До­бровольська повідомила нам про нейтралі­зацію групи рекетирів із Самбірського і Старо­самбірського районів. Вони грабували жителів області, що поверталися із закордонних заро­бітків. Зловмисники (їх вік від 25 до 30 років) за­лякували своїх жертв, а якщо це не давало ре­зультату, вдавалися до фізичного насильства. Правоохоронці вилучили у рекетирів награбова­ні у заробітчан більше 50 тис. доларів (на фото), інші речові докази. Трьом учасникам цієї злочин­ної групи уже повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч.4 ст. 189 (вимагання) К К України. Рекетирам світить позбавлення волі на строк від 7 до 12 років із конфіскацією майна.

Схожі новини