Передплата 2024 ВЗ

На різдвяному столі має бути свічка

Символ народження, початку життя, різдвяна свічка на Святвечір неодмінно має бути на столі. Вона символізує тепло, мир, злагоду і сподівання на кращу долю.

Ще більшу силу має свічка, виго­товлена власноруч. Пасічник Мико­ла Гундер зі села Доброгостова Дро­гобицького району на Львівщині разом із дружиною Марією виготовляє свічки з вос­ку — литі та кручені.

Пасічник Микола Гундер розповідає, що процес створення різдвяної свічки триває близько години.
Пасічник Микола Гундер розповідає, що процес створення різдвяної свічки триває близько години.

«Це не просто свічка. Вона корисна за­вдяки воску — продукту природи, який ви­готовляють бджоли, а не ті парафінові, що із нафтопродуктів. Корисні вони і для здоров’я тим, що коли згоряють, випарову­ється парафін», — розповідає пасічник жур­налісту «ВЗ».

Свічки різноманітні — більші й менші за розміром, і навіть зовсім мініатюрні. Виго­товляючи її, кожен може відчути себе мит­цем — можна оздобити на свій смак. Хтось робить бантики, квіточки, це вже залежить від фантазії.

Процес створення різдвяної свічки три­ває близько години. За цей час кожен може зробити шедевр, який йому до вподоби. Як розповідає пан Микола, вони пробували, спочатку помилялися, трошки довелося по­псувати воску, та з часом навчилися. Тепер охоче навчають інших, особливо дітлахів, на майстер-класах. Дітям надзвичайно цікаво спостерігати за тим, як розтоплюється віск, ліпити з нього те, що хочеш. Особливо до вподоби фігурки ангелочків… Деколи люди беруть такі свічки як сувеніри, їм не хочеть­ся їх палити.

Отож не полишайте нагоди зробити уні­кальну свічку своїми руками.

Маленькі вогники доповнять атмосферу свята, а віск наповнить кімнату надзвичай­ним природним ароматом.

Схожі новини