Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Дівчаткам – Барбі на шарнірах, хлопцям – квадрокоптери

Подарунки до Миколая почали скуповувати... ще з жовтня!

Є такий жарт: не такі страшні рахунки за комуналку, як дитячі листи до Миколая… За останні кілька років свято Миколая настільки комерціалізувалось, що, бігаючи по крамницях зі списками подарунків, ми уже забули справжню суть цього свята. І єдине диво, на яке сподіваємось, — що на рахунку з’явиться якась зайва тисяча гривень, аби після «миколаївських» закупів було за що дотягнути до Нового року…

Традиційно напередод­ні свята в іграшкових крам­ницях та супермаркетах не проштовхнутись. Зі зростанням популярності інтернет-магази­нів тепер аншлаг ще й у поштових сервісах. Скажімо, аби забрати свою посилку з відділення «Но­вої пошти», мені довелось займа­ти чергу ще на вулиці! Аби зеконо­мити на подарунках, усе частіше їх купують не в офіційних магази­нах, а через посередників, які за­мовляють з іноземних сайтів чи гуртових складів.

«Торік на початку грудня попу­лярні іграшки уже неможливо було замовити на складах, тож я му­сила відмовляти клієнтам. Цьо­го року ще десь з жовтня мої за­мовники почали казати: це вже на Миколая, — каже Ірина Корда, яка продає дитячі іграшки через гру­пу у фейсбуку. — Уже кілька років поспіль найпопулярнішими іграш­ками на Миколая є конcтруктори Lego, набори Play Doh та ляльки Baby Born. Але є й тимчасові фаво­рити. Торік усі фанатіли від набо­рів „Малюй світлом“ та ляльок Lol. Цього року „лоли“ уже не такі по­пулярні, їх купують переважно для дівчаток, які уже мають ці ляльки і хочуть цілу колекцію. Monster High також уже не на піку популярності. Популярні зараз шарнірні ляльки. Є такі, які мають до тридцяти шар­нірів, які працюють майже як люд­ські суглоби. Таку ляльку можна посадити в будь-яку позу. До речі, мала цього року і незвичне замов­лення — для шестирічної дівчинки батьки замовили колекційну Бар­бі „Енді Воргол“. „Вполювала“ хо­рошу знижку на американському сайті, то вийшло приблизно 2000 гривень. Щоправда, не знаю, чи дівчинка оцінить цей подарунок, адже ту ляльку не можна переодягати. Фактично, це не іграш­ка, а сувенір. Якщо дитина її не знищить, то, коли виросте, змо­же продати її дорожче, адже вони уже зняті з виробництва. Лялька має сертифікат, який підтверджує справжність».

Щодо подарунків для хлопчи­ків, то цього року фаворитами є квадрокоптери. Причому купу­ють як прості іграшкові моделі, так і складніші, за кілька тисяч гривень, якими можна проводи­ти аерозйомку. Популярними та­кож є конструктори, з яких мож­на зібрати радіокеровану іграшку. Батьки, які готові витратити на подарунок 1000 гривень і більше, купують роботів та тварин (дино­заврів, собак), якими також мож­на керувати за допомогою пульта. Щоправда, якщо дитина просить живого собаку, то навряд чи зра­діє пластмасовому другу…

Хорошим подарунком до Ми­колая є і книжки. І це теж задо­волення не з дешевих. Ціни на популярні «віммельбухи» (книж­ки-розглядалки, де нема тексту, але дуже деталізовані ілюстрації) починаються від 200 грн, а ілю­стровані енциклопедії — в межах 300 грн і більше. До речі, на по­чатку грудня на книжкових гуртів­нях уже був дуже бідненький вибір — дитячі «бестселери» порозкупо­вували.

«Купіть дитині лист до Миколая»

У моєму дитинстві Миколай приходив додому і клав подару­нок під мою подушку. Тепер діти звикли, що Миколай ходить усю­ди — додому до бабусь-дідусів, хрещених, тіток, у садочок чи школу. Відповідно, листи до Ми­колая часто не вміщаються на одну сторінку. А щоб діти уже зо­всім не заморочувались, розма­льовуючи листа, можна купити за­готовку.

«Купіть дитині ще листа до Ми­колая, бо наступного тижня вже, певно, не довезуть», — ошелеши­ла продавець у крамниці канц­товарів. Кажу, моя дитина ще не вміє писати. «Нічого, у нас є з на­клейками». Розумію, що кожен виробник намагається викорис­тати кожне свято по максимуму, але ніяк не можу зрозуміти бать­ків, які таке купують. Звичайно, 8 гривень за «бланк» для листа — це недорого. Щоправда, є і до­рожчі варіанти — з конвертом, зі стилізованою сургучною печат­кою, з фетровими сніжинками тощо. Але такі речі вбивають у ді­тей бажання творити. Як на мене, лист, написаний на видертому зі зошита аркуші, прикрашений дитячими каляками-маляками, значно цінніший за надруковані малюнки. Зрештою, якщо уже хо­четься чогось оригінального, то краще купити кольорового папе­ру, блискіток чи ще чогось, і разом з дитиною прикрасити лист.

Часто дорослі самі спонукають дітей до такого чисто споживаць­кого сприйняття свята. Напри­клад, хрещениці моєї подруги 11 років. Дівчинка уже давно не ві­рить у Миколая, але чекає на по­дарунки від усієї родини. Цього року, аби полегшити родичам ви­бір, створила список бажаних по­дарунків у таблиці Google. «Ще на початку листопада розіслала усім, від кого розраховує подару­нок, посилання на свій Wish list, і зробила спільний доступ. Напри­клад, якщо я вирішила, що куплю їй роликові кросівки, то напроти них у графі „хто купує“, пишу своє ім’я. З одного боку, це зручно, бо торік і я, і хрещений, купили май­же однакові подарунки. З іншо­го боку, якось воно неправильно. Не скажу, що я не розраховувала на таку суму. Навпаки, хотіла по­дарувати сертифікат на різдвяну фотосесію, отож з тими кросів­ками ще й зекономила. Але коли отримала той список, було таке відчуття, ніби мені прислали ра­хунок за комуналку. Але батьки горді, мовляв, яка у нас просуну­та дитина, — каже Тетяна. — Сво­єму старшому сину я забороняю замовляти подарунки бабусям чи хрещеним. Пояснюю, що у лю­дей може не бути грошей, і ти по­ставиш їх у незручне станови­ще. Менша дочка поки що вірить у Миколая, але їй також кажу, що побажання мають бути скромни­ми, бо жадібним діткам Миколай може взагалі нічого не принести».

Якщо не знаєш, що подарувати…

Найлегше обрати подарунок для своєї дитини, бо знаєш її за­цікавлення, знаєш, що у неї вже є. Але якщо йдеться про племін­ників чи хрещеників, тут уже квест ще той! Можна, звичайно, запита­ти у батьків. Але є ризик, що вам замовлять подарунок на суму, на яку ви не розраховували. Тому краще питати не про конкретний подарунок, а про зацікавлення: які мультики дивиться, чи любить конструктори, чи любить ліпити-малювати.

Найкраща підказка — це мультики. Щойно на екрани вихо­дить новий мультсеріал, у прода­жу відразу з’являються тематичні іграшки. Зараз це ціла купа геро­їв «Свинки Пеппи», «Собачого па­труля», «Леді Баг» чи «Робопотя­гів».

Не варто купувати габаритні іграшки, якщо вам їх не замовили. Діти рідко бавляться великими м’якими іграшками чи ляльками, які зростом майже як вони. Зре­штою, треба зважати й на умови, в яких сім’я живе. Якщо це неве­лика квартира, то навряд чи там буде місце бавитися дитячою за­лізницею чи автотреком. Так само з магнітними дошками чи велики­ми кухнями для дівчаток.

Хороший подарунок — настіль­ні ігри. Але тут треба враховувати, скільки дітей у сім’ї. Адже якщо ди­тина-одинак, а ви подаруєте гру, яка вимагає трьох-чотирьох грав­ців, то у неї просто нікому буде бавитися. До речі, зараз є чима­лий вибір дорожніх ігор. Вони пі­дійдуть не лише тим, хто часто по­дорожує. Якщо дитину возять у школу та на гуртки, вона все одно в авто проводить чимало часу. Такі ігри — кращий варіант втримати маленького пасажира в автокріслі, ніж мультики на планшеті.

Більшість дошкільнят навряд чи сприймуть як подарунок щось з одягу чи взуття. Однак уже тро­хи старші дітки, особливо дівчат­ка, люблять обновки. Але тут важ­ливо знати не лише розмір, а й смаки.

Для старших дітей, які уже не вірять у Миколая, хороший пода­рунок — емоції. Це можуть бути як квитки на виставу чи концерт (але треба купувати на всю сім’ю, бо ж дитина сама не піде), участь у ці­кавому майстер-класі. Наприклад, дитина хоче навчитись катати­ся на роликах чи скейті, — домов­тесь з професійним інструктором чи тренером. Одне слово, варіан­тів безліч. Але головна порада — спілкуйтесь з дітьми, тоді ви точно знатимете, що їм подарувати.

Схожі новини