Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Дитина впала, рука підпухла. Батьки думають, до ранку пройде. Приходять до лікарні через два-три дні, а там перелом»

На Львівщині збільшилась кількість випадків дитячого травматизму. Лікарі закликають рідних вчасно звертатися по медичну допомогу

Учителька скаржиться батькам, що діти без дозволу під час прогулянки видираються на турніки, не дай Боже, не втримаються… Мама розповідає: «Дитина разом з вчителькою та однокласниками пішла до ігрового розважального центру. Син стрибнув — перелом гомілки». Дитячі травматологи б’ють на сполох: щодня кількість травмованих дітей зростає! Журналіст «ВЗ» побувала у травматологічному відділенні дитячої лікарні, що на вул. П. Орлика.

Завідувачка ортопедо-травматоло­гічного відділення дитячої міської лікар­ні Галина Гачкевич каже: «За останній пе­ріод кількість високоенергетичних травм різко зросла. Це і падіння з висоти (зокре­ма, з недобудованих будинків, дерев, пар­канів), важкі дорожньо-транспортні приго­ди. Крім того, раніше не було стільки місць для розваг дітей: батути, шведські стінки… Діти у розважальних центрах святкують дні народження. Бігають-стрибають. Часто у таких закладах немає належного нагляду. Тому і стаються такі неприємні речі. Потім батьки звертаються до суду».

Отримують діти травми під час занять з паркуру (стрибки з перешкодами), а також під час катання на велосипедах, самокатах. «Ви не уявляєте, як діти „ламаються“ під час таких стрибків, — веде далі лікар. — Буває, кістка ламається у кількох місцях, зі зміщен­ням. Такі травми складні для операційних втручань. Тривало реабілітуються. Напри­клад, 20 років тому перелому шийки стегно­вої кістки у дітей практично не було. Тепер щорічно по 3−4 переломи. Для дітей стар­шого віку використовуємо технології трав­матології дорослих».

Лікарі-травматологи кажуть, аншлаги у травматологічних відділеннях переваж­но влітку. Хоча ще років з десять тому відді­лення були переповнені взимку. «Тепер діти взимку мало гуляють. Травми отримують хіба що тоді, коли їдуть з батьками кататися на лижі у гори. Щоб мінімізувати травму, під час падіння треба згрупуватися та впасти на бік, — пояснює Галина Гачкевич. — Не можна у той момент витягувати руку… Маємо на тиж­день два-три випадки травмування дітей у школах: від звичайного забою м’яких тканин до перелому кістки. Ці травми діти отриму­ють у коридорах, на сходових клітках. Велика кількість дітей, не дивляться, куди біжать… Буває, катаються на перилах».

Хлопець з переломом руки розповідає, що потрапив в автомобільну аварію. «Ма­шина зігнулась, як пачка сірників, — каже пацієнт. — Весь удар припав мені на руку». Цікавлюся у лікарів, які травми діти отри­мують у побуті? «12-річна дівчинка стриба­ла на ліжку, вдарилася об кут і травмувала плече, — каже лікар-анестезіолог. — Дитина може послизнутися у ванній, на мокрій під­лозі, і травмуватися. Одна дитина отримає незначну травму, інша — перелом». Батьки зауважили, що сучасні діти — як «космонав­ти». Через те, що багато часу проводять за ґаджетами, мають погану координацію.

«Часто батьки займаються самолікуван­ням, наприклад, коли дитина обпеклася. На травмоване місце прикладають оцет чи ка­пусту, — веде далі Галина Гачкевич. — Цього не можна робити. Потрібно вчасно зверну­тися до лікаря, аби у подальшому уникнути зайвих клопотів. Трапляється, дитина впала, рука підпухла. Батьки думають, що до ранку пройде. Приходять до лікарні через два-три дні, а там перелом… Шкільні травми, як пра­вило, не є складними. Травмується переваж­но верхня кінцівка. Звичайно, трапляються пошкодження ділянки гомілково-ступневого суглоба. До стаціонару потрапляють ті, хто потребує операцій та маніпуляцій під знечу­ленням. Це стається як внаслідок важких до­рожньо-транспортних пригод, так і внаслі­док банальних побутових травм».

Лікарі-травматологи кажуть: «Наше від­ділення надає допомогу згідно з європей­ськими та північноамериканськими про­токолами. У випадку поступлення дитини у стаціонар проводиться ургентна малоін­вазивна операція зі значним зменшенням травматизації м’яких тканин, відсутністю великих шкірних розрізів та крововтрат. Ці методики призвели до значного зменшення терміну перебування у стаціонарі, до швид­кої реабілітації та відновлення нормального життя дитини та усієї родини».

«Щороку в Міській дитячій клінічній лікар­ні медичну допомогу отримують близько 36 тис дітей, з них 7 тисяч травматологічних, — розповів заступник головного лікаря з хі­рургічної роботи КНП „Міська дитяча клі­нічна лікарня м. Львова“ Федір Осим. — Деяке обладнання у нашій лікарні потребує оновлення, наприклад, рентген-обладнання, наркозно-дихальна апаратура. Ремонту по­требує й травматологічна операційна. Цьо­го року наша лікарня бере участь у місько­му конкурсі „Громадський бюджет Львова“. Проєкт передбачає три мільйони грн. Назва проєкту міської дитячої клінічної лікарні „Я знову хочу бігати“ — допоможи дітям з трав­мами», номер проєкту — 18. Якщо медичний заклад набере достатню кількість голосів і переможе в конкурсі, то на цю суму буде за­куплене сучасне обладнання для травмато­логічної операційної та зроблено ремонт — з метою забезпечення лікування згідно з євро­пейськими стандартами всіх дітей, які звер­таються в МДКЛ (м. Львів, вул. П. Орлика, 4). Голосування — з 1 по 15 листопада на сайті gb. city-adm.lviv.ua з допомогою bank-id або у Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) вашого району".

Схожі новини