Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Там не дуже холодно. Нижче 25 градусів морозу буває рідко»

Національний антарктичний центр шукає полярників, які поїдуть працювати на станцію Вернадського

Якщо ви мріяли коли-небудь побувати в Антарктиді, маєте шанс. Національний антарктичний науковий центр МОН оголосив конкурс з відбору кандидатів до складу XXV Української антарктичної експедиції 2020−2021 рр. на антарктичну станцію «Академік Вернадський», що розташована на острові Галіндез у Західній Антарктиді. Потрібна команда з 12 осіб — семи науковців (біологи, метеорологи), трьох інженерно-технічних спеціалістів, лікаря та кухаря.

«Основна вимога до канди­датів — міцне здоров’я та ви­тривалість, адже доводить­ся працювати в екстремальних умовах. Є віковий ценз — 45 років, натомість обмежень за статтю немає. Зараз на станції зимують дві жінки — біолог та лі­кар, — каже головний інженер Національного антарктично­го наукового центру Ігор Мо­роз, який був на станції „Акаде­мік Вернадський“ п’ять разів. — Станція розташована не за полярним колом, тому там не дуже холодно. Нижче 25 гра­дусів морозу температура не опускається. Хоча бувало і -30. Але загалом погодні умови там важкі, дуже вітряно і часто змі­нюється погода. Буває, до обі­ду сонце, аж сніг тане, а після обіду різко захмарилось, почав­ся сильний вітер і сніг. До ранку — уже по коліна снігу. Аби вийти зі станції, треба спочатку роз­чистити собі стежку. Пригадую, у 2006-му зварювали новий ре­зервуар. Мали на це три місяці. А погода була як на зло: постійні вітри, мокрий сніг, погана види­мість. Навіть не хотілось вихо­дити зі станції. Але зварники му­сили в таких умовах працювати. Біологи, метеорологи також му­сять виходити у будь-яку пого­ду, бо робота є робота».

Обмежені терміни виконан­ня робіт на станції пов’язані з тим, що робітники мають вчасно повернутись на материк. Ска­жімо, команда зимівників змі­нюється лише навесні, коли є можливість доплисти до стан­ції кораблем. Шлях в Антаркти­ду нелегкий. Зазвичай полярни­ки летять літаками до Аргентини або Чилі. На це йде приблизно дві доби. А потім ще кілька діб добираються кораблем до ост­рова Галіндез. І це найнебезпеч­ніша ділянка шляху, адже плис­ти доводиться через протоку Дрейка, яку штормить тут біль­шу частину року. Десятиметро­ві хвилі тут — норма.

Ще одне випробування для учасників дослідження — брак спілкування. Адже впродовж ці­лого року людина бачить лише одинадцятьох своїх співробіт­ників і біло-блакитні антарктич­ні пейзажі. Тому серед основних вимог до кандидатів — некон­фліктність та здатність працю­вати в умовах депривації (коли людина тривалий час не може задовольнити свої психологічні потреби).

«Найбільшу радість на стан­ції викликає спілкування з твари­нами. Якось ми десь пів години через вікно спостерігали за ігра­ми тюленів. Десь зо два десят­ки дорослих тюленів намагались одночасно залізти на невеличку крижину: зіштовхували один од­ного, падали і лізли знову. Вигля­дало дуже смішно, — каже Ігор Мороз. — А ще там дуже багато птахів. Вони приходять до стан­ції випрошувати харчі — це про­стіше, ніж самим собі здобувати їжу. Буває, йдеш, а за тобою ме­трів за десять плентається по­морник. Якщо не даси чогось, може і в ногу дзьобнути. Особли­во обережними треба бути, коли самки поморників сидять на яй­цях. Самці тоді охороняють те­риторію. У цей час доводиться ходити тільки з піднятою над го­ловою лижною палицею. Бо коли поморник захищає гніздо, нама­гається клюнути у найвищу точ­ку. Так удар йде на палицю, а не на голову. А дзьоб у них міцний. Якось мені довелось рятувати пінгвіненя. У нас там є озерце. Маленьке пінгвіненя провали­лось під лід, не могло вибратись, а поморники вже тут як тут — че­кають на здобич. Довелось ло­патою витягувати того пінгвін­чика».

Скільки платять учасникам експедиції?

Кандидати, які пройдуть кон­курсний відбір, отримуватимуть посадовий оклад на основі Єди­ної тарифної сітки для бюджет­ників. Він буде залежати від посади та наукового ступеня працівника. Крім того, всьому складу експедиції нараховуєть­ся антарктичне польове забез­печення за кожний день пере­бування на антарктичній станції «Академік Вернадський» у роз­мірі 720 грн. Усіх зимівників та­кож забезпечують харчуванням, речовим майном (одяг, взуття та ін.), санітарно-гігієнічними за­собами та медичними засобами на час експедиції.

Схожі новини