«У холодильниках поряд із сирим м’ясом… готові страви»
Після банкету відчуваєте слабкість, підвищилася температура тіла, болить живіт, є блювота та діарея? Негайно зверніться до лікаря. Так може проявлятися сальмонельоз
На Львівщині продовжують фіксувати спалахи гострих кишкових інфекцій. За останні вісім місяців епідеміологи повідомили про 11 випадків. Постраждали 184 особи, з них 58 дітей. Дорослі та діти труїлися вдома. Спалахи гострих кишкових інфекцій реєстрували у дитсадках. Але, як показує практика, найбільше кожен із нас ризикує злягти із гастроентероколітом чи сальмонельозом, відгулявши весілля чи ювілей у кафе або ресторані.
Фахівці Держпродспоживслужби у Львівській області провели розслідування кожного випадку. Порушення — кричущі.
«У холодильниках поряд із сирими продуктами зберігалися готові страви. Приміщення, де готували їжу, були у незадовільному санітарно-технічному стані, надто малого розміру та/або їх було недостатньо. Продукти не проходили достатньої термічної обробки. До роботи допускалися працівники, які не пройшли медогляду. Об’єкти не були забезпечені достатньою кількістю мийних і дезінфікуючих засобів. У спеку клієнтам подавали рибні і м’ясні заливні, салати, заправлені майонезом, та паштети. Майже у всіх випадках керівництво закладів дозволяло приносити з собою на бенкет кондитерські вироби домашнього приготування. Ми відібрали 105 проб харчових продуктів. Відхилення виявили у 44. Зокрема у 15 виділили Salmonella enteritidis. Зі 159 осіб (кухарів, мийників посуду, офіціантів) у 35 виділили патогенну та умовно патогенну флору, що дозволило у п’яти випадках встановити джерело інфекції — персонал, який виявився носієм сальмонельозу. У 10 випадках з 11 спалахів нам вдалося встановити фактор передачі інфекції — продукти, які споживали постраждалі», — розповіла «ВЗ» заступник начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Олена Улашина.
Гострі кишкові інфекції небезпечні тим, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Збудниками є віруси та бактерії, що потрапляють в організм разом із зараженою їжею або водою. Найнебезпечніші продукти — тваринного походження, сирі або напівсирі (такі, що не пройшли достатньої термічної обробки): м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти, а також немиті овочі і фрукти.
Проявляється кишкова інфекція слабкістю, підвищенням температури тіла, болем у животі, блювотою та діареєю.
«Фахівці Держпродспоживслужби можуть розпочати розслідування, тільки якщо отримають термінове повідомлення від медичного закладу. Тому за перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до лікувальної установи або викличте „швидку“, — радить Олена Улашина. — Це дасть змогу не лише отримати кваліфіковану медичну допомогу, а й запобігти розповсюдженню інфекції та застосувати санкції контролюючих органів до суб’єктів господарювання».
5 кроків до безпечнішої їжі*
Підтримуйте чистоту:
— перед тим, як приступити до приготування їжі або самої трапези, — помийте руки з милом;
— відлучилися у туалет — не полінуйтеся знову помити руки;
— вимийте і продезінфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
— подбайте, аби комахи, гризуни та інші тварини не мали доступу до кухні.
Відокремлюйте сиру їжу від готової:
— сире м’ясо, птицю і морепродукти — від інших харчових продуктів;
— для обробки сирих продуктів використовуйте окреме кухонне приладдя, зокрема ножі і обробні дошки;
— зберігайте продукти у закритому посуді, щоб унеможливити контакт сирих продуктів із готовими.
Ретельно готуйте їжу:
— просмажуйте або проварюйте продукти (особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти);
— доводьте страви до кипіння, аби переконатися, що вони готувалися щонайменше при +70°С;
— при готуванні з м’яса чи птиці повинен виділятися прозорий, а не рожевий сік;
— ретельно підігрівайте приготовану їжу.
Зберігайте їжу за безпечної температури:
— за кімнатної — не довше двох годин;
— подбайте, щоб приготовані страви залишалися гарячими (+60°С) до моменту подачі їх до столу;
— не зберігайте їжу надто довго. Навіть у холодильнику!
— не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
Вода — безпечна, продукти — свіжі:
— пийте/використовуйте для приготування їжі чисту або очищену воду;
— надавайте перевагу продуктам, які не мають ознак псування;
— ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими;
— не вживайте продукти, термін придатності яких закінчився.
*Рекомендації Центру громадського здоров’я МОЗ України.