Передплата 2024 ВЗ

«Тільки піньонзів не давайте, бо не візьму!»

Бабця з Волині багато років доглядала безіменні могили поляків, що загинули під час Волинської трагедії. Президент Польщі вручив їй медаль «Чеснота і братерство»

Олександра Калениківна Лукашук народилася після сумних подій літа 1943-го, коли поблизу її рідного села Сокіл Любомльського району було вбито понад дві сотні поляків. Тато баби Шури, як її кличуть у селі, дружив з по­ляками з Волі-Островецької. І коли почалося Волинське протистояння, переховував ту родину. Та одного дня знайшов подружжя поляків мертвими. Поховав пару під деревом, а на стовбурі вирі­зав хреста. В іншій символіч­ній могилі знайшли останній спочинок ще троє — чоловік, жінка та дитина. На спомин про них Каленик теж вирізав на дереві розп’яття…

Мала Шура разом з татом пасла на болоті корів. Не раз бачила, як батько у молитві серед дерев складає долоні. Чому це робив, не зна­ла. Аж поки одного разу Кале­ник її не підкликав:

— Я, дитино, може, довго не поживу, помру. А тут люди поль­ські закопані. Може, буде такий час, сюди стануть з Польщі їзди­ти. Хай заберуть свої люди. І за мене нехай помоляться коли… Не забудеш?

Було тоді Олександрі Калени­ківні сім років. А ті дерева і батько біля них досі стоять перед очима…

Непросто склалася особиста доля жінки. У дитинстві пережи­ла голод і вимушене переселен­ня з батьками на Миколаївщину. Потім було повернення додо­му і нещасливе перше заміжжя. Коли одягнула на палець обруч­ку вдруге — розцвіла, бо ста­ла мамою чотирьох діток. Але з коханим не нажилася. Коли старша донька ходила у пер­ший клас, він трагічно загинув. І мусила малечу підіймати вдо­ва сама.

Допомагав в усьому дочці старий Каленик. Бо мати теж за­вчасно відійшла в інший світ.

Діти повиростали. Тата не ста­ло. Якось баба Шура поїхала во­зом із донькою та зятем до лісу по ягоди. Бачать — чиясь машина лі­совими дорогами петляє. Стала коло них. Шофер вийшов, при­вітався «Дзєнь добри». Жінку аж пересмикнуло. «Може, польські могили шукаєте?» — запитала.

Це був Леон Попек із поль­ського Інституту національної пам’яті. Шукав місце масово­го захоронення поляків із Во­лі-Островецької. Жінка сказа­ла, хрест на пам’ять про ті події встановили не там. І якщо чоло­вік справді хоче знати, де було Трупне поле (так його місцеві звали), може йому показати.

Леон Попек повернувся че­рез три роки. Мав офіційні до­кументи на проведення по­шукових робіт. З допомогою Олександри Лукашук знайшов не лише ту велику братську мо­гилу, а й ще ті дві, які доглядав старий Каленик.

…Нещодавно зателефону­вав до баби Шури польський письменник Вітольд Шаблов­ський. Питав, чи готова їхати до Польщі. Перед тим подбав, аби жінка виробила закордонний паспорт.

— Готова, — відповіла Олек­сандра Лукашук. — А навіщо?

— Медаль будуть вручати, — повідомив чоловік.

— Тільки піньонзів не давайте, бо не візьму! — наголосила бабу­ся. Хоч сама живе у ветхій хати­ні, а старенький нужник за яблу­нями давно згубив діряві двері…

Олександра Лукашук із медаллю, яку вручив президент Польщі Анджей Дуда.
Олександра Лукашук із медаллю, яку вручив президент Польщі Анджей Дуда.

Баба Шура каже, її, як коро­леву, провезли до Варшави і на­зад. А медаль Virtus et Fraternitas («Чеснота і братерство») їй вру­чав особисто президент Польщі Анджей Дуда.

Коли я приїхала до баби Шури, вона збиралася по яго­ди, а заодно і до тих хрестів. Хоч загиблих давно перепохо­вали, жінка часто туди ходить. Бере лампадку, степові квіти — і молиться. Каже, нічого, що кіс­точок нема, зате кров тут про­лита… І пам’ять її тут — про заги­блих і про батька.

…У польських засобах ма­сової інформації вийшло бага­то публікацій про вручення ме­далей, при цьому журналісти не забули наголосити на жорсто­кості бійців УПА щодо польсько­го населення. Мені боляче таке читати, чути. Адже на серці нур­тує рана — у роки Другої світової війни у тоді українському Ласкові (нині територія Польщі) польські бандити закатували й четверту­вали мого дідуся-священника Лева Коробчука. Спершу забра­ли життя, а потім і після смерті знущалися з тіла по-звірячому. Бо був православним священ­ником. З ним загинуло три сотні ні в чому не винних українців. Ця пам’ять жива. Та вона не робить ненависними до поляків моїх ді­тей. Пам’ятаємо, але прощаємо.

Фото авторки

Волинська область

Схожі новини