Передплата 2024 ВЗ

Почати день з кефіру. Ним же день закінчити…

Імунітет формується у кишечнику. А цей напій найефективніше відновить його мікрофлору

У кефірі та молоці міститься однакова кількість вітамінів, мінералів та білка, але кефір краще засвоюється. Багато людей не п’є молока, власне, через присутність у ньому лактози (молочного цукру), що провокує здуття живота, коліки, підвищений метеоризм, відчуття важкості у шлунку, уповільнення процесу травлення (кефір, навпаки, йому сприяє). Людям віком понад 40 років дієтологи взагалі рекомендують відмовитися від цільного молока, а за умови доброї переносимості — випивати час від часу склянку. Коров’яче молоко краще замінити козячим, а козяче — розводити водою (додавати до кави, чаю, каш).

Кефір діє як антисептик: якщо у людини — бідний раціон (напри­клад, дотримується дієти або взимку їсть мало овочів-фруктів), в ор­ганізмі утворюється велика кількість продуктів розпаду, які кефір успішно нейтралізує. А ще цей напій ефектив­но відновлює мікрофлору кишечнику після прийому антибіотиків, сульфані­ламідних препаратів та споживання… надмірної кількості солодощів (рафі­нований цукор нищить мікрофлору ки­шечнику, пришвидшує процеси старін­ня в організмі та «годує» ракові клітини). Не забувайте — наш імунітет формуєть­ся у кишечнику!

Кефір налагоджує роботу печінки і підшлункової залози. Не бійтеся пити кефір жирністю 2,5−3%. «Молочний жир забезпечує відчуття ситості (вживаю­чи знежирені про­дукти легко переїдаємо, бо відчуття ситості ніяк не на­стає). З молоч­ним жиром у наш організм надхо­дять жиророзчин­ні вітаміни А, D, Е і каротиноїди. У присутності вітаміну D краще засвоюються кальцій та магній. Відсутність жиру у кисломолочних про­дуктах виробники компенсують вугле­водами — для загущення і покращення смаку, а вуглеводи стимулюють виді­лення гормону інсуліну підшлунковою залозою і пригнічують процес окислен­ня („спалювання“) жиру, тобто схудну­ти на знежирених продуктах набагато важче, — каже лікар-дієтолог Окса­на Скиталінська. — Знежирені про­дукти, як і дуже жирні, погіршують за­своєння кальцію. Крім того, молочний жир корисний для роботи мозку. У 2017 році журнал Neurology опублікував дані про те, що у тих, хто споживає виключ­но знежирені мо­лочні продукти, вищий ризик хво­роби Паркінсона. Науковці дійшли такого висновку, спостерігаючи за 80 736 жінками та 48 610 чоловіками».

Особливо корисно пити кефір жін­кам у період вагітності і спортсменам (білок, що міститься у ньому, спри­яє нарощенню м’язової маси). Навіть магазинний кефір може бути корис­ним. Важливо лише, на чому наголо­шує Оксана Скиталінська, аби термін його придатності був не довшим, ніж сім днів. Кефір — кращий за йогурти, бо у них виробники додають багато цукру. Віддавайте перевагу кефіру з лактуло­зою, ацидофіліну, симбівіту або симбі­лакту, наріне.

А ще кефір — ідеальний продукт для схуднення, і не тільки тому, що успішно бореться із закрепами. Калорій у ньо­му небагато, водночас він на довший час забезпечує відчуття ситості (шлунок «ідентифікує» його як їжу, а не напій).

Можете приготувати коктейль на основі кефіру і замінювати ним час від часу вечерю (білкова їжа краще засво­юється у другій половині дня).

Інґредієнти:

* 300 мл кефіру;

* по три гілочки петрушки, кропу та кінзи;

* один огірок.

Як приготувати?

Ретельно помийте зелень під про­точною водою, висушіть і наріжте. Збийте у блендері разом із нарізаним великими шматками огірком та поло­виною кефіру. Влийте решту кефіру і знову збийте. Коктейль перелийте у склянки. Можете додати сіль і перець, але зовсім трішки.

Схожі новини