Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Косметика, яка не красить

Як у гонитві за красою не втратити здоров’я?

Літо — період відпочинку та дозвілля. А ще масових отруєнь та алергій. І якщо за якістю продуктів, умовами їх зберігання та термінами придатності українці стежать особливо пильно, то за безпечністю косметики та засобів догляду — ні. Трихологи та дерматологи запевняють: кожна четверта жінка звертається до них з проблемами шкіри, які спричинили неякісні косметичні засоби. Одна з причин — неправильне зберігання та недотримання терміну придатності.

Серед моїх знайомих не бракує іс­торій про протерміновану кос­метику і подальші неприємні на­слідки. «Я часто купую кілька флаконів шампуню, час від часу їх змінюю, екс­периментую. Іноді шампуні можуть дов­го чекати своєї черги, тому залежуються по кілька місяців у шафі. Ніколи не пе­ревіряла терміну придатності, аж поки одне миття голови протермінованим шампунем не привело мене до трихо­лога з цілим списком скарг, — печіння, свербіж, сухість шкіри голови. За слова­ми лікаря, причиною став саме зіпсова­ний шампунь», — ділиться своєю історі­єю моя подруга Наталя Заболотна.

Іншу історію розповіла 23-річна Іван­на Стецьків. Дівчина багато часу приді­ляє своїй зовнішності, одна з улюбле­них процедур — фарбування брів. Проте кілька місяців тому цей звичний косме­тичний ритуал ледь не коштував їй жит­тя. «Вже кілька років сама фарбую брови спеціальною професійною фарбою. Пе­ред тим закінчила курси, знаю усі тонко­щі. Фарбу зазвичай купую в одному ма­газині, однієї фірми. На початку червня укотре придбала фарбу, нічого дивного ні у консистенції фарби, ні в упаковці не по­мітила. Нанесла фарбу на брови, через кілька хвилин мені стало зле — прискоре­не серцебиття, головний біль та набряк в ділянці очей. Я швидко стерла фар­бу серветками і попросила сусідку ви­кликати „швидку“. Лікарі, які прибули на виклик, шокували мене діагнозом — на­бряк Квінке. Довго оговтувалась від на­бряку як морально, так і фізично», — роз­повідає Іванна. Як з’ясувалося згодом, фарба, яку купила дівчина, була протер­мінована на кілька тижнів. «Вже згодом згадала, що в той день була неймовір­на спека, а в магазині, як потім зізнали­ся працівники, вже тиждень не працював кондиціонер. Очевидно, фарба через не­правильне зберігання могла зіпсуватися і внаслідок цього викликати алергічну ре­акцію», — додає Іванна.

Часто жінки прагнуть подовжити жит­тя і декоративній косметиці. Така звичка залишилася у багатьох жінок ще з часів СРСР, коли хорошу туш було важко діста­ти. Найчастіше дівчата реанімують саме її і лак для нігтів. У туш додають воду, хтось примудряється і парфуми, а в лак — рідину для його зняття. Ці та інші лайф­хаки про косметику ставлять під загро­зу вашу шкіру і здоров’я — це може бути просто невинна відсутність очікувано­го ефекту, а можливі серйозніші пробле­ми — сухість і подразнення шкіри аж до її розтріскування і утворення кірок, в по­дальшому — нагноєння, алергічні реакції, запалення слизових оболонок.

Як правильно встановити термін при­датності і визначити якість косметичних засобів, «ВЗ» розпитав у експертів.

Коментарі для «ВЗ»
Віталій Курасевич, співвласник мережі магазинів професійної косметики:

«Деякі магазини косметики дуже лег­коважно ставляться до умов зберігання товарів, облаштування складу чи торго­вої зали. Влітку особливо уважно треба пильнувати, чи працює кондиціонер в торговому залі, чи надійно закрита пля­шечка або тюбик. Так само, як ви пере­віряєте термін придатності продуктів у магазині, перевіряйте терміни космети­ки. Дату виготовлення і кінцевий термін використання має бути вказано на кож­ному товарі. Не на загальній упаковці чи коробці, а на кожному тюбику. Поцікав­теся у консультанта сертифікатом якос­ті, такий документ має бути у магазині на увесь товар. Також зауважу, що че­рез неправильне зберігання компонен­ти шампуню чи бальзаму втрачають своє функціональне призначення — шампунь недобре піниться, маска не максималь­но зволожує, а від бальзаму на волоссі залишається жирна плівка. Наслідок не­правильного зберігання — продукт, який не принесе вам результату, якого ви прагнете, даремно витрачений час, ко­шти та зіпсований настрій».

Наталія Захарків, технолог італійського бренду Sinergy:

«Усі косметичні продукти варто збері­гати у темному місці без впливу прямих сонячних променів. Під час купівлі про­дукту зверніть увагу на термін придат­ності і сертифікати якості. Продукти для волосся, термін яких минув, можуть по-різному вплинути на стан шкіри голови та волосся — знову ж таки це залежить від індивідуальності організму. Один тип шкіри не відчує ефекту, інший може від­чути свербіж чи подразнення, а у третьо­го може початись алергічна реакція, що призведе до виникнення трихологічних проблем. Щоб не користуватися шампу­нем з вичерпаним терміном придатнос­ті, ви повинні знати, скільки можна збе­рігати засіб для миття волосся. Так, якщо упаковка відкрита, термін зберігання становить від восьми до дванадцяти мі­сяців при температурі від +5 до +250С. Якщо тюбик закритий, то зберігати його можна довше — від 12 до 24 місяців за аналогічної температури».

Оксана Якубович, лікар-дерматолог:

«Користуючись різними косметични­ми засобами, кожна дівчина і жінка повинна пам’ятати і про правила зберігання косметики. Навіть у дуже дорогій косме­тиці класу люкс з часом, внаслідок три­валого зберігання, утворюються речо­вини, які можуть призвести до розвитку дерматиту. Тому не потрібно шкодува­ти улюблений крем чи шампунь, у яко­го закінчився термін придатності, — смі­ливо викидайте його і замініть на такий же, але більш свіжий. На жаль, зі схиль­ністю організму до алергії нічого зроби­ти не можна. У будь-якому разі, перш за все необхідно усунути алерген — припи­нити користуватись засобом. При виборі косметики обов’язково консультуйтеся з дерматологом. А перед використанням обов’язково її протестуйте. Для цього нанесіть невелику кількість на ліктьовий згин і зачекайте дві години. Якщо на шкі­рі не з’явилося висипань, то сміливо мо­жете користуватись».

Схожі новини